Оригиналът на този текст за Мерцедес се намира в сайта Мерцедес България

Най-голямата линейка в света ще бъде доставена на Дубай

Citaro в Книгата за рекордите на ГинесС капацитет за обслужване и превоз на 123 пациента и с дължина от 20.03 метра, най-голямата линейка в света, базирана на Mercedes-Benz Citaro, тип хармоника, влезе в книгата за рекордите на Гинес.
Петък, 25 септември 2009 година, необикновен опит за рекорд, проведен пред Rhineland - Федералната парламентарна сграда в Майнц, Германия. Пред представители от Центъра за амбулантни услуги на правителството на Дубай присъстващи на официалното предаване на автобуса, заедно с безбройна публика и голям медиен контингент, както и официални съдии на Книгата на рекордите на Гинес, министърът на вътрешните работи на Rhineland, Karl Peter Bruch, заедно с президента на Rhineland, Joachim Mertes, измериха точните размери на Citaro. mercedes-bulgaria.com ©

Вписването в Книгата на рекордите на Гинес се приписва на фирмите проектирали, посторили и оборудване на автобуса: Von Bergh Global Medical Consulting, Gebr. Heymann GmbH, Cytomed Middle East и EvoBus GmbH.
Медицинските работници от Германския Червен Кръст, Организацията на св.Джон и самаряни симулираха голям инцидент, в който брой ранени получаваха медицинска помощ едновременно. Тази симулация показа че "линейката" с огромен капацитет е способна да транспортира и да се дава помощ на 123 човека. Вариантът на автобуса хармоника, който подобри световния рекорд е с дължина от 20.03 метра (включително задно монтирания бокс) е третия Мерцедес-Бенц с голям капацитет за спешна помощ който ще бъде предаден на Дубай. Два стандартни 12 метрови автобуса и един 18 метров тип хармоника се ползват за линейки в Дубай. Вариант 1 на автобуса се използва за спешна помощ, докато вариант 2 е с оборудване за по-широко лечение и транспорт на леко и средно контузени при катастрофи. Автобус с вариант 3 е комбинация от 1 и 2.

Трите автобуса бяха поръчани за да може да се оказва спешна медицинска помощ както при големи катастрофи, така и при природни бедствия с много пострадали. Все пак шансът за оцеляване на сериозно контузени хора зависи от бързата намеса за първа медицинска помощ. Докато екип от двама нормално може да се грижи за един пациент в линейката, то в автобуса 20 пациента могат да получат помощ от четирима медицински работника. Автобусите бяха произведени от специалиста по преустройване Gebrüder Heymann GmbH, на база на концепт и дизайн взети от международно проучване на консултантската фирма Von Bergh Global Medical Consulting, отговорна за мениджмънта на проекта.
Вписването в Книгата за рекордите на Гинес е най -новия етап в успешната история на Mercedes Benz Citaro. На 8 септември 2009 Citaro с номер 25000 беше предаден на фирмата infra fürth verkehr gmbh, правейки Mercedes Benz Citaro най-успешния градски автобус на всички времена.