Hamilton and StigПрез 2007 г. Люис Хомилтън дойде на пистата на Top Gear... и направо разби на пух и прах досегашната класация за най-бърза обиколка с "бюджетна кола". Ето какво си спомня за гостуването му главният продуцент на телевизионното предаване Анди Уилман.
Днес мислим за Люис Хамилтън като шампион от Формула 1, но по времето, когато гостува в Top Gear, той беше даже нещо още по-добро. "Световен шампион" е само една титла, статистика в таблицата, но през 2007 г. Люис бе новобранецът, който изненада всички, метеорит, какъвто никой от нас не беше виждал. Световен шампион е въплъщението на едно изпълнено обещание, но 2007-а бе годината, когато то бе дадено. Сценарият за филма бе написан наполовина, което означаваше, че цяла Англия тръпнеше в очакване и сама довършваше сюжета - ще спечели следващата година, няма да спечели следващата година, ще печели всяка година оттук нататък, прекалено го превъзнасят, ще разбие рекордите на Шумахер и т.н. и т.н. Очевидно той дойде на гости в шоуто, за да си побъбри малко с Джерьми, но всеки искаше да види какво време ще постигне в нашия бюджетен автомобил. Забравете за 850 к.с. и мократа писта в Япония. Въпросът бе как ще се представи в 1,6-литровата Liana на пистата в Дънсфолд? Всички предполагаха, че ще е доста добре, но нищо повече, тъй като, когато Люис сложи каската си и погледна пред себе си, видя само един мокър асфалт. Слаб лъч слънчева светлина правеше каквото може, за да го изсуши, но злото вече бе сторено. Онзи ден той едва ли щеше да може да застраши времето на лидерите. Раменете ни, както и тези на Люис, увиснаха. Мисля, че дори и раменете на Liana-тa леко се отпуснаха. Всъщност единствените рамена, които продължаваха да стърчат, бяха на онази егоистична душа - Стиг, понеже той знаеше със сигурност, че рекордът му няма да бъде подобрен.

Разбира се, ние не казваме предварително какви времена са постигнали звездите (нито дали са се представили добре или зле по време на обиколките). Но това всъщност е доста трудна задача, защото заедно с гостите ни обикновено идва цяла свита, която се мотае около пистата с хронометри, надявайки се да разбере какво става. Вследствие на това всеки един човек от екипа е развил специална безизразна физиономия. МоЖете да ги наблюдавате колкото искате - нищо няма да забележите. Няма повдигнати вежди, никакво движение на устата, разширяване на зеницата... Но днес за първи път тактиката с безизразните ни физиономии бе заплашена. Нека го обясня по следния начин - на мокра писта е невъзможно нормален шофьор да постигне бреме от 1,47 мин. Ако сте пилот от Формула 1 обаче, може да успеете, като подобно време пак ще си е повод за гордост. По време на първата си обиколка, засичана с хронометър, Люис постигна 1,47.6, но това беше защото в един момент излезе от пистата. Това накара хората от екипа да повдигнат веждите си, което беше сериозно нарушение на правилата за безизразност. Защото на мокрото трасе Люис определено щеше да постигне време около 1 минута и 46 секунди. Не трябваше да чакаме дьлго това да се случи. На следващата обиколка той задмина 1,46 и закова хронометрите на 1,45.9. После повдигнатите Вежди просто се превърнаха в нецензурни възклицания, защото времената падаха - 1,45,69, 1,46.81 (мина неправилно на завоя "Хамърхед"), 1,45.78, 1,45.25,.,
Изминаха 7 обиколки. В този момент повечето известни личности се предават, но Люис бе оформил една по-суха линия на пистата и явно чувстваше, че може да извлече още. На следващата обиколка влезе твърде бързо в завоя "Гамбон" и се завъртя - 1,49.5. Той се съсредоточи и потегли за още една обиколка, като този път удържа колата В "Гамбон" и пресече елегантно финалната линия. Всички погледнахме хронометрите. "Дявол го взел", възклика някой.
