Динамика и елегантност, умишлено лишени от екстремизъм. Мощните спортни модели с четири врати Jaguar XJR, Maserati Quattroporte и Мерцедес CLS 500 отразяват модерна и оригинална интерпретация на класическия Gran Turismo.
Mercedes CLS 500Плътната прегръдка на влюбената двойка край пътя прекъсва в момента, в който Quattroporte профучава покрай тях. Устните на младежа се отделят от тези на девойката и застиват отворени, изричайки думата Maserati. Лицето на дамата запазва тъмночервения си цвят, докато лимузината с тризъбеца на Нептун се отдалечава, съпроводена от мощния салют на четирите фанфара на ауспуховите тръби. Quattroporte е може би единственият петметров четириместен автомобил, който не навява асоциации за руски новобогаташ, дори когато е черен, с тъмни прозорци и 20-цолови колела...
Много по-вероятно е да предположите, че с него се вози италианският премиер. Или някоя звезда от „Ла Скала", отделила сумата от 296 181 лв. за тази уникална, тежаща 2,1 тона визитна картичка от метал, кожа и лак, чието дълго торпедо излъчва красноречиво послание за освободен от задръжки стил. Отвън правят впечатление изискано скроените одежди Pininfarina, а отвътре - естествената кожа на майсторите от Poltrona Frau, която покрива не само седалките, но и други елементи от интериора, чиито повърхности от черен пиано лак даряват вътрешността на Quattroporte c аура на власт и успех.
Интериорът на струващия 219 000 лв, Jaguar X}R на свой ред е пропит с аромата на доброто старо време. Колко хубаво е, че тук истинският Джаг може да се пипне, да се чуе и преди всичко да се види - не само поради добрия обзор, но и благодарение на класическите линии на лимузината, чиито корени могат да бъдат открити преди 40 години в experimental Jaguar. В рамките на последното обновяване на модела алуминиевата каросерия получи по-драматична физиономия и по-обемни брони с по-големи отвори за въздух, като при XJR ефектът е подсилен допълнително с класическите за спортните версии на марката хромирани телени решетки. В интериора усещанията са в рязък контраст подобно на бялата кожа и черния пиано лак. Обикновен контактен ключ, семпли кръгли циферблати, както и регулатори за огледалата и бутони на равнището на автомобил от компактния клас се борят за стилово надмощие в салона на Jaguar c щедро оразмерени, блестящи повърхности от истинска дървесина, регулиращи се по всевъзможни начини отопляеми кожени седалки и серийна навигационна система. Това обаче не е достатъчно, за да се постигне очакваната атмосфера на изключителен клуб.
Именно тя е налице в Мерцедес CLS 500. Линията на неговото арматурно табло е стремително извита, такава, каквато бихме очаквали да е в един Jaguar. Неслучайно обаче продаваният за 166 651 лв. четириместен автомобил фигурира в проспектите на фирмата и като купе. Причината ще ви стане ясна най-късно когато решите да се качите отзад - спускащата се стръмно надолу линия на покрива и широките задни колони затрудняват влизането през вратите и препречват погледа. Дори пасажери със среден ръст виждат само облицовката на тавана и са принудени да се утешават единствено с приятните тапицерии на двете самостоятелни задни седалки.
Погледът на седящите отпред може спокойно да се плъзга по пейзажа на арматурното табло и да си почива върху хромираните акценти, докато пръстите опипват приятно съпротивляващите се на натиска бутони и флиртуват с матовата дървесина и меката кожа. Вярно е, че употребяваният в серийната версия фурнир не изглежда толкова шик, колкото естествено грапавата дървесина в първата студия на CLS, но това с нищо не променя изтънчения стил на обзавеждането. Все пак някои неща, които значително по-скъпите конкуренти притежават серийно, тук присъстват само в списъка с допълнително оборудване - като например превъзходната от ергономична гледна точка навигационна система.
Тризъбецът на Maserati намира пътя до сърцата на пристрастените към бензина и без изискващата известни тренировки навигационна система Blaupunkt. Още със завъртането на стартера на разработения от Ferrari двигател V8, последният започва да пее с по-висок тон от всички останали. И едва после прозвучава приглушената духова музика при потеглянето, последвана от игривите тромпети в средния оборотен диапазон и много над делението за 7000 об./мин. С късите си времена за превключване и удобните планки на волана шестстепенната автоматична предавателна кутия поддържа спортния тонус, вдъхновяван и от високия граничен оборотен режим на Quattroporte.
