Mercedes E class coupeСредищата на висшата мода са Париж и Милано, а за мъже - на Сейвил Роу в Лондон. Най-известните центрове на автомобилната висша мода пък се намират в Инголщат, Мюнхен и Щутгарт. Там се произвеждат Audi A5, BMW 3-та серия Coupe и новият Mercedes Е-класа Coupe. И разбира се, в Париж и Сошо, откъдето идват Renault Laguna Coupe и Peugeot 407 Coupe.
Вместо официален костюм препоръчваме автомобил с две врати за голямата премиера. Coupe-то е една по-изискана, по-елегантна и по-модерна одежда в сравнение с лимузината -конфекцията с 4 врати. В тон със стилните автомобили ние подбрахме интересни двигатели -големи, но икономични дизелови мотори. Audi и BMW са с механични скоростни кутии - към момента на теста не разполагахме с друга възможност. Mercedes е с доплащаща се автоматична трансмисия (4447 лева), a Renault и Peugeot - със серийна. Именно французите владеят перфектно бизнеса с модата и лукса. Кой ли участник в теста ще спечели „Златната игла"?

Peugeot 407 CoupePeugeot 407 Coupe V6 Hdi 205 - 303 ТОЧКИ
Огромно, но недобро. Peugeot блести с истински размери, но вози твърдо и харчи много. Елегантно и интелигентно.
Това Peugeot не е ушито по талията, а както личи, е широко скроено. Неговата дължина е цели 4,82 м, докато BMW е по-късо с 24 см и един номер по-малко. Тази големина обаче не се отразява кой знае колко на предлаганото място - заедно с Mercedes, 407 е най-просторно отпред, но отзад е тясно както в Renault. Coupe-то не е обзавеждано от Dior или Cardin -стилът е прекалено образцов, но уютен.
Позицията на седене е сравнително висока, а широките седалки са с мека тапицерия. Типично по френски. Въпреки това обаче Peugeot вози нетипично за френски автомобил - твърде стегнато, дори почти твърдо. Претенциите му са да бъде спортен, но не успява: тежестта върху предната ос е прекалено голяма, управлението е нечувствително, демонстрира прекалено недозавиване в бързи завои. Двигателят - 2,7-литров V6 с 204 к.с. е доста шумен в градски условия, но след това се успокоява. Той не ускорява така мощно, както по-настървените BMW и Mercedes, но допълнително е възпиран и от мудната 6-степенна автоматична предавателна кутия (серийна). Освен това харчи най-много от всички: 9,1 литра са сравнително много. От Peugeot също го знаят и през лятото двигателят ще бъде заменен от модерен 3,0-литров. Затова Peugeot се предлага на с цена 81 275 лева - напълно оборудвано.

Renault Laguna CoupeRenault Laguna Coupe - 308 ТОЧКИ
Laguna е с прекалено твърдо окачване. С актуален дизайн, мощен дизелов мотор и четири завиващи колела Renault печели почитатели.
Една от най-актуалните задници струва 250 000 лева - минимум толкова трябва да дадете за Aston Martin V8 Vantage. А сега е ред и на добрата новина: при Laguna Coupe 3.0 dCi получавате същата красота за 81 900 лева. Е, почти същата естествено, Renault не е толкова атрактивно. Въпреки това определено изглежда добре. Е, по-тясно скроено е от костюм на Yves Saint Laurent. Отпред и повече отзад е тясно. Високата позиция на седене може би ще се хареса на по-възрастните пилоти, но това не е спортно. Кожените кресла изкушават за спокойна позиция на седене, а обслужването е леко объркващо. При двигателя обаче нещата стават сериозни: 3,0-литровият V6 мотор с 235 к.с. е мощен, като при това остава сдържан по отношение на звука - динамичните му характеристики са на нивото на BMW и Mercedes. И то въпреки мудно превключващата автоматична трансмисия (серийна). Както и в Peugeot, в Renault също изненадващо се натъкваме на груба настройка на окачването - далеч от фината премиера. Затова пък изключителното нещо в Laguna са четирите завиващи колела. Системата функционира отлично, осигурявайки максимална стабилност при резки маневри. Разбира се, тази стабилност си има цена и за тази версия на Laguna Coupe Renault иска 81 900 лева - включва обаче всичко заедно с кожен салон.

AUDI A5 coupeAudi A5 Coupe 2.7 TDI - 339 ТОЧКИ
Елегзнтно, но тясно. А5 изглежда превъзходно, но тясно в раменете. A TDI моторът му е остарял.
В сравнение с Париж или Милано Инголщат звучи доста провинциално. Но хората от горнобаварския град владеят кройката и материала не по-лошо от производителите от горните два метрополиса. А5 Coupe е доста добър модел. Образцова е изработката, както и любовта към детайла. Красивата форма обаче има един недостатък: задната седалка на Audi е най-малка от всички в теста, а при положение че успеете да се качите на нея, ще ви е тясно отвсякъде. Тук можете да превозвате удобно само деца. Малко ни разочарова и 2,7-литровият TD! агрегат. Той не успява да се конкурира с мощните двигатели на BMW и Mercedes. При ниските обороти е муден, а след това изведнъж се разбързва, ставайки обаче доста шумен. Бихме препоръчали по-новата моторизация от програмата на Audi - 3.0 TDI c 240 к.с. Тя се предлага само в комбинация с по-скъпото quattro, но пък е силно препоръчителна заради мощния дизелов мотор. С предното си предаване Audi леко недозавива. Разбира се, че автомобилът е пъргав и маневрен, но все пак не толкова прецизен, колкото BMW. При това тестовото А5 бе оборудвано със система Drive Select (654 лева), регулиращи се амортисьори (2400 лева) и динамично управление (2181 лева). Хубава техника, която обаче оскъпява Audi A5 - моделът струва 89 086 лева.

