eSafety Award Европейската комисия награди Daimler за пионерската му роля в областта на автомобилната сигурност.
Наградата е така наречената eSafety Award в категорията "Индустрия и Технология" за заслуги в дългосрочното си обвързване и пионерската роля в представянето на автомобилните технологии проектирани за подобряване на сигурността при пътуване.
Наградата бе връчена на проф.д-р Jörg Breuer, главен мениджър за активна сигурност в  Daimler AG, от Zoran Stancic, изпълняващ длъжността Генерален директор в Европейската комисия.
В представянето на наградата, журито отбелязва техническите изобретения за автомобилите на Мерцедес-Бенц като ABS (1978, "Anti-lock Braking System". mercedes-bulgaria.com ©

Предотвратява блокиране на колелата при критично спиране), ESP (1995, "Electronic Stability Program", противодействаща за хлъзгане система със специфично спирачно действие на индивидуални колела) и BAS (1996, "Brake Assist", подпомага водача с повишено спирачно усилие при спиране в критични ситуации ), последвани от първата система за следене на лентата за движение за комерсиални автомобили и стабилизираща контролна система за камиони през 2001 година. През 2002 Мерцедес-Бенц достигнаха нова величина в разработване на система за сигурност при превозните средства с PRE-SAFE - система, комбинираща активна и пасивна сигурност. От 2006 година PRE-SAFE Brake прави възможно за автомобилите да спират самостоятелно в критични ситуации. В същата година Мерцедес-Бенц пускат и първата активна система за спиране при комерсиалните им автомобили. Новата "ATTENTION ASSIST" предупреждава водача, ако той става сънен и е стандарт в новата Е класа и S класа след 2006 година.
Daimler продължават с изследванията за подобряване на сигурността в бъдещето, което се показва от експерименталния Mercedes-Benz Experimental Safety Vehicle (ESF). Върхово постижение, наред с 13 други иновации в този автомобил е надуваема метална структура, която може да се разгърне за по-малко от секунда, за да повиши сигурността при сблъсък, като в същото време се понижава и теглото на автомобила.