МЕРЦЕДЕС Е класа Concept Fascination

Сянката на кризата постепенно пада върху цялата автомобилна индустрия. Над целия бранш ли? Не. При Мерцедес конструкторите работят извънредно. Новата Е-класа, която ще се появи на пазара в края на март, ще бъде истински фойерверк от иновации. Най-важният тестов представител се нарича Concept Fascination. Имахме възможност да го разгледаме подробно.mercedes Е класа Concept Fascination
Отпред студията носи познатата от SL решетка с хромирана звезда в средата, една от звездите на автомобилния салон в Париж, на открито
обаче моделът изглежда още по-расово. Запознатите веднага забелязват, че студията се числи към специалитетите на Shooting Brakes, чиито най-известни представители са Aston Martin Shooting Brake и Volvo P1800 ES.
Автомобилът изглежда приведен, готов за атака. В предницата личат 4 фара, а LED светлините за движение през деня блестят от спойлера, като при необходимост могат да служат като фарове за мъгла.

След завъртане на 180 градуса студията ни представя „апетитната" си задница с капак. Не, това не е новият Т-модел. Той ще бъде една идея по-конвенционален. Но със студията Мерцедес ни показват колко наточено може да изглежда Е-класата във версия комби-купе.mercedes Е класа Concept Fascination
В сравнение с нея познатите ни комбита на Audi А6 и BMW 5-а серия ни изглеждат старомодни. Ако сега сърцето ви открие елегантността на Мерцедес, ще трябва да проявите търпение. През 2010 г. първо ще се появи класическият Т-модел, а комби-купето ще го последва година по-късно. Нека хвърлим един подробен поглед. Шоколадовата страна на нещата е задницата. Покривът е нежно скосен назад, а красиво изтегленият заден капак завършва с грациозна свивка в средата. Отстрани Мерцедесът на бъдещето също се отличава с елегантност.
Качваме се в автомобила. Докосваме внимателно дръжката на вратата - потъващият лост издава тих бръмчащ звук. Потапяме се в тапицираните с лен седалки, завъртаме ключа на запалването. Дизеловият мотор стартира с тихо бръмчене, тук под предния капак е чисто новият битурбо 4-цилиндров агрегат.

Дизеловият двигател на Мерцедес има разход под 6 л/100 км

Един „чистокръвен" мотор. 2,2-литровият дизелов агрегат е с мощност 204 к.с, а 5-степенна автоматична предавателна кутия предава въртящия момент от 500 Нм към задната ос. Темпераментът е гарантиран, а разходът сега е по-важен от всякога. Пред запетаята ще има цифрата „5", което е важно за стойността на вредните емисии. След началото на спринта установяваме, че новата Е-класа, върху която е
базиран Shooting Brake вариантът, няма да покаже нов начин на шофиране. Но ще го перфекционизира. От март ще се предлагат въздушно окачване и окачване с пружини, както и голям брой технически екстри за сигурност и асистент-системи.

„Събуди се'' срещу секундния сън

mercedes Е класа Concept FascinationИнтересна е системата Attention Assist. Контрольорът на вниманието работи изключително просто. При качване сензор във волана регистрира поведението на водача на пътя. Ако вследствие на преумора и събуждайки се от секунден сън, той промени рязко посоката, на тахометъра светва предупредителна лампа. Естествено командният уред регистрира и други позиции като време за шофиране, състояние на пътя или намеса на ESP. Скоро на борда ще се появи и супернавигационен уред. Конкуренцията ще има да се чуди.
Засега обаче всичко е в процес на изчакване. Дотогава инженерите и дизайнерите могат да вдигат наздравици. Concept Fascination е наистина успешна, бихме искали да я видим по-скоро по пътищата. Само че без кралските аксесоари в багажника. Приспособления за охлаждане на шампанско не са ни необходими. Можете също така да ни спестите и пурите, бинокъла и фотоапарата. Вместо тях бихме предпочели соларни батерии или хибридно задвижване. Засега обаче то се предвижда единствено за S-класата (през тази година). Красивото комби-купе е само студия. Но толкова стилно, че Audi и BMW ще изпаднат в размисли.

ИЗВОД
Да се намръщя ли за това, че комбито е само с две врати и е ниско като Coupe? Не. точно обратното. Честито, Мерцедес! Това е автомобил с голям характер. Точно от такива модели имаме нужда, за да разнообразим скучния автомобилен свят. Изобщо не трябва да се тревожим за класическото комби. То ще продължи да се произвежда. Ако вземе обаче малко от гените на тази студия на Мерцедес, няма да сбърка, нали?

10 НОВИ ДЕТАЙЛА ЗА СИГУРНОСТТА: Новият Мерцедес Е-класа ободрява уморените водачи

Унасяне зад волана? В новата Е-класа това не би трябвало да ви се случва. Когато лимузината се появи на пазара през март, тя ще бъде първият автомобил в света, който ще разпознава уморените водачи - и то серийно. Ще се доплащат обаче голям брой напредничави техники.
1. Преден капак за активна защита на пешеходци (сериен). И другите го имат, но Мерцедес отново надцаква останалите: система от пружини повдига капака при удар на пешеходец за милисекунди с 5 см и така увеличава разстоянието до двигателя (пространство на деформация). Ако системата бъде задействана по невнимание, можете да я активирате отново с отваряне и затваряне на предния капак.
2. Асистент за вниманието Attention Assist е система, която автоматично разпознава уморените водачи. След многобройни тестове изследователите от Щутгарт са установили, че системите с видеокамери, които наблюдават клепачите на шофьорите, се провалят при азиатците и шофьорите с очила, и затова са стигнали до друга идея. Тъй като уморените водачи изпитват затруднения с поддържането на курса в пътната лента, един сензор във волана регистрира дори и най-малките резки корекции при управлението и незабавно включва предупредителна светлина.
3. Асистент за дългите светлини. Просто го включвате и от 55 км/ч биксеноновите светлини (доплащане) вършат всичко сами. Обсегът и посоката на светлинния лъч се настройват автоматично спрямо пътната ситуация, а смяната към дълги светлини става постепенно.
4. Асистент за нощно виждане. Инфрачервената камера, която управлява и ксеноновите светлини, може да разпознава пешеходци и да ги поставя в специални „фотоъгли". Водачът забелязва това движение на дисплея.
5. Асистент за поддържане на пътната лента. С помощта на фини вибрации във волана той предупреждава за напускане на пътното платно по невнимание.
6. Асистент за ограничение на скоростта. Той „вижда" табелките на пътя и ги показва на тахометъра.
7. Спирачният асистент Plus и вече познатата система Distronic Plus са усъвършенствани по отношение на обсега и спирачното действие.
8. Адаптивно ограничаване на силата на предпазния колан. От тази есен те ще се предлагат и за задните седалки, като автоматично разпознават ръста на пътниците.
9. Асистент за „мъртвата точка". Ако при смяна на пътното платно на пътя ви има други автомобили, в огледалото се появява мигаща светлина. Ако водачът е подал мигач, прозвучава предупредителен сигнал.
10. Въздушни възглавници. Седем на брой, през лятото ще се предлагат още две за хълбоците.

Mercedes Е класа Concept Fascination AUTO BILD