Mercedes Ocean driveKазва, че бил филмов продуцент. „Занимаваме се само с топ звезди като Мадона и Бионсе, разбра ли?". Филмов продуцент със солидно количество мускули. На гърдите му виси огромен златен амулет. Като прибавим и златните пръстени по ръцете му, вероятно веднага и още тук би могъл да плати Concept Ocean Drive. „Дай ми колата, казва той, за следващия ми видеоклип!".
В тази хладна вечер Mercedes представя луксозния си прототип за първи път в Маями Бийч на булеварда, дал нейното име: Ocean Drive (Оушън Драйв). Един публичен тест с ясен резултат. Тълпи от зяпачи се лепят до елегантния лайнер, предложенията валят едно след друго. Дали всички те са филмови продуценти или потенциални купувачи?

Mercedes отново се насочва към звездите: Ocean Drive трябва да бъде „най-комфортният и елегантен кабриолет на света", както и сигнал, който облича в ламарина традиционните стойности: „Качество, стил и класа, с малко модно настроение, казва Щефан Кьол, ние искаме повече страст и свежест, както при CLS."

Шефът на дизайна на прототипите на автомобили в Mercedes споделя, че е изпратил екипа си да събира идеи във фирмения музей. Решетката на радиатора, с приличаща на стрела чупка, изпъква като носова част на кораб. Двуцветният лак - горе в шампанско-перлено, долу в цвят на разтопен метал, който придава динамика е заимстван от дизайнерите от 50-те години. Също и двете преливащи линии, които преминават от дъгите на калниците назад - както при блестящия образец на модела - Mercedes 300d Cabrio D. Този открит четириместен автомобил от 1957 г. бе германският отговор на Rolls-Royce - колата на президентите, папите и на известните. До 1962 г. Mercedes е произвел само 65 автомобила от тъмносиния Mercedes 300d.

Студията Ocean Drive e значително по-ниска, тъй като окачването и задвижването с 12-цилиндровия двигател не са на Maybach, която фирма в днешно време маркира върха по отношение на лукса в германското автомобилостроене, а на S-класата. Тахометърът и превключвателите му са поставени в изцяло нов интериор. Тъмен клен, светли платове с мре¬жеста оптика, кафяв кожен мокет под краката. Отзад след натискане на бутон от средната конзола излиза хладилник за шампанско.

Всичко е благородно, всичко е висококачествено, но това ли е наистина най-луксозният кабриолет на света? Дългият 5,29 м лайнер разгръща своята красота, когато с високо вдигната глава започне да се движи. 12-цилиндровият двигател е като далечен морски прибой и използва само една част от 512-те конски сили, когато Ocean Drive е тръгнал на показна обиколка. Дългата задница измества видимо водача много напред, а душевно той се намира в един съвсем друг свят. Това не е автомобил за екзалтирания шоу бизнес, а за ценителите на спокойствието. Затова не e препоръчителна за филмовия режисьор.Накрая Ocean Drive се издига елегантно с изключителен финес над Rolls-Royce и Bentley. Този кабриолет има задни врати. Онова, което изглежда излишно, всъщност е едно смислено откритие. Вместо както при „двувратката" да има извивка около средната колона, там се намира врата и можете гордо да се качите през нея. И тъй като, ако мекият покрив е пуснат, едва ли някой ще иска да се качи отзад, определено може да се заяви: този автомобил е произведен винаги да се кара открит. Ocean Drive е за слънчевата страна от живота, затова всички съмнения дали четирите врати ще издържат краштеста просто отпадат. Според Щефан Кьол „те биха могли да го издържат".

Ocean driveТова са норми и разпоредби, които са били изключително далечно бъдеще за тогавашния 300d - нещо като отоплението Airscarf в Ocean Drive или неговия радарен сензор Distronic Plus. Затова пък историческият предшественик блести с невиждано богатство по отношение на мястото и стила. Задните му врати са дълги като ограда на пасище, предлаганото място отзад стига дори за одеждите на папата (който получава специален автомобил от Щутгарт). Или за стойката - опора на федералния канцлер Аденауер, който изправен зад предните седалки е при¬ветствал своите „скъпи сънародници".
Арматурното табло е произведение на изкуството от шлифовано дърво и в миналото е приемало и индикатора на 3-степенната автоматична предавателна кутия. Всички хромирани части, рамки на прозорци, ръбове на седалки и покрив¬ни огледала са блестящи в кинемаскопичен формат. Ако отворите безкрайния капак на двигателя, ще видите надписа „Made in West Germany".
В двигателния отсек ще видите 3,0-литров редови 6-цилиндров мотор, който от 1958 г. е с бензиново впръскване и мощност 160 к.с, както и компресор за климатика. Като първият модел на Mercedes 300d се е предлагал от 1958 г. и с климатик, за който са се до-плащали внушителните 3500 марки.
Да, американците са се побъркали. Но това могат да кажат германци¬те, тъй като след 50 години Mercedes възнамерява да произведе отново голям кабриолет и естествено се е насочил към платежоспо¬собния американски пазар. Дали откритата S-класа ще бъде с 4 врати? Би било хубаво...Автобилд, юни 2007