Новият рапорт на J. D. Power- Mercedes с най-доволните клиенти

Няма автомобил, който да удовлетворява собствениците си повече от Mercedes-Benz CLK. Това е показано в големият рапорт за задоволени клиенти на световно известния J. D. Power Index. В този много информативно проучване първо място в луксозния клас е заето от Mercedes-Benz E-Class. По същото време бизнес лимузината е взела сребърна награда за много добрите резултати от списание AUTO TEST. Като цяло може да се каже, че най-доволните шофьори в германия са зад кормилото на автомобил от Mercedes-Benz.

Клиентите са хора, които познават продукта най-добре - това е принципът по който работи проучвателната компания J. D. Power, основана през 1968 година със седалище в Лос Анджелис, която редовно проучва нивото на удовлетвореност сред собствениците на автомобили. За 2009 година компанията се е допитала до 16 425 собственици на автомобили в Германия, записвайки техните впечатления от автомобила който управляват. Отговарящите на запитванията трябва да отговарят на няколко условия - да притежават автомобила поне 2 години и да имат измината поне 30 000 километра с него. Това означава, че рапорта е изграден върху общо над 500 милиона изминати километри. Критерият е качество/надеждност, атрактивност, обслужване и цена за поддръжка.

113 модлеа, разделени в 8 категории са включени в проучването за 2009 на J. D. Power Report, който е разглеждан също и като "най-добрият гид за купувачите". Първо място като цялостно представяне в класирането е заето от модела Mercedes-Benz CLK, който също е победител и в категорията за спортни автомобили. В категорията за луксозни автомобили, Mercedes-Benz E-Class (W211) взе надмощие над противниците си и зае първо място в класирането.Резултатите на J. D. Power са взети под внимание, когато списанието AUTO TEST решава кои ще са победителите за 2009 година. Решението също е базирано и на повече от 500 тестове, които списанието провежда, мнения от собствениците на различни автомобили, както и рапорти от TÜV Rhineland и Eurotax Schwacke. Мерцедес Е класа заема второ място в класирането. Новата Е класа, представена официално през март 2009 година притежава всичко, за да защити тази топ позиция. Като пример - инженерите от Щутгарт са изминали над 34 милиона километра в тестове с Мерцедес Е класа W 212, преди моделът да бъде пуснат на пазара. Както при предшественика си, Мерцедес 212 предлага високо ниво на комфорт, висококачествени материали в интериора, финиш, който показва внимание към всеки детайл, перфектна ергономия и уникална комбинация от системи за асистенция. Вече има независими анализи, които потвърждават че новата Е класа е колата с най-добра възвращаема стойност в своя клас.