Mercedes E coupeMercedes E250CDI Coupe - 355 ТОЧКИ
Суверенно и солидно. Новата Е-класа Coupe демонстрира енергична поява, правейки всичко както трябва. Но BMW е по-изгодно...
Читателите на AUTO BILD в Германия избраха Е-класа Coupe за най-красив автомобил с две врати в конкурса за дизайн на списанието. И нищо чудно: купето изглежда чудесно, особено сребрист металик като тестовия автомобил. Дизайнерите си заслужават парите и заради изцяло скриващите се странични стъкла - една стара традиция на Mercedes. C отворени стъкла атмосферата става почти като в кабриолет. Така е конструирано и цялото купе: интелигентно, внимателно и с една идея екстравагантност. Като например в перфектните и комфортни спортни седалки, в които се чувствате като в скъпо сако от кашмир. Тук леко закачливият детайл са интегрираните подглавници. Във версия 250 CDI Е-Coupe ни се представя с 2,1-литров, 4-цилиндров агрегат и 204 к.с. Модерният, пъргав дизелов мотор се отличава най-вече с равномерното и хармонично разгръщане на силата. Резултатът съвместно с BMW се изразява в -добрите динамични характеристики и еднаквия най-малък разход на гориво от 6,8 л/100 км в теста. Единственият недостатък на мощния самохвалко: шумът. Не е прекалено силен, но все пак го има. При това прави впечатление в иначе тихия, спокоен и комфортно возещ Daimler. Преди края на теста моделът бе начело, но тогава в играта се включи разделът за цената. С автоматична трансмисия и гумите на тестовия автомобил Е250 CDI също оглави класацията с 96 813 лева. 17 013 лева повече от 325d - това му костваше победата.

BMW 325d coupeBMW 325d coupe - 360 ТОЧКИ
Фино отвън, просторно отвътре - това е една от силните страни на 325d. А другите са най-добрият двигател и отличното поведение по пътя.
На пръв поглед това Coupe 3-та серия изглежда прекалено фино за това сравнение - неговите 4.58 метра дължина са като размер 48 на костюм. Но мюнхенските „автомобилни шивачи" си разбират от работата - 3-та серия ни завладява с удобна широчина. Отпред не е излишно просторно. Типично за BMW всичко е разположено близко до водача, но отзад сме приятно изненадани: в 3-та серия Coupe на задната седалка удобно могат да седят и възрастни, при това без да се притесняват от продължителността на пътуването. Както отпред, така и отзад седалките са удобни, добре оформени и стегнато тапицирани и много комфортни. По-малко изненадваща е моторизацията на 325d. 3,0-литровият редови 6-цилиндров агрегат със 197 к.с. е семпъл и завладяващо добър дизелов мотор. Мощен, култивиран и пъргав както никой друг в този тест. Естествено, нуждае се от обороти - това също е особеност на BMW. Също така не-винаги остава тих, но в никакъв случай не става дума за типичния звук на дизелов мотор, а за сонорно бръмчене,  А най-добрата новина е, че този красив 6-цилиндров двигател харчи само 6,8 л/100 км, точно колкото и 4 цилиндровия мотор на Mercedes. Заслугата е на интелигентната техника за пестене Efficient Dynamics. Мощният дизелов агрегат отива на стегнато настроеното Coupe като роза на ревера на сакото. 3-та серия винаги е била  и си остава първият избор за почителите на спортния дух. Благодарение на прецизното си и чувствително управление, на задното предаване и почти перфектното разпределение на тежестта (51:49 процента отпред/ отзад) BMW е най-маневрено и се стрелка умело в завоите както Карл Лагерфелд бяга от папараците. Едно истинско удоволствие. Победата бе спечелена от цената му: с 79 800 лева 325d е значително по-евтино от скъпия Mercedes c цена от 96 813 лева. Дори и ако бе оборудвано с 6-степенна автоматична предавателна кутия, BMW отново щеше да бъде на първо място.

ФАКТОР УДОВОЛСТВИЕ: Тук става дума за вкус - оценките и точките не се влияят.
Смело. Renault. Просто сте откраднали задницата на британския аристократ Aston Martin и сте я сложили на едно купе от среден клас - ние обаче смятаме този удар за изключително успешен, както и целия дизайн на автомобила. Също както и сдържаните, изчистени модели с две врати на BMW и Audi. Coupe-то на Mercedes ни харесва, и то повече от лимузината, но мнозина от нас смятат, че е твърде украсено. По отношение на темперамента и управляемостта BMW е ненадминато, оставяйки си суперспортист с всяка моторизация.
Най-близо до него се нарежда - колкото и да се чудите -Mercedes. Той е доста пъргав. Renault печели от финия си мотор и интелигентната система с четири завиващи колела. С предното предаване и този двигател Audi не се представя много успешно, колкото обещава външността му. Peugeot иска да бъде спортно, но не е нито спортно, нито комфортно. Факторът уют е най-силен при прецизно конструираното Audi и при комфортния Mercedes. A милото и грижовно оборудвано Renault е изненадата тук - във френския автомобил също ще се чувствате много добре. По-скоро семплото BMW, както и твърде обикновеното Peugeot не успяват да завладеят сърцата ни. По отношение на имиджа според нас BMW и Mercedes изпреварват с малко Audi. Въпреки неоспоримите богати традиции в сегмента на Coupe-тата двата френски модела изостават след германските.