Оригиналът на този текст за Мерцедес се намира в сайта Мерцедес България

Mercedes factory in HungaryИнвестиция от 800 милиона евро започна с първата копка на завода за Мерцедес в Kecskemét, Унгария с официална церемония днес, 16 октомври 2009 година. Присъстваха Министър председателя на Унгария Gordon Bajnai, ръководителят на отдела за леки автомобили в Мерцедес Rainer Schmückle, както проект мениджъра на строежа Michael Frieß. Фабриката за компактни автомобили в Kecskemét ще произвежда следващата генерация на А и В класа от 2012 година, съвместно с тази от Rastatt, Германия. Заедно с инвестицията от 800 милиона евро в Унгария, фабриката в Германия ще бъде разширена с цена от три цифрена милионенна сума.

Мерцедес ще произвежда 4 вида компактни автомобили, в сравнение със сегашните два, произвеждани в Rastatt, което е и довело до решението за изграждането на нов завод.
Предварителната работа по фабриката започва от 1 юли с подравняване на терена, докато днешната церемония слага началото на конструкционната работа на отдела за боядисване, който ще бъде построен първи. В началото на следващата година ще започне и изграждането на каросерийната и сглобяващата част на завода.
Заедно с началото на строежа, Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. започна и назначаване и обучение на персонал. Първите позиции са в Администрацията, Човешки ресурси и Контрол. Първите технически специалисти за бъдещата фабрика са вече назначени и са започнали квалификационна работа. Като цяло около 2500 работни места ще бъдат открити в завода в Kecskemét.

Mercedes-Benz е производител на луксозни автомобили с голям успех в компактния клас - А класа и В класа. Следващата генерация ще бъде разширена от два на четири модела, за да се разшири сегмента на клиентските групи и разширяване на пазарите. На 21 юли 2008 година Daimler AG подписа предварително споразумение с представителите на Унгарското правителство и града за инвестиционния проект. Финалния договор беше подписан на 27 октомври 2008 година. Mercedes-Benz Manufacturing Kft. подписа също и договор за покупка на земята за бъдещата фабрика, която е с площ около 440 хектара, на 13 февруари 2009 година. Kecskemét се намира на около 90 километра югоизточно от Будапеща и има около 110 000 жители.