Mercedes-NissanКогато в края на 1990-те тогавашния президент на Даймлер-Бенц, Юрген Шремп, бе зает да прави ДаймлерКрайслер 'световен номер 1', Нисан е сметнат за недостоен за сътрудничество от повечето директори в Щутгарт. Сега, при малко по различни обстоятелства, алианса е материализиран. Даймлер и Рено-Нисан се съгласиха за стратегическо сътрудничество, подкрепено от 3.1% дял който Даймлер ще придобие в Нисан и Рено. Рено и Нисан съответно ще придобият по 1.55% дял от Даймлер.
И Даймлер, и конгломерата Рено-Нисан си търсиха партньори от известно време. Даймлер обаче не успя да осъществи идеята за размяна на двигатели с БМВ, докато шефа на Нисан-Рено, Карлос Госон, също не сполучи при опита си през 2006 за сътрудничество с GM, подтикнато най-вече от милиардера Кърк Керкорян. Даймлер и Нисан обсъждаха сътрудничеството си от известно време като съвсем скоро ще има и материализирани общи проекти, които ще засегнат и пазара в САЩ.

ПРОДУКТЪТ
Следващото поколение Smart Fortwo, симпатичното Рено Туинго, и все още безименен Смарт с четири врати ще бъдат правени на обща платформа, която ще продължи да използва причудливата комбинация от заден двигател и задно окачване. Тези малки модели ще навлязат на пазара през 2013 като поне Смарт моделите ще се предлагат в САЩ.
Рено ще достави 3- и 4-цилиндрови двигатели които ще захранват не само Смарт-овете, а най-вероятно и следващите Мерцедеси от А и Б класите (тези малки ванчета, които с лесното си влизане и излизане от колата са се превърнали в популярен модел сред пенсионерските среди отвън океана). Допълнително, на пазара ще се появи и товарен модел Мерцедес за градски доставки от типа на Рено Кангу (представете си Форд Транзит Конект и ще добиете представа). Рено ще доставя двигатели и скоростни кутии и за Мерцедес Вито, миниван който е малко по-малък от Спринтер-а който имаме в САЩ.
Не виждаме нищо лошо в двигателите VQ на Нисан, както и в турбо-дизеловите модели на Рено-Нисан V9X които Инфинити използва, и затова малко ни учуди анонса на партньорите, че Мерцедес от своя страна ще предостави 4- и 6-цилиндрови двигатели за луксозното подразделение на Нисан, Инфинити. Дали ще видим новия Phoenix V-6 - двигател разработен от Даймлер и Крайслер, сега наричан Pentastar, в новите модели на Инфинити? Твърде е вероятно. Все пак в основата на това партньорство са икономиите от мащаба на производството, така че инвеститорите и от двете компании ще очакват бързи положителни резултати.
ИКОНОМИИ И СЪВМЕСТНО СЪТРУДНИЧЕСТВО
Бъдещите двигатели ще бъдат съвместно разработвани и произвеждани, като същото може да се очаква и за електрически двигатели и акумулаторите за тях, където тепърва ще се търсят възможности за икономии. Знае се, че ентусиазма на Карлос Госон за електромобили е надминат може би единствено от инженерите от Тесла, в чиято компания Даймлер по съвпадение също има дял.
Въпреки че, моделите които Даймлер и Нисан предлагат на пазара са в известна степен взаимно допълващи се, съществуват и известни рискове. Не ни се вярва, че Нисан ще искат да инвестират в двигатели повече от колкото е минимално необходимо. Французите ще се стремят да намалят разходите и да избегнат излишно технологично разработване. Даймлер от своя страна, ще се опита да спре спада на качеството си и престижа на марката. Дали Нисан е подходящия партньор в борбата срещу Ауди?
Карлос Госон дори има още по-мащабни планове: 'Обединени заедно, резултата е по-голям отколкото е сумата на отделните части в това партньорство. Заедно, този тим ще поведе в глобалната автоиндустрия.' Тепърва ще преценим дали това наистина ще се превърне в реалност, но ако сътрудничеството се окаже по-добро от това между Даймлер и Крайслер (или пък между Рено-Нисан), наистина има шанс да успее.