Един час по-късно монтирахме кадрите с обиколката на Люис в нашия малък камион, а Джеръми я гледа, преди да отиде да го интервюира. И той като всички нас помоли монтажиста да повтори кадрите, в които Хамилтън взе предпоследния завой. Това беше момент, 8 който младият мъв, изглевда, пренаписа законите за сцеплението на гумите. "Дявол го взел", възкликна Джеръми, докато гледаше повторението.
После дойде ред на интервюто. Публиката не беше на себе си и въпреки че по-рано Люис ми беше казал, че се вълнува (израснал е с шоуто и знае, че с Джеръми срещу него няма начин да си говорят само за налягания на гуми), но неговото остроумно и енергично държание надмина очакванията. Клипът с интервюто (включващо въпросите на Джеръми за окосмяването на срамните части на Люис) може да се види в YouTube. Единствената част, която не включихме във финалния монтаж, бе моментът, в който Кларксън го попита за съперничеството му с Алонсо. Джеза зададе въпроса по начин, изказващ съжаление към Алонсо - как той е дошъл в отбора като лидер и световен шампион, но е бил надминат от един новак и че това сигурно, е било доста трудно за преглъщане. Мисля, че ДЖеръми очакваше типичен отговор в стил "не искам да създавам излишно напрежение", "Проблем? Какъв проблем? Фернандо и аз се разбирахме перфектно.,." и прочие. Но новакът не пожали за миг сприхавостта на Алонсо, "Ако аз бях в тази позиция -отговори той, - щях да кажа "ОК, трябва да го задмина, което означава да работя по-здраво." Ако не си във форма, тренирай във фитнеса. Ако не е бърз колкото мен, трябва да разбере защо."
В този отговор забелязахме качество, което си бе проличало през цялото време на визитата му в Top Gear, Хамилтън може да е новак, но очевидно притежава типичната за Сена увереност в собствените си качества и онази логика на Шуми, че само представянето ти на пистата е от значение. Всяко друго нещо изобщо не е важно, Люис притежава повече контрол върху средата около себе си от почти всеки друг пилот, който съм срещал. Щеше прекрасно да се впише в ерата на пилотите суперзвезди като Прост, Менсъл, Сена, Бергер в края на осемдесетте.

С това не искам да кажа, че се държа арогантно. В интерес на истината притежава доста добри обноски. След като приключихме със записа, аз и някои хора от екипа решихме да изпушим по една цигара в задната част на хангара. В един момент край нас мина Люис на път за съблекалнята. Ние му извикахме, очаквайки просто да ни махне, но той дойде при нас да побъбрим и само след секунди вече се смееше с по-младите автомобилни ентусиасти в екипа, приемайки с усмивка критиката за новите джанти, които си е поръчал.
После поговорихме за обиколката му и невероятното време от 1,44.7 на мократа писта, което го остави на 0,3 сек зад това на Стиг,
"Ще Ви кажа нещо - заяви той. - Може ли да се върна през лятото, когато ще е сухо, за да се пробвам пак? Но договорката е, ако този ден пак вали, да мога да се откажа?"
Всички го изгледахме все едно се майтапи с нас. "Люис - казах аз накрая. - Не мислиш ли, че ще си зает през летните месеци? "Монца"? "Силвърстоун"? Световната титла?" Тоест казах му, че колкото и хубаво да е предложението му, той не знае колко ще се промени животът му -особено ако спечели световната титла, И това весело събиране вероятно бележеше края на гостуванията му в Top Gear. "He - отвърна той. -Казах, че искам да го направя, и наистина го мисля. Ще се върна, за да подобря времето си."
Това беше през 2007 г. Сега е 2009 г., той е световен шампион и неотдавна уговори дата за повторна среща с Liana. Докато четете това, Стиг вероятно реже маркучите на спирачките й...