Още на правите отсечки тежащият 2,1 тона автомобил сякаш сваля 500 килограма баласт, неговата кормилна уредба предизвиква към динамично шофиране, вместо да прикрива особеностите на пътя. Без да филтрира нито грам информация, директно и почти хиперактивно около средното положение на волана, тя просто се моли за повече завои. Въпреки неприятно слабото съпротивление на спирачния педал Maserati спира мощно и почти грубо, навлиза в завоите със съвсем леко недозавиване, сменя посоката със суха прецизност, преминава неутрално по кривата, а при подаване на газ леко изнася навън задната си част. Разположеният централно зад предния мост двигател и непосредствено съединената с него автоматична трансмисия осигуряват сполучливо разпределение на теглото в името на неутралното поведение в завой.
Въпреки че адаптивните амортисьори се наричат Skyhook, лимузината на Maserati остава винаги плътно до земята, сякаш, е залепена за пътя, и в нито един момент не притъпява остротата на предизвикваните усещания. Работещото с известни тласъци окачване на предния мост омекотява само най-твърдите удари, реагира рязко на напречни фуги, а при неравности само от едната страна изпраща смущаващи импулси до самия волан. Така е - водачът на Maserati никога не би трябвало да потъва в банален уют. Доминиращите хищници се нуждаят от предизвикателства, дори ако на останалите им се наложи да използват тампони - тук зад волана е шефът! Впрочем той може да се вози и отзад, за да се посвети на нещо по-важно, седнал удобно върху електрически регулираните задни седалки. Може например нежно да поглажда фините шевове на тапицерията или да се ядосва на смешно малкия полезен товар от 316 килограма.
Както Jaguar, така и Мерцедес предлагат не само по-висока товароносимост, но и повече комфорт. Във всеки случай внимателно реагиращото пневматично окачване почти не може да бъде извадено от равновесие. Вярно е, че CLS е по-малко склонен към рязко вземане на завои. Неговата ориентирана към комфортно шофиране и поради това не съвсем директна кормилна уредба и нежното недозавиване не обещават състезателна кариера, за сметка на това обаче 5,5-литровият V8 произнася шеметна пледоария по въпроса за могъществото на ходовия обем. От оборотите за празен ход нагоре той щедро отдава мощност, въртящ момент и глухия си тембър, едва доловимо прекъсван от превключването на седемстепенната автоматична предавателна кутия. Накратко, неговите 530 нютонметра бликат в такова изобилие, сякаш са продукт на термоядрен синтез. При всяко положение тремолото на Maserati му е също толкова чуждо, колкото и воят на Jaguar.
Наистина компресорът на британската машина й осигурява мощна инхалация, но пък в акустично отношение едва ли допада на всеки. В спринтовите дисциплини развиващият 395 к. с. V8 действително е в състояние да ви впечатли. Кормилната уредба с лек ход, която предава малко информация за пътя, както и понякога твърде припряно действащият шестстепенен автоматик предупреждават по-дръзките водачи да спазват подобаващ стил на шофиране. Подобно на CLS, със здравословно спортно настроеното си окачване Jaguar предпочита да покорява дълги разстояния по магистралите и второстепенните пътища, вместо да докарва пътниците си до прилошаване с разгорещени атаки на серпентините.
Пречка пред твърде продължителната еуфория са и разходите на гориво. На 100 километра CLS 500 гълта средно 13,4 литра, което е все пак приемливо, XJR обаче се нуждае от 16,8, a Quattroporte - от стряскащите 17,9 литра. От такива количества могат да се стъписат дори най-безстрашните потребители на високооктанов бензин.

1. МЕРЦЕДЕС Хармоничният автомобил. Тягата на равномерно работещия 5,5-литров V8 присъства винаги, а отличният комфорт на возене и солидното качество на изпълнението му донасят победата в теста.
2. JAGUAR Разноликият автомобил. Невъзпитано виещият компресорен мотор и недоизпипаните на места детайли трудно се съчетавате приличния комфорт и разкошното обзавеждане на XJR.
3. MASERATI Импулсивният автомобил. Скъпият Quattroporte е сплав от лимузина и спортен модел. Динамичен, но недотам комфортен и доста лаком, той поднася на четиримата си пътници не просто ария, а цяла опера.

Онлайн ръководство на Мерцедес CLS
Най-бързият Мерцедес CLS Brabus Rocket е с 12 цилиндров двигател, 730 к.с. маскимална скорост 362,4 км/ч и струва 348 000 евро.