Фестивал на най-рядкосрещаните ретро автомобили се проведе днес в сърцето на София. Зрителите имаха възможност да се докоснат до над 50 уникални коли от 20 век. Те бяха част Concourse d'Elegance, който се првежда за втора поредна година от автомобилен клуб Ройал Класик Кар Клуб в хотел Хилтън. Участие в конкурса взеха автомобили от България и чужбина. Наричат този автомобил "Бароковия ангел". БМВ 503 e кола произведена веднага след войната през 1951 г. Не е най-старата, но пък е едно от най-съвършените изпълнения, предизвикателство за колекционерите. Автомобилите впечатлиха не само с класическата си красота и елегантния дизайн, но и с историята която носят:

Маргарит Карабуров - председател на Асоциация на ретроклубовете на България:
"Най-старият автомобил е Форд А от 1928 г". Друг автомобил, който грабна зрителското внимание беше MG от 1939 г., който е принадлежал на американски пилот. А Мерцедес Пулман Ландолет и Кадилак Ел Дорадо бяха само част от уникалните коли на НСО, които присъстваха и тази година. Маргарит Карабуров - председател на Асоциация на ретроклубовете на Бъгария: "Всички гости, които са идвали, са били посрещани с този Мерцедес Пулман, включително и днес. В днешно време почти не се произвеждат толкова луксозни коли като Мерцедес 600 Пулман Ландолет. Може да има много,но точно това изпълнение задната част само да се отваря, така наречения Ландолет е изключително рядък и е интересен".
Още един автомобил с такава дълга история е Кадилак Ел Дорадо, с който са били посрещани Фидел Кастро и Юрийй Гагарин. Зрителите се потопиха в ретро атмосферата и с изключително редки модели на Бентли, Ролс Ройс, Мерцедес и Порше. Сред тях беше и миналогодишния победител-Мерцедес 300д, който и тази година впечатли с изящния си дизайн и елегантност.

Предварителното прес съобщение:
След миналогодишния успех на конкурса летвата е поставена изключително високо и предизвикателството е огромно. В характерния за събитие от този ранг стил организаторите обещават по-голямо разнообразие, повече ексклузивни модели и подготвят редица допълнителни събития, много изненади и истинска феерия от цветове и вкусове за специалните гости на събитието.
Тази година ще бъдат изложени повече от 50 класически автомобили. Те ще бъдат разделени по класове в зависимост от годината на производство. Традиционно присъстващ е и класът "La Novelle Elegance" за супер-луксозни съвременни автомобили. За участие в конкурса са поканени 10 коли в този задължителен за всеки конкурс клас.
Селекцията за конкурса е изготвена изключително прецизно, като всеки автомобил получава индивидуална покана, която се издава само при условие, че возилото отговаря на всички международни стандарти. Критериите са много високи, тъй като броят на участниците е строго определен. От огромно значение е ексклузивността на автомобила и нивото на реставрация. „Този подход и внимателната селекция гарантират високото ниво на конкурса и позиционирането му сред останалите качествени събития в световен мащаб.” – обясняват организаторите. Сред участниците тази готина отново е и Националната служба за охрана с уникалния Мерцедес Пулман Ландаулет и още 4 съветски луксозни автомобила, както и много участници от Гърция, Македония, Англия и др.
От огромно значение за провеждането на конкурса е и отличното сътрудничество на всички поканени за участие клубове за ретро автомобили на Балканите, както и международното жури, което включва членове от всяка от участващите страни. Мероприятието ще се състои съгласно правилата на FIVA и FIA относно класовете и системата за оценяване, а за модния кокурс и модерните спортни коли, ще има отделна система за оценяване и специални призове. "Royal Classic Car Club" - София ще има възможността да приветства най-красивите автомобили на Балканите, предоставяйки на публиката уникалния шанс да се докоснат до едни от най-редките модели рядко срещани по улиците на столицата.