Mercedes BLC AMGВ следващите години щутгартската фирма ще разшири моделната си програма с нова, атрактивна ниша. Новият автомобил ще е компактен седан, намиращ се под Mercedes C класа и използва базата на моделите от Mercedes A и B класа.
Най-вероятно новия модел няма да е конвекционален седан, а повече като четириврато купе - Mercedes BLC. Екстериорът ще е с линиите от F800 Style. За да привлече млади клиенти Mercedes-Benz ще представи и AMG версия на модела. Компанията от Affalterbach ще разработи напълно нов и уникален двигател за този автомобил. За разлика от моделите на Mercedes от A и B класа, които ще продължат да са с предно предаване, новият Mercedes BLC AMG, ще бъде с 4х4 задвижване чрез своя 3,2 литров V6 двигател. С помощта на нова технология, електрически работещия компресор на вълнообразно налягане, двигателя ще достигне мощност от 400 к.с.

Новият малък Mercedes-Benz CLS ще се конкурира с Audi RS3 и BMW 1 най-вероятно в края на 2012 или 2013 година. Очакваме нови детайли за бъдещия Mercedes BLC AMG.
Следващите данни са от autocar: AMG подготвя наследник на популярния в началото на 90-те Mercedes-Benz 190E 2.5-16 Evolution II. Той ще се появи на пазара в рамките на следващите пет години.
Четиривратият седан, който ще се конкурира с бъдещите Audi RS3 и BMW M1, ще бъде върховата модификация на най-новия модел на Mercedes-Benz, базиран на следващото поколение на B-класата. Размерите му ще са сходни с тези на представения в Женева прототип F800, информира Autocar.
Спортният модел, който засега носи кодовото име C117 EVO, ще бъде позициониран под C63 AMG и ще има много общи черти със следващата генерация на CLS. Профилът ще бъде типичният за купе автомобилите, но вратите ще са четири с отделен капак за багажното отделение.

Предполагаемата дължина е около 4500 мм, като аналогичните габарити има представеният през 1990 г. Mercedes-Benz 190E 2.5-16 Evolution II. Тогава под капака на спортиста от Щутгарт работеше 2,5-литров четирицилиндров двигател на Cosworth. Наследникът обаче е значително по-лаком – 3,5-литров V6 с механичен компресор. Тестовете на новия двигател вече са започнали в щабквартирата на AMG.
На този етап няма яснота около трансмисията на AMG версията, но останалите модификации на новия модел ще използват седемстепенната скоростна кутия с два съединителя на Mercedes-Benz. Според британското издание базовите версии ще са с предно предаване, но двойното ще присъства като опция.