Mercedes F800

Автомобилна пролет 2010 - Да се поучим от бъдещето: редакторът на AUTO BILD Волфганг Кьониг във Mercedes F800.

така изглежда той - Mercedesът на бъдещето. Все още се нарича F800, но е образецът за следващата С-класа. Ние седнахме зад волана. И се насладихме на бъдещето
Няма смисъл да поръчвате. Приберете златната си кредитна карта: има автомобили, които не може да си позволи и най-богатият банкер или футболист. Автомобили като този - новата F-класа на Mercedes. F като фантазия. И както винаги, когато един Mercedes се нарича F, той е уникат - който не се продава и на практика е безценен.
Mercedes F800Но пък може да бъде докоснат! Поне аз имах възможност да седна зад волана. Ако вие обаче искате да притежавате този Mercedes, ше трябва да изчакате още няколко години. Защото на практика F 800 е дизайнерският прототип на наследника на актуалната С-класа. А тя ще бъде представена през 2013 г. Нежните заоблени, но и мускулести форми и LED фаровете - всичко това ще може да видим и при бъдещия сериен автомобил. Както... .и тази запомняща се радиаторна решетка с многообещаващи форми - ще я получите, ако поръчате нивото на оборудване Avantgarde.
Ние сме първите журналисти, които получиха правото внимателно да изследват новия модел както отвън, така и отвътре. И той ни харесва. Новата форма демонстрира, че елегантността най-после се завръща при Mercedes, a ерата на ръбовете и ъглите минава в историята. Плавни линии, дълго междуосие (2,92 метра) и къси надвеси - това изглежда добре. Наистина, с дължината си от 4,74 метра и 1,94 метра широчина F 800 е доста по-голям от актуалната С-класа, серийният автомобил също няма да бъде с огромните 20-цолови колела. Но още отсега се радваме на срещата с бъдещия Mercedes.
Mercedes F800При Mercedes завоят в дизайна започва с F 800
Вече съм нетърпелив. Отварям вратите. Отзад това става така: докосвате дръжката, вратата се измества навън и след това автоматично се плъзга назад - тоест новаторски плъзгащи се врати за пътниците отзад, докато предните врати остават конвенционални. И въпреки това има още една изненада: няма средна колона, а това означава ясна видимост към интериора. Едно впечатляващо „антре", но това решение явно е твърде екзотично (и твърде скъпо) за бъдещата С-класа.
Същото може да се каже за покритите с дървен фурнир магнезиеви седалки. Усещането е сякаш са ви правени по мярка, докато погледът ви се наслаждава на доста необичайната атмосфера. Всичко се рее, всичко се движи и тече, дори и цветовете на тапицериите на вратите. А пък воланът прилича на играчка. Много светло дърво, много светлина (благодарение на прозрачния покрив от поликарбонат), голямо шоу - ако този интериор на F 800 ни демонстрира нещо, това е отказът от актуалния „тухлен" дизайн.
Но Mercedes ни изкушава не само с блясък и показност. Сред другите качества на тази F-класа е и особено „въздушното" усещане за простор в интериора, защото кокпитът пред пътника до водача се изчерпва с една тясна конзола. От друга страна, отзад доминира усещането за Coupe, ниската линия на покрива намалява пространството над главите. Естествено, конструкторите на Mercedes са мислили и за това, как човек да успее да се справи с все по-усложнената техника без да се затрудни и да предизвика инцидент. Резултатът се нарича HMI (Human Machine Interface) и Cam-Touch-Pad. А ето как функционира: водачът търси по-чувствителната на допир повърхност на средната конзола и командите към системата Comand, като в това време бива наблюдаван от инфрачервена камера. Така той може да види ръката си като прозрачно изображение върху централния дисплей и да намери съответните полета по повърхността. Предимствата: по-удобно управление, по-малко отклоняване на вниманието.
