Дизайнерите в Мерцедес БенцЩутгарт - на Международния Автосалон 2009, Mercedes-Benz позволява на посетителите да направят подробен поглед зад кулисите на дизайнерите. Право на място, Mercedes-Benz дизайнерите показват как например SLS AMG или на Е-класа купе е създаден - от първата скица на проекта до готовия модел. Зрителите са точно на мястото, и могат да бъдат свидетели на процеса на проектиране от първа ръка, -да го разберат и непрекъснато да се учудват. Тук ще видят и разберат за заложените характеристики, които придават на автомобилите Mercedes-Benz, очарователен и безпогрешен вид - и са в състояние да отправят поглед в бъдещето на дизайна Mercedes-Benz заедно със професионалистите, които са отговорни за това.

"Преминаване на границите и определяне на тенденциите - това е категорично нещото, което нашият дизайн прави", казва Гордън Вагнер (Gorden WAGENER), шеф на отдела по Дизайн на Мерцедес-Бенц. "Ние развиваме съществуващите форми, като ги отвеждаме до нови, вълнуващи измерения.". Тази година посетителите на International Motor Show могат да видят този вълнуващ процес на проектиране от първа ръка, и ще бъдат свидетели как познатите характеристики на Мерцедес се интерпретират използвайки иновативните концепции за дизайн, преплитайки драматично в състава на формата традицията и прогреса. Дизайнерите на премиум производителя са позволили на външни лица да надникнат зад кулисите на тяхната работа. Да видят множеството отделни етапи, които показват как един нов модел на Mercedes-Benz се създава от една идея. За да се осигури това автентично изживяване, Mercedes-Benz е обособил специален кът на експозицията си на изложението във Франкфурт. Това е мястото, където дизайнерите показват своята лична, творчески връзка с предмета на "Мерцедес-Бенц Дизайн", показвайки работата си на живо в няколко монитора. На чертожната дъска, например.

Или по време на шоуto на живо, където дизайнерите магически проектират в мащаб 1:1 екстериора на AMG Gullwing SLS и Е-класа купе на стената. За тази цел те използват специална, обикновено черна лепенка в различни дебелини и прозрачно фолио. Това така наречено "тиксо" е гъвкав начин за представяне на преспективите на проекта. На практика то се използва като първа стъпка за очертаване и съгласуване на пропорциите и размерите на концепцията. Определен брой на ясно представени експонати демонстрира аспекти на работата по вътрешния дизайн. Освен стила и в допълнение към него, това е за функционалност, материали, цвят, докосване или дизайн на уредите - за да се гарантира, че в естетиката на интериора е в унисон с екстериора.
Филм с автентични сцени от дизайнерския отдел също показва развитието на SLS от нещо подобно на "Backstage" гледна точка, нещо, което обикновено е покрито с булото на секретност за външни лица. Посетителите на щанда са в състояние да преценят качеството, с които дизайнерски идеи са реализирани от изложените на показ дизайнерски икони като Е-клас купе, CLS, CL, SL и SLK. Директна комуникация с дизайнерите на Mercedes-Benz засилва това преживяване от първа ръка. Те описват своята работа, обясни тайните на философията на Mercedes-Benz относно стратегия и дизайн по логичен и ясен начин, дори за лайк, посочват характерните черти при дизайн на купе и роудстър, както и предоставя прозрение към дизайна философията на спортните автомобили на Мерцедес -Benz.