Mercedes задмина BMW", триумфиращо отбеляза наскоро вестник „Ханделсблат". Браво! Концернът от Щутгарт е продал през юли 6000 автомобила повече от своите съперници от Мюнхен. Така че нещата изглеждат добре за Mercedes. Изглежда под ръководството на Дитер Цече желаният обрат най-после е факт.

Все пак е още рано хората от „звездния" автомобилен концерн да се радват. Тъй като сега BMW вади нова, изключително остра стрела от колчана, която се е прицелила точно в центъра на престижната Coupe-ниша. С новия модел 335i баварците предизвикват на дуел Mercedes c техния CLK 350. И двата автомобила са елегантни с две врати. И двата разполагат с 6-цилиндрови двигатели. И двата са адски скъпи. Нещо като размяна на удари на високо ниво. Кой ще бъде победителят във вечния дуел за престиж?
Тактиката на BMW е офанзива на два фронта. От една страна, с 335i баварците представят новата форма на Coupe „тройката", от друга - предлагат свеж редови 6-цилиндров двигател с битурбо. А той наистина е мощен. Малко над оборотите за празен ход 3-литровият агрегат „захапва" яростно и започва да дърпа, да дърпа... Невероятно, тягата не спира, както е типично за турбото при 5000 оборота, а двигателят продължава да набира. Дори до горната граница на оборотите от 7000/мин. той продължава да набира. Абсолютно превъзходен задвижващ механизъм.Мерцедес CLK 350

335 I прилича повече на 8 цилиндров, откошото на 6-ципиндров модел

Със своето неограничено разгръщане на мощността автомобилът прилича повече на МЗ, отколкото на 330L 306-те конски сили и увеличеният въртящ момент от 400 Нм в целия диапазон от 1300 до 5000 об./мин осигуряват истинско преживяване по време на шофиране, което по принцип отива на един 8-цилиндров двигател. Дори при скорост 220 км/ч се усеща, че агрегатът може още наистина много. Така леко преувеличеното обозначение 335i (агрегатът има обем от 3 литра) изглежда дори недостатъчно. Повече би му подхождало 340i. Даже по отношение на звука двигателят може да се мери с един V8. Редовият мотор с двойно пълнене издава шум, от който кожата ви ще настръхне: мощен, тежък и отровен. Похвала заслужава и опаковката. Coupeто като че ли е залепнало за пътя. Няма асоциации с увисналия корем на „единицата" и на Z4. Задницата се различава значително от „тройката" с 4 врати.

Фините светлини излъчват повече спокойствие. Фаровете за заден ход са интегрирани по-добре, отколкото при лимузината и преместват оптическия акцент надолу. Отпред има дневни светлини с пръстени „ангелски очи", които придават на 335i типичната за BMW агресивност на муцуната. Ксеноновите светлини се предлагат без доплащане. С товарния обем от 430 литра, както и с невероятното място на задните седалки Coupe-то е напълно подходящо за пътешествия за 4-ма души. Все пак ще ви се наложи да свикнете с твърдия начин на возене. Дори и при бавно движение по добра пътна настилка, при поява на неравности по пътя серийното спортно окачване реагира доста нервно. Неприятност, която за щастие изчезва с нарастване на скоростта.

Фактът, че BMW се произвежда за бързо каране, се доказва и от превъзходната 6-степенна автоматична предавателна кутия. Преработеният скоростен механизъм превключва степените само за 0,1 секунди, а от скорост 80 км/ч дори без забавяне. Толкова директно, уверено и светкавично бързо се справят само скоростните кутии с директно превключване (DSG) на VW/Audi или значително понекомфортните SMG-версии на BMW М-моделите. За любителите на ръчния труд се предлага и 6-степенна механична предавателна кутия, но освен че ще спестите 4200 лева, няма да получите никакви други предимства. При градско шофиране според BMW механичната скоростна кутия харчи дори 0Mercedes - BMW,5 литра повече автоматичния вариант.

Подобни въпроси не измъчват заинтересования купувач на CLK. Моделът 350 се предлага изключително със 7-степенна автоматична предавателна кутия. Тя се отразява добре на оборотите и на икономичността, но превключванията са по-мудни в сравнение с BMW. Освен това допълнителната предавка оказва влияние на динамиката. При Mercedes предимство има комфортът, както и стилът.

Най -мощният Mercedes не може да се мери с ВMW

За разлика от BMW от Mercedes са се отказали от средната колона. А стъклата на задните прозорци могат да се смъкват. При BMW не е така. Mercedes е ориентиран повече към ценители, които умеят да се насладят на спокойната работа на 6-цилиндровия двигател. Няма смисъл
от състезания на пистата с 335i. V-образният мотор напомня за себе си едва при 4000 об./мин, започва да издава стържещи звуци при превключване на предавките и за достигане на скорост 200 км/ч от нулата му трябват 6 секунди повече от BMW, което си е цяла вечност.
CLK е привърженик на съвсем друга философия. Седалките са по-широки и по-удобни, но при бързо навлизане в завои не предлагат достатъчна странична опора. Големият волан не е директен и прави Mercedes по-неспокоен от BMW. Шумовете са в рамките на приличното, комфортът на возене е висок. Затова подходяща екстра е автоматично отварящият се капак на багажника. При BMW подобни улеснения изобщо не се предлагат. Там, където 335i се забавлява чрез поднасяне на задните колела при рязко подаване на газ - свръхзавиване, CLK плъзга предните колела - недозавиване. Той е по-мек, неравностите не могат лесно да го разколебаят. Като цяло поведението му по пътя винаги е уверено. Разликата във философията стига до точката на задействане на спирачката. Тя е по-трудно определима. При Mercedes забавянето не е толкова бурно, колкото при BMW.

Няма съмнение: CLK 350 е едно мощно Coupe. Ho в сравнение с 335i задвижването му е слабо. Въпреки че има по-голям обем на двигателя, не успява да издържи на надпреварата. Това важи както за разхода, така и за цената. Който отдава значение на удоволствието от шофирането, му е ясен резултатът от това сравнение: BMW задминава Mercedes.

Двигателят на БМВ – Майсторско изпълнение: за налягането се грижат два турбокомпресора

Както u npu 535d, npu бензиновия двигател BMW залага на двойното пълнене. За разлика от дизеловия двигател тук турбокомпресорите не са разположени един след друг (регулирано каскадно пълнене), а успоредно. В 335i в дясната част на двигателя работят две малки турбини Mitsubishi и осигуряват налягане на пълнене от само 0,4 bar. Всяка oт тях бива задвижвана от отработените газове на три цилиндъра. Променливата геометрия на лопатките на турбината осигурява спонтанно задействане. За разлика от атмосферния мотор на 330i картерът е направен от алуминий вместо от магнезий. Работният обем е намален от 2996 на 2979 кубика. И всмукателните, и изпускателните клапани са с променлив ход (двоен Vanos), което в комбинация с директното впръскване осигурява оптимално изгаряне на горивната смес и спонтанни реакции на движението на педала на газта, С 306-те си конски сили битурбото е на нивото на 8-цилиндров двигател, но тежи със 70 кг по-малко.

Така оценява AUTO БИЛД

Точкова система за честна оценка: Всеки кандидат може да получи до 200 точки във всеки от трите раздела
- Отпред CLK е по-голям, докато 335i предлага много повече място отзад. Седалките на Mercedes са много по-комфортни, iDrive управлението е по-нелогично в сравнение с концепцията на CLK. Mercedes печели точки благодарение на динамичните облегалки за глава, сензорът за дъжд и автоматичните светлини, BMW има серийно ксеноноВи фарове и адаптивни стопсветлини