Mercedes F800Още една нелоша идея: т.нар. огледален дисплей позволява информацията визуално да се „отдалечи". Това облекчава фокусирането на погледа на водача. Все пак броят на асистиращите системи е увеличен още повече. Ново: асистентът за движение в задръстване. Посредством стереокамера, радарен сензор и електрическия усилвател на волана може да следвате движещия се пред вас автомобил без никаква ваша намеса, дори и в завои. Едва когато скоростта надвиши 40 км/ч или ъгълът на завиване превиши 30 градуса, асистентът автоматично се изключва. И ако все пак катастрофата стане неизбежна, се включва системата Pre-Safe 360. Тя следи цялата околност на автомобила и при опасност от удар отзад стяга подглавниците и активира спирачките.
Взимане на завоите „без ръце"- F 800 мисли и завива
Още по-авангарден изследователски дух се забелязва и при „вътрешностите" на F 800. Ключовата дума тук е „Multiantriebsplattform" (платформа с много задвижвания). Което идва да ни каже, че тя е готова за всичко, което бъдещето може да предложи като задвижващи технологии - от нормалния двигател с вътрешно горене, през „мекия" и Plug-In-хибриди до електрозадвижването с горивни клетки и водород като гориво. Най-добри предпоставки за скорошно реализиране има (освен конвенционалното задвижване) хибридното решение.
При F800 Mercedes залага на пълното хибридно задвижване, чийто литиево-йонен акумулатор може да се зарежда и от електрическата мрежа (plug-in). 3,5-литровият V6 бензинов двигател (300 к.с.) работи съвместно с електромотор с мощност 109 к.с. Акумулаторът е разположен под задната седалка. Енергията му е достатъчна за изминаването на максимум 30 километра само на електричество със скорост до 120 км/ч. След това се включва бензиновият двигател или зареждате колата от контакта.
Mercedes F800Данните, които Mercedes обявява за тази комбинация, са впечатляващи. Естествено, общата мощност от 409 к.с. е чисто теоретична. И все пак: 1,7-тонният автомобил ще достига скорост 100 км/ч за 4,8 секунди (максимална скорост 250 км/ч). И всичко това при среден разход на гориво от 2,9 л/100 км, което отговаря на само 68 г/км Сo2. Уловката в цялата работа: голяма част от теста по методиката на ЕС се изминава чисто електрически с помощта на съхранената в акумулатора енергия. Когато тя бъде изразходвана, предимствата изчезват - и тогава реалният разход на гориво вероятно ще е близък до този на обикновен дизелов автомобил. Освен това обявените данни за емисиите на СО2 са точни само при положение, че електрическата енергия за зареждане на акумулатора е произведена без отделяне на СО2. Така че нека останем скептични към бляскавите номера на F 800.
И докато хибридната техника вероятно скоро ще се появи при множество серийни модели, то вторият вариант на F 800 е насочен към далечното бъдеще. При него електрическата енергия се произвежда от водород в горивна клетка (под предния капак) и след това се съхранява в литиево-йонен акумулатор, който захранва електромотора (на задните колела) с мощност 136 к.с. Това е достатъчно за максимална скорост 180 км/ч и ускорение до 100 км/ч за 11 секунди. Пробег - 600 км. Основното предимство: задвижването работи без никакви вредни емисии и изхвърля в атмосферата само водна пара. Недостатъкът: при производството на водород се изразходва много енергия, съхранението в газовите бутилки в автомобила при налягане 700 бара е доста опасно, а и все още пунктовете за зареждане с водород са единици.
Mercedes F800Естествено, конструкторите и изследователите изобщо не се притесняват от такива доводи. За тях е важна визията. Това, което не е възможно днес, ще е реалност утре. Може да бъдете уверени, че F 800 ще остави траен отпечатък върху бъдещето на Mercedes.

Извод
F 800 напълно си е заслужил добавката Style към името. Mercedes отдавна не е демонстрирал толкова изискан стил. И ако бъдещата С-класа наистина бъде „облечена" толкова добре, тя ще се превърне в хит. Много фантазия е демострирана и при новите технически решения, а хибридното задвижване чудесно се вписва в изискванията на нашето време. Фантазиите могат да бъдат толкова красиви. Волфганг Кьониг