Според изискванията на Евро 5, филтрите за твърди частици (наричани още DPF/FAP филтри) са задължителни за дизеловите двигатели. Този филтър отстранява твърдите частици неизгоряло гориво от отработените газове, които се изхвърлят в атмосферата. Един от аспектите за успешната експлоатация на тези авточасти, е тяхната регенерация (всякакви части може да намерите на autodoc.bg). DPF/FAP филтърът представлява сложна тръбна конструкция, изготвена от керамичен материал, притежаваща порести стени между отделните канали. Понякога стените са покрити с катализатор. При преминаването на отработените газове от един канал към друг, се получава задържане на неизгорелите частици гориво. След определен експлоатационен срок обаче, порите в керамичните стени се запълват от тези частици, което се отразява негативно върху работата на двигателя и е необходимо почистване на филтъра, за да се възобнови нормалното му функциониране. За тази цел, порите се почистват от твърдите частици, като за тази цел е предвидена процудурата наречена регенерация. Тя може да бъде активна или пасивна. Пасивната регенерация е по-лесна, тя е предвидена за изпълнение от самата конструкция на филтъра. Възможни са няколко варианта за задействането и: 
 
 
 
- Доизгаряне на останалите твърди частици. За тази цел във филтъра се увеличава температурата – не по-малко от 600 градуса, това се случва най-често при по-високо натоварване на двигателя, по-високи обороти;
- Регенерация с помощта на специални добавки, които смъкват температурата на изгаряна на около 500 градуса;
- Регенерация следствие на каталитичното покритие на вътрешните стени на керамичните тръбни пътища, което води до изгаряне на твърдите частици.
 
АКТИВНА ИЛИ ПРИНУДИТЕЛНА РЕГЕНЕРАЦИЯ
 
Когато филтърът се задръсти, пада мощността на двигателя и е необходимо задействане на принудителна регенерация. 
 
Системата за отработени газове се контролира от датчици за температура, налягане и дебит на въздуха. Филтърът за твърди частици най-често се запушва при градско шофиране - този начин на шофиране е най-вреден за дизеловите двигатели. Това се получава поради по-ниската температура във филтъра, която не е достатъчна за изгарянето на твърдите частици и те запушват порите на филтъра. При този случай се препоръчва шофиране извънградско на разстояние не по-малко от 40 километра на по-ниска предавка (по-високи обороти). При такова шофиряне температурата на отработените газове се увеличава и се задейства процеса на регенерация. Това важи с особена сила за мощните модели на Mercedes-Benz.
 
Вторият начин за активно почистване е промивка на DPF/FAP  филтъра със специална течност. Има различни разновидности на тази течност и според това се различава процедурата на промивка. Най-често филтърът се демонтира, затваря се единият му отвор – входа или изхода и целият му обем се запълва със специалната течност. Филтърът се оставя така за около 10 часа, препоръчително е да се раздвижи (разклати) няколко пъти. След това филтъра се промива с топла вода. Eдин от сервизите, в които може да попитате за такъв тип услуги, е Балканстар.
За съжаление каквито и методи да се използват за почистването на филтъра, той не е вечен. Експлоатационният срок е около 180 хиляди километра. А тъй като цената му е доста висока, е препоръчително да се прочиства, за да се удължи неговият живот.