Mercedes E36 AMG Cabriolet

{include_content_item 2218}Mercedes от серията A124 произвеждани в периода 1991-1997

Mercedes 300 CE-24 Cabriolet
През септември 1991 година, като допълнителен вариант на W124, Mercedes-Benz представя Mercedes 300 CE-24 Cabriolet. Производството започва през 1992 година. Версията Cabriolet development е базирана на Coupé и по отношение на механичните компоненти, кабриолета е идентичен с четиривратите версии. Както и при лимузините, кабриолета е оборудван с многолостово независимо задно окачване за подобряване комфорта на возене, в сравнение с предишния модел (W123) и амортисьори с независимо предно окачване на самостоятелни носачи. Спирачната система също е взета и внедрена без допълнително изменение от лимузината.
След огромна инвестиция на инженерно познание, двувратата каросерия е подготвена за своята роля на отворен автомобил – само по каросерията са реконструирани над 1000 части. Всеки кабриолет се нуждае от повече от 130 кг допълнителни метални части, за да се компенсира 28 килограмовата загуба от покрива на модела Coupé и да достигне стандартите за сигурност при лимузината, комбито и версията Coupé. Вибрациите на каросерията, обикновено слаба черта на отворените автомобили, е елиминирана от четири омекотителя, монтирани в леглото на левия амортисьор, рамката на покрива и двете страни на багажника. За да се компенсира липсата на страничните опори на покрива, А колонките са заварени заедно с металната секция отвътре на колоната, за да формират здрав елемент в областта на вертикалното огъване. Това позволява на автомобила да достигне стабилни нива на сигурност, подобни на лимузината при критичните краш тестове, при които цялата кола се спира от А-колонките. Комбинацията на А-колонките с автоматичните ролбари при преобръщане представят една напълно интегрирана система за сигурност. Специфично за Mercedes 300 CE-24 Cabriolet линеен ролбар, намиращ се зад задните седалки е разработен да изскочи почти мигновено, в рамките на 0,3 секунди при случай на преобръщане. Едновременно с тази функция, той служи и като предпазител за главите на задните пасажери. Този ролбар може да се извади и ръчно.
Mercedes Cabriolet A124Комплексен дизайн на мекия покрив
Напълно прибиращият се покрив буди възхищение с добре обмисленото техническо конструиране с висока прецизност. Покривът тежи 43 килограма и има над 27 лостови механизми и 34 връзки и заема само 80 литра, така че кабриолетът има достатъчно голям багажник. Големият отопляем заден прозорец е напрвен от безопастно стъкло и е залепен с външната кожа осигуряващ безпроблемен изглед назад. За да се подобри операцията при сваляне и вдигане на покрива е монтирана допълнителна електрохидравлична система. Десет клапана и 12 електрически прекъсвача контролират перфектната работа на трите основни шарнирни елемента, както и коректното задействие на различните заключващи механизми и регистрират състоянието при затворен покрив по време на движение.
Както и при купето на Mercedes-Benz по това време, предпазният колан се подава автоматично до комфортна позиция, когато водача или предния пасажер са заели своята позиция. Това е нужно, поради липса на Б-колонки и самият механизъм на предпазния колан е монтиран далеч назад в автомобила. Под предният капак Mercedes 300 CE-24 е с шестцилиндров двигател, с обозначение М104, с четири клапана на цилиндър, познат от серията роудстър R129 и мощност от 162 киловата при 6400 об/мин.
Шест месеца след началото на серийното производство, Mercedes 300 CE-24 Cabriolet заедно с другите модели от серия W124 получават много по-високо качествено ниво на оборудването. Това са: въздушна възглавница за водача и електрически настройвани ляво и дясно външно огледало. Кабриолетът е оборудван стандартно още с появата си на пазара с централно заключване и пет степенна скоростна кутия. През юни 1993 година Mercedes 300 CE-24 Cabriolet, заедно с другите модели на W124 са стилно подобрени заедно и с другите серии на фирмата. Най-забележителната промяна е радиаторната решетка, променена сле Mercedes S-класа. Така нареченият интегриран радиатор е с много по-тясно разположен хром, сравнен с предишния дизайн и звездата на Мерцедес върху предния капак, както е при S-класата. Промените включват и безцветните стъкла на предните фарове, двойно оцветените задни светлини с опушено бяло-сиво над мигачите и задните светлини. Жълтата светлина на мигачите се генерира от оцветена крушка. Други модификации са по броните, на които предпазната отливка е боядисана с цвета на колата, заедно и с други прикрепени за каросерията части. Също задната броня е удължена до отвора на калниците.
Mercedes E220 CabrioletФейслифт с нови двигатели
Като част от усъвършенстването на модела, кабриолетът не само е променен визуално, но и е оборудван с нова гама двигатели, които вече са били представени в другите варианти на серията през октомври 1992 година. Доказалият се трилитров двигател е заменен от 3,2 литров, шестцилиндров с 4 клапана на цилиндър. Сравнен с предшественика си, той има еднаква мощност от 162 киловата, но достигната 900 оборота по-рано, максималния момент е доста по-висок и постигнат на по-ниски обороти. Звукът от изпускателната система и шумовете са значително намалени.
Основна промяна е предложението с 4 цилиндров двигател на кабриолета на цена по-ниска с над 20 000 марки отколкото 6 цилиндровия модел. Новият базисен модел е със 136 киловата, 2,2 литров с 4 клапана на цилиндър, който вече е монтиран в лимузина, купе и комби на серията W124 от октомври 1992 година. Кабриолетът също получава и 2,0 литров двигател с 4 клапана на цилиндър, но само за експорт за Гърция, Португалия и Италия, генерирайки 100 киловата и монтиран също за експорт в купе версията.
Всичките три варианта вече са оборудвани стандартно с електрохидравличен мек покрив, досега предлаган само срещу доплащане и модифициран интериор с подобрени топло и звукови изолации.
В съответствие с начало на продажбите на модернизираните модели, се променя и обозначението влязло в сила от юни 1993 година за серията 124. Аналогично с S-класа, C-класа сега средния клас се нарича E-класа. Буквата, която обозначава класа е последвана от трицифрен номер, базиран на обема на двигателя. Буквата „Е”, която преди се е използвала за обозначение на бензиновите модели с инжекционна система е отхвърлена, тъй като карбураторните двигатели вече принадлежат на миналото и същото се случва и с буквите „C” и “T”, тъй като е очевадно каква версия е каросерията (купе и комби). По този начин номенклатурата на Кабриолета вече е E 220 Cabriolet и E 320 Cabriolet, но самия знак идентифицира само класа на модела и обема (думата Cabriolet липсва).
Mercedes A124 CabrioletОт септември 1993 година се появява и мощна версия за спортните ентусиасти на Кабриолета – Mercedes E 36 AMG, оборудван с 195 киловатов, 3,6 литров, 4 клапана на цилиндър двигател от AMG. Освен по-големите динамични качества, новия модел се различава от събратята си и с допълнителни и разширени части. Преден спойлер, странични престилки и задна броня са боядисани в същия цвят както на колата и хармонично интегрирани във формата на каросерията. Външният вид е завършен със стандартно оборудваните AMG джанти с диаметър от 43,2 сантиметра.
За да се предложи на клиентите по-малко спортно ориентиран автомобил, E 200 Cabriolet, който е произвеждан от юли 1993 година само за експорт е предложен и на местните клиенти през март 1994 година. Цената на модела е с повече от 10 000 марки по-ниска от тази на 2,2 литровия вариант, като липсват и доста неща от оборудването като лети джанти, кожен салон и подгряване на седалките, които са част от стандартното оборудване на другите модели.
Произвеждани до юли 1997 година, Е-класа Cabriolet е последния вариант на серия 124 останал в производство. Ето и производствените данни за модела. Всички снимки на Mercedes A124 Cabriolet.

Модели
Вътрешно обозначение
Период на производство: предпроизводство до край
Брой произведени
300 CE-24 Cabriolet
A 124 E 30/2
1990 - 1993
6343
E 200 Cabriolet
A 124 E 20/2
1993 - 1997
6922
E 220 Cabriolet
A 124 E 22
1992 – 1997
8458
E 320 Cabriolet
A 124 E 32
1992 - 1997
12,229
E 36 AMG Cabriolet
A 124 E 36
1993 - 1997
*
Всичко
 
 
33,952
* не са документирани поотделно