Mercedes CLK cabrio2006: Четириместните кабриолети CLK (C 208, C 209) продължават традицията на комфортните и подходящи за дълги пътувания открити автомобили на Mercedes. C удобни седалки, с добър простор отпред и поносим отзад, както и с големия багажник моделът се представя като пълноценен кабриолет за целогодишна експлоатация - още повече, че многослойният платнен гюрук е надеждна защита от природните стихии. Дори нивото на шума не е съществено по-високо, отколкото при стандартното изпълнение. Както първото издание на возилото (от 1998 г.), така и второто (на пазара от 2003 г.) се отличават с леко обслужване и добро качество на изработката.
Картината се помрачава единствено от проблеми с електрониката и с впръскването на горивото при отделни дизелови модели. Гамата на двигателите е обширна -предлагат се както двулитрови четирицилиндрови, шест-цилиндрови редови и V-образни (от 2005 г.) и V8 бензинови двигатели, така и дизелови агрегати. Най-малкият бензинов мотор вече е достатъчен да задоволи изискването за спокойно и сигурно придвижване, а с шестцилиндровите двигатели се добавя и невероятно равномерен ход. За венец 55 AMG предлага гьрленодрезгавия звук на V-образния осмак.
ОЦЕНКА
Плюсове:
добър вътрешен простор, голям багажник, комфортно окачване, удобни седалки, добра маневреност, ниско ниво на шума, солидна и здрава каросерия, комфортно задвижване на гюрука, равномерно работещи двигатели, добро оборудване за безопасност, висока стабилност на цената
Минуси:
ограничена обозримост
бавно реагиращо управление
отчасти високи разходи за поддръжка
ТИПИЧНИ СЛАБОСТИ
• проблеми с електрониката
• дефектна система за впръскване на дизеловото гориво
ПРЕПОРЪЧВАНИ ДВИГАТЕЛИ
2,3-литров четирицилиндров компресорен със 193 к. с.
Задоволително равномерен ход, добър въртящ момент, разход около 11 л/100 км. 5,4-литров V8 с 367 к. с. Изключително мощен, въодушевяващо приглушено звучащ AMG-осмак. Разход около 14 л/100 км.
ИСТОРИЯ НА МОДЕЛА
1998 Дебют на кабриолета.
1999 Лека рестилизация.
2000 CLK 200 Kompressor, шестстепенна трансмисия.
2002 Ново издание на варианта купе като CLK 200 К, 240, 320, 55 AMG и 270 CDI.
2003 Нов кабриолет.
2005 Рестилизация отвътре и отвън, нови V6-двигатели.

2007: Произвежданият от 1998 година насам двуврат модел от среден клас на Mercedes вече е базиран на С-класата, а не на серията Е. Второто издание на CLK се появява на пазара през 2003 година. Автомобилът се предлага като купе и кабриолет, както и с богата гама от двигатели, започваща от четирицилиндрови агрегати и стигаща до свръхмощен осемцилиндров AMG мотор и дори дизелов вариант. Несполучливият 1,8-литров мотор с директно впръскване на горивото отдавна е в историята и такива модели почти не се срещат. Качеството на изработката, солидността, надеждността и функционалността на модела не дават поводи за недоволство. Мястото на задните седалки е доста ограничено - напълно според очакванията. CLK е добра инвестиция, включително и заради ниската степен на обезценяване. Добре запазени кабриолети от първата серия производство 2000 все още държат цени от около 13 000 евро. Слабите места на CLK са забележително малко, надеждността е един от най-големите плюсове на модела. Статистиката за аварирали автомобили на ADAC показва, че моделът е един от най-надеждните и резултатите му са на едно ниво с тези на най-добрите японски модели.
ОЦЕНКА
Плюсове:
добро поведение на пътя, забележително солидна каросерия, отлично качество на изработка, богат избор от двигатели, ниска степен на обезценяване, добро оборудване, комфортно окачване, добро оборудване за безопасност, сравнително голям багажник, лесно управление на покрива
Минуси:
високи цени в високи разходи по поддръжката, непрецизно превключване на предавките при механичните трансмисии, ограничена видимост
ТИПИЧНИ СЛАБОСТИ
проблеми с електрониката, податлива на повреди система за директно впръскване на горивото при дизелите, повреди в кормилната уредба, дефектни светлини
ПРЕПОРЪЧВАНИ ДВИГАТЕЛИ
1,8-литров компресорен бензинов със 163 к. с.- Технологично развит и добре работещ двигател, разход около десет литра на 100 километра.
5,4-литров V8 с 367 к. с. Изключително мощен AMG двигател, представител на добрата стара школа в тунинга. Среден разход около 14,5 литра на 100 километра.
ИСТОРИЯ НА МОДЕЛА
1998 Дебют на първия кабриолет CLK.
1999 Фейслифт.
2000 Дебют на CLK 200 Kompressor, шестстепенна механична трансмисия.
2002 Ново издание купе във версии С 200 К, 240, 320, 55 AMG и 270 CDI.
2003 Дебют на новото поколение на кабриолета.
2005 Освежаване на модела. Нови бензинови V6-двигатели, нов дизелов модел, нов AMG-вариант.