Mercedes S500Mercedes-Benz много скоро може да измести Lexus от първото място в премиум сегмента в САЩ, показва анализ на Bloomberg.

Японската марка неизменно доминира по продажби на луксозни автомобили в страната през последното десетилетие, но напоследък е залята от серия сервизни акции, уронващи имиджа и доверието в качеството и безопасността на продуктите й.

За първата половина на годината Lexus отбелязва 19% увеличение на продажбите си в САЩ със 107 430 пласирани автомобила, но при Mercedes показателят е по-голям – 25% повече търсене и 106 972 продажби.

Общият пазарен дял на японците в САЩ е намалял от 2.1% за същия период на 2009 г. до 1.98% през тази. Ако тенденцията продължи, компанията ще остане зад Mercedes и BMW, показват данните на специализирания в проучвания на автомобилната индустрия сайт Edmunds.com. Баварците, които продават най-много луксозни автомобили в световен мащаб, също дишат във врата на Lexus със своите 100 632 нови клиенти до края на юни в САЩ.

За същия период на миналата година BMW вече беше лидер по продажби с 3503 повече пласирани автомобила спрямо Lexus, но в крайна сметка завърши годината с 19 473 продадени автомобила по-малко.

Според анализаторите последните проблеми на дъщерната компания на Toyota с изтичането на гориво, с двигателите и опасността от преобръщане дори все още не са се отразили с цялата си сила на нейните продажби.

“Много е възможно Mercedes да заеме лидерската позиция тази година", смята Джеси Топрак, вицепрезидент на сайта за пазарни проучвания Truecar.com. "Кулминацията, завършващият удар от всички сервизни акции на Lexus все още не е усетен реално. Много по-вероятно е той да се отрази на продажбите много по-силно през второто полугодие”. Източник auto-motor-und-sport