Mercedes E cabrioХайде, Таня, кажи нещо! Таня обаче не продумва и думичка, мълчи. Ирене също. Седя в новия кабриолет на Е-класата на Mercedes, усещам мек и приятен бриз, а двете дами мълчат. Да не би този автомобил да прави хората безмълвни?
Причината не е в колата, а в двете дами. Немите служителки на Daimler работят в аеродинамичния канал на Mercedes в Щутгарт и по професия са водачки на кабриолет. Всъщност това е професия мечта за всяко момиче от плът и кръв.
Недостатък номер 1: двете момичета не са истински, а манекенки като онези от витрините на магазините. Така нещата за мен стават трудни - кой обича да си говори сам? Ех, Таня, ех, Ирене: имам да ви казвам толкова много неща за новия кабриолет на Mercedes най-вече, когато се движи със скорост 200 км/ч. Аз вдигам 200 км/ч, но не помръдвам от мястото си. Това е недостатък номер 2.
Таня има „пъпки", но иначе си е супер
В аеродинамичния канал хората от Mercedes симулират скорост до 250 км/ч и са оптимизирали кабриолета както никога досега. Със затворен покрив резултатът от теста за въздушно съпротивление е 0,28 - може би близко до рекорд? В открито състояние стойността е 0,35. Тук идва ред и на Таня. Дамата има закачени по себе си 16 сензора - по ръцете, врата и главата. Изглежда ужасно, но иначе Таня си е съвсем наред и дава възможност на инженерите да осъществят точни измервания за теченията и температурата.
Нейното участие си струваше: въпреки високата скорост през кокпита се усеща лек повей. Учудващо, тъй като по принцип в кабриолета духа страшно силно при движение с високо темпо. Особено на задната седалка - там пасажерите могат буквално да бъдат засмука-ни.
Номерът на Mercedes се нарича Aircap: c натискане на бутон от колона на покрива излиза спойлер с мрежа с широчина 6 см. Същевременно отзад се вдига малка преграда срещу вятъра заедно със задните подглавници и така се образува нещо като невидима „шапка" срещу завихряния. Накратко: Mercedes са открили кабриолета по нов начин. Отвън е буря, отвътре подухва приятно - Aircap превръща вътрешното пространство в окото на урагана.
„От една страна, турбуленциите се редуцират не само от преградата срещу вятъра, а предната мрежа повишава нивото на налягане в купето по контролиран начин", казва Теди Вол, шеф на отдела за аеродинамика в Mercedes.
Неутрализатор плюс преграда срещу вятъра: така функционира новият Aircap
Неутрализаторът на вятъра в рамките на стъклата повдига въздушното течение, а същевременно една мрежа повишава контролирано нивото на налягането във вътрешното пространство. По този начин се редуцира обратното течение, което се спира и балансира от преградата срещу вятъра между задните подглавници. Така въздушните течения във вътрешното пространство се намаляват значително и се получава зона с приятно топъл въздух (в червено). При активиран Aircap топлият въздух се задържа продължително време в интериора. Задната
преграда срещу вятъра има три позиции: спусната, полувдигната (само при заети предни седалки) и вдигната (активира се от закопчаването на предпазните колани на пасажерите отзад).
AircapAircap
Да караш кабриолет, никога не е било толкова елегантно начинание. Когато Aircap спира да действа, усещам колко добре функционира струващата 800 евро екстра. Перуката на Ирене направо ще изхвърчи, а моят шал се вее като призрак.
Помощ, вдигнете спойлера. Веднага става по-спокойно. Толкова спокойно, че заклетите водачи на роудстъри могат да се пукнат от яд. Кабриолет с усещането на Coupe - кой би го пожелал? Експертът по свеж въздух Вол: „С Aircap четирима души спокойно могат да пътуват на открито дори при минусови температури през зимата." С което Mercedes веднага ще се превърне в модерен автомобил по ски курортите в света. На моите две спътнички обаче им е все едно. Те продължават да мълчат.
ИЗВОД
Открит автомобил без вятър в косите. Липсва само чадър под формата Rain-Roof. Шегувам се, все пак системата Aircap функционира перфектно. Почитателите на комфорта ще я харесат. Без значение дали по магистралата, или на Северния полюс - този автомобил може да се движи в открито състояние навсякъде. Ако искате да ви надуха вятърът, просто натиснете бутона.
Неутрализиращите елементи на покрива, както и преградата срещу вятъра работят заедно. Редуцираното движение на въздуха образува зона с топъл въздух. Любопитно: Още при А124 Mercedes експериментира с Aicaps. През 1991 г. проектът се нарича K0F4: комфортно пътуване на открито за четирима.