Най-екологичната алтернатива в своя клас ще бъде вторият самостоятелен проект на McLaren (след легендарния F1), като ще постави и нови стандарти в експлоатационните качества . Това се твърди от Макларън, базирани в Уокинг, графство Съри, Англия. Все още няма официални снимки на супер автомобила, но според вътрешни източници, той много прилича на компютърните графики, разпространени в Интернет пространството и разполага с хидравличен заден спойлер.

Продажбите на новия автомобил ще стартират през 2011 година. Той ще се продава на цена от около 150 000 паунда и ще заимства технологии от Формула 1, включително последните нововъведения в употребата на карбон. P11 ще бъде първата машина, изработена изцяло от McLaren Automotive.

Шефът на McLaren Group - Рон Денис, заяви, че P11 ще бъде "най-екологичната кола от този тип" и най-вероятно ще разполага със система KERS. Тя ще бъде подобна на тази, използвана в болидите на McLaren-Mercedes във Ф1. Припомняме, че технологията преобразува топлинната енергия, генерирана в режими на спиране - в електричество, което може да бъде използвано за допълнителна мощност на двигателя. Денис съобщи още, че новият новата машина ще постави летвата по-високо и по отношение на безопасността.

По-подробни технически детайли все още липсват. Така или иначе, се очаква P11 да бъде задвижван от Mercedes AMG 6.2-литров V8 агрегат. За спирането ще се грижи керамично-карбонова спирачна система. През първата година ще бъдат произведени около 1000 броя. Специалистите са предвидили и базов модел с цена от под 100 000 паунда, благодарение на който се надяват до 2015 година производството да нарасне до 4000 автомобила годишно.

Най-вероятно дебютът ще се състои на автосалона в Лос Анджелис през ноември.

McLaren P11 ще се сглобява в нова фабрика в близост до централата на компанията. Рон Денис се надява новият проект да удвои цената на McLaren Group на борсовите пазари.