Германският производител на луксозни автомобили Daimler закупи почти 10 на сто дял в Tesla - базиран в Силиконовата долина производител на електрически двигатели за спортни автомобили. Сделката е още една стъпка на производителя на Mercedes-Benz към захранвани от батерии автомобили и дава вот на доверие на Tesla, пионер в разработката на електрически коли, който ще й позволи набиране на финансови средства въпреки кредитната криза. Дружествата, които вече си сътрудничат по електрически версии на модела Smart за малка кола, ще работят заедно върху батерии, електрически задвижващи системи, както и проекти за цели превозни средства.

"Нашето стратегическо партньорство е важна стъпка за ускоряването на комерсиализацията на електрическите задвижващи системи в световен мащаб," счита Томас Вебер, директор за научните изследвания и развитието в Daimler. Елон Мъск изпълнителен директор на Tesla и неин основен акционер, описва инвестицията като "мощна подкрепа на нашата технология". Tesla осигурява литиево-йонните батерии и електрическите системи за зареждането им в първите 1000 електрически версии на Smart. Около 100 от тези автомобили в момента се изпробват в Лондон и Daimler планира да започне масовото им производство в завод във Франция по-късно тази година.

Даймлер планира да пусне първите захранвани от батерии автомобили от марката Mercedes-Benz следващата година. Компанията през март създаде съвместно предприятие за разработване на литиево-йонни батерии с Evonik Industries, като от 2012 г. предвижда да оборудва всички свои електрически автомобили с такива батерии. Днес акциите на германската компания поскъпнаха във Франкфурт с 2.28%, до 25.98 евро.
Част от прессъобщението и онлайн конференцията тук.