Ocean DriveСтудията на Mercedes възражда златните времена на една култова автомобилна категория, която всички смятаха за вече изчезнала. Пълноразмерните кабриолети с четири врати дълги години бяха неизменна част от автомобилния Олимп - до началото на седемдесетте години на отминалия век буквално нямаше по-известен държавен глава, който да не използва такъв автомобил. Разбира се, създаването на подобно возило съвсем не е по силите на всеки и представителите на тази ексцентрична прослойка сред луксозните автомобили след Втората световна война са дело на марки като Rolls-Royce, Bentley, Mercedes, Lincoln, Cadillac и други имена от най-висок ранг. Монарси, президенти, прочути милионери, дори папата години наред пътуват с тази най-елитна порода сред кабриолетите.

 Ролята на Mercedes в развитието на свръхлуксозните кабриолети по никакъв начин не може да бъде оспорена, но подобно на останалите производители, компанията отдавна изостави тази специфична ниша от пазара и тя стана част от златната история на автомобилната индустрия. Завръщайки
се към най-доброто от своите корени, марката с трилъчната звезда взе амбициозното решение да пречупи през призмата на новото време идеята за свръхлуксозен кабриолет с четири врати.

Както и би следвало да се очаква, творението на Mercedes е базирано върху актуалното издание на S-класата, по-точно на флагмана Mercedes S600. Студията беше показана за първи път пред публика на автомобилното изложение в Детройт през януари 2007 г. Нейното наименование Ocean Drive достатъчно красноречиво говори за обстоятелството, че както подобава на автомобил от такава категория, истинските му конкуренти би трябвало да се търсят по-скоро сред висококласните яхти, отколкото сред „простосмъртните" автомобили.
Дизайнът на изключително представителния кабриолет е талантлива симбиоза между стилистични детайли и решения, познати от S-класата, върховото купе CL и Maybach. Без да е взел директно нито един елемент от Maybach, Ocean Drive напълно успешно пресъздава духа на най-високия възможен клас при луксозните модели, като при това притежава несравнимо по-филигранно и изтънчено излъчване от сегашния флагман на германско-американския концерн. Предната решетка е с класическата за марката форма, но площта й е с една трета по-голяма, отколкото при S-класата, и с четирите си ламели и блестящото хромирано покритие създава чувство за респект и неповторимост, подсилено допълнително от елегантните предни светлини, състоящи се изцяло от светодиоди. Дългата 5,29 м каросерия може да се похвали с изумителна за такива габарити лекота на формите, които сякаш се преливат една в друга и не създават впечатление за тромавост, каквото най-често доминираше при автомобилите от подобен тип в миналото. Дръжките на вратите са скрити и излизат по сигнал от датчици, регистриращи доближаването на човешко тяло. 21-цоловите колела, обути с гуми с размери 275/35, са със специален дизайн с 36 тънки спици, които отлично хармонират с характера на автомобила.
Ocean DriveВсе пак най-неповторимият детайл в Ocean Drive си остава конструкцията на мекия сгъваем покрив, чиито мерки изглеждат невероятно дори на хартия - 2,22 метра дължина, 2,18 метра широчина и площ 3,20 квадратни метра. Разбира се, задвижването му не изисква физическа намеса, но интересното е, че то не става по познатия досега способ, а с помощта на така наречените от Mercedes пропорционални клапани. Те се контролират по електромагнитен път, а интелигентното им управление осигурява възможността едновременно да се извършват няколко процедури, протичащи с различна, а не с една и съща скорост, както е при използваните в момента системи. Благодарение на авангардната технология гюрукът може да се отваря или затваря за фантастичните 20 секунди. За качеството на самата покривна конструкция като че ли е излишно да говорим - по всички показатели тя е сред върховите постижения в тази област; достатъчно е да споменем за 30-милиметровия изолационен слой. По подобие на новия кабриолет на Rolls-Royce, похлупакът, който скрива сгънатия покрив, е направен от дървесина, но за разлика от тиковото дърво на британеца тук е използван птичи явор.
Стилният интериор е решен в светли цветове и е изработен от фина естествена кожа в две тоналности, матиран метал и благородна дървесина от птичи явор. Всяка от четирите самостоятелни седалки е снабдена с технологията Aircraft, позната от малкия роудстър SLK, която се грижи за обдухването с топъл въздух в областта на вратовете на пътниците, позволявайки да се шофира със свален покрив дори при доста ниски външни температури. Органите за управление и контрол на основните функции са идентични с приложените в S-класата решения, но за разлика от леката несъобразност, допусната при Maybach, тук не може да се говори за припокриване в дизайна и атмосферата между двата модела. Интериорът на Ocean Drive създава точно онова чувство за изключителност, което се смята за Ocean Driveзадължително при един ръчно изработен уникат от подобен калибър. Наличието на средства за развлечения, като DVD-система с вградени в гърбовете на предните седалки монитори, се разбира от само себе си; присъстват и всички познати от новото издание на CL технически иновации, като темпоматът с адаптивно управление и регулиране на дистанцията плюс спирачен асистент с възможност за упражняване на принудително спирачно усилие, както и последната версия на системата Pre-Safe.
Засега няма планове за серийно производство на подобен автомобил от страна на Mercedes, но фактът, че марката проверява нагласата на публиката към такъв кабриолет, говори, че в появата на Ocean Drive няма нищо случайно. Така че появата на кабриолет от най-висок клас с четири места и четири врати с марката на Mercedes или Maybach не бива да ви изненадва...

ТЕХНИЧЕСКИ ДАННИ

Каросерия
Четириместен кабриолет, дължина х широчина х височина 5293 х 1911 х 1497 мм, междуосие 3195 мм.
Ходова част
Независимо окачване, отпред с двойни напречни носачи, винтови пружини и телескопични амортисьори, отзад с надлъжни и напречни носачи, винтови пружини и телескопични амортисьори, адаптивен контрол на окачването ABC; вътрешно вентилирани спирачки отпред и отзад; гуми 275/35 ZR 21 отпред и отзад.
Силово предаване
Задно предаване, петстепенна автоматична трансмисия
Двигател
Дванайсетцилиндров V-образен бензинов двигател с два турбокомпресора и охладител на сгъстения въздух, работен обем 5514 см , мощност 380 кВт (517 к. с.) при 5000 об./мин, максимален въртящ момент 830 Нм при 1900 об./мин. auto-motor-und-sport 03/2007