На площ от над 8000 кв. м ще се представят повече от 70 фирми. На изложението ще бъдат показани близо 160 автомобила, от които 27 премиери.

На 12 юни от 18 ч Президента на Република България г-н Георги Първанов ще открие 19-я Автомобилен салон София 2009. В рамките на 10 дни феновете ще имат възможността да се запознаят с по-голямата част от новостите в автомобилния свят. Броят на експонатите е близо 160, от които 27 са премиери.
Освен удоволствието да видят и да закупят някой от последните хитови модели в света на автомобилната индустрия, всеки ден един посетител на “Автомобилен салон София 2009” ще печели 1000 лева. Освен това всеки ден първите 25 посетители печелят ваучери за гориво на стойност 20 лева от „Ромпетрол” – официални бензиностанции. Ще има и почивка за двама в Мармарис от „Емералд Травел”, както и два самолетни билета до европейска столица по избор от SWISS.

В рамките на автомобилния салон Националният дарителски фонд в подкрепа на деца, пострадали при пътнотранспортни произшествия, към Българския червен кръст осъществява фондонабирателна кампания с изпращане на SMS на кратък номер 1255 за абонати на „М-тел”. Набраните средства ще бъдат предоставени на семействата на деца - жертва на пътни инциденти, от цялата страна за подпомагане на тяхното лечение.
Тази година цената на входния билет е намалена на 6 лв. за възрастни и 3 лева за ученици до 16 години, студенти и пенсионери. Приятна изненада ще е последният ден на изложението – 21 юни, когото всички семейства с деца до 16 години ще влизат с един билет от 6 лева.

Mercedes E-Class и E-Class Coupe звезди на автосалона

На изложението в София посетителите ще видят и фейслифт на S Class, задвижван от хибриден двигател.

На щанда на Mercedes на „Автомобилен салон София 2009" за първи път пред българска публика ще дебютират новите модели Mercedes E-Class и E-Class Coupe след тяхната световна премиера на изложението в Женева следващата седмица.
„Автомобилен салон София 2009" е международно изложение, част от календара на OICA. Той ще се проведе за 19-и път в София между 13 и 21 юни, като организатори са дългогодишните партньори Асоциация на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП), "Експо Тийм" и "Булгарреклама". Организаторите съобщават, че въпреки увеличението си закритите площи в Международния изложбен център IEC вече са почти изцяло заети, както и откритите площи. Освен автомобили, на изложението зрителите ще могат да видят авто аудиосистеми, мотоциклети, аксесоари, гаражно оборудване, както и офертите на банки и лизингови компании.
Едни от звездите сред автомобилните експонати ще бъдат Mercedes E-Class и E-Class Coupe. Със сигурност на изложените ще бъде изложен и флагмана на марката - S-Class след фейслифт. Изненадата тук е хибридното задвижване на лимузината.

Ексклузивност и ефективност на щанда на Mercedes-Benz

На изключително красив щанд, който отстъпва на този в “Палекспо” само по размери, Mercedes-Benz показа новите E-Class, E-Class Coupe и фейслифта на S-Class с хибридно задвижване.

Традиционно първата пресконференция в деня на откриване на софийското автомобилно изложение, е на Mercedes-Benz. Тази година тя бе открита от Управителя и председател на борда на директорите г-н Манфред Мулц. Думата след него взе г-жа Катя Боянова, изпълнителен директор леки автомобили в “Балкан Стар”, която представи трите дебюта на “трилъчата звезда” на салона. Това е най-аеродинамичният луксозен седан в света с коeфициент на челно въздушно съпротивление от 0,25 - Mercedes-Benz E-Class. С над 12 млн. продажби до момента автомобилът е безспорен лидер в сегмента си. Новата Е-класа продължава тази тенденция, утвърждавайки се на лидерската позиция в класа си в Германия и България. “За огромния интерес към новата Е-класа говори фактът, че от края на март до момента сме организирали над 2000 пробни шофирания за наши клиенти”, коментира г-жа Боянова. Думите й допълва г-н Филип Китов, шеф отдел “Маркетинг” на “Балкан Стар” и член на УС на ААП: “Отговор на лошите икономически времена, са отличните продукти. Без съмнение такъв е новата Е-класа. Специално за нея проведохме една таргетирана маркетингова кампания, насочена към собствениците на предишния модел Е-Class. Този подход ни донесе търсения резултат, установявайки модела на първо място в сегмента с реализирани 38 продажби от 28 март до момента.”
Централно място в експозицията на Mercedes-Benz, е E-Class Coupe. Линиите на купето са изключително елегантни и стилни, приковаващи вниманието на посетителите. Двата автомобила освен всичко предлагат и изключително богат арсенал от технологични нововъведения, но какво да кажем за фейслифта на Mercedes-Benz S-Class! Eкспонатът, изложен на щанда на марката, е S400 Hybrid - първият в света серийно произвеждан автомобил с литиево-йонни батерии. Тя е патентована от Mercedes и масата й е само 27 кг. В Германия 15% от поръчките на новата S-класа, са хибридни модификации. В нашата страна все още няма толкова голям интерес към този тип задвижване, но въпреки това “Балкан Стар” разглеждат автомобилния салон като място, на което посетителите трябва да се запознаят с всички най-нови технологични решения на немския концерн. Точно такова е S400 Hybrid. Разходът на гориво е само 7,9 литра на 100 км, което го прави най-икономичният автомобил в класа си. Модификацията също така е първата серийна хибридна лимузина с литиево-йонни батерии в света.

източник: официално прес съобщение от София Мотор Шоу.