Mercedes F
700Скромният великан Мерцедес F 700 с 1,8-литров двигател - Diesotto изненада мнозина на IAA
Провокацията беше умишлена и както по всичко личи, постигна своята цел - авангардната студия F 700 поляризира отчетливо мненията на публиката, изправена пред експерименталния автомобил с дължина 5,18 метра. Според едни дизайнът е твърде драстичен и далеч от класическите ценности на марката, а според други именно това е вярната посока, която би трябвало да следва в бъдеще стилистиката на луксозните возила на Мерцедес.
„Вярваме, че много от демонстрираните в студията технологии и стилистични идеи имат потенциал за серийно развитие през следващите години", потвърждава сериозните намерения на щутгартския производител шеф-дизайнерът на Мерцедес проф. Петер Пфайфер. Затова е добре на F 700 да се гледа през перспективата на следващото поколение на S-класата, което се очаква през 2012 година. Ако технологичното развитие запази своята посока и темпове, при бъдещата луксозна лимузина бихме могли да очакваме среден разход от около 5,3 литра на 100 км - основна заслуга на 1,8-литровия хибриден двигател Diesotto с мощност 238 к. с.
Любопитен елемент в компановката е отварящата се обратно на посоката на движение дясна задна врата, разкриваща удобен достъп до интериора с коркови облицовки и модерни високотехнологични решения. Естественият материал е използван не само за вътрешните обшивки на вратите, но и при централната конзола, която се простира като своеобразен гръбнак по цялото протежение на купето и в областта на задните седалки крие малък суши-бар с прилежащ сервиз за чай.
Mercedes F 700Привилегированият пътник на дясното задно място може да се възползва и от липсата на човек до водача - в такива случаи задното кресло може да се завърти на 180° и да се изтегли напред, позволявайки на панела под задния прозорец да се
превърне в широкоформатен екран с диагонал 51 сантиметра, на който могат да се гледат филми с HD-качество. Тази обърната срещу посоката на движение конфигурация на седалката би могла да създаде проблеми на хора със слаб стомах, но според изследванията на Мерцедес застрашени от подобно неразположение са само 20% от всички хора.
За шофьора на лимузината също е осигурена приятна компания - централизираната система за управление на функциите и навигацията се представлява от компютърно анимиран триизмерен „аватар" на приятна дама, чието присъствие на екрана придава по-човешки облик на съветите и информационните съобщения. Триизмерно изображение генерират и вградените в предните светлини на F 700 лазерни сензори, които „опипват" повърхността на пътя и подготвят активното окачване за най-адекватната във всяка ситуация реакция.

Още за концепт модели на Мерцедес - F 500 Mind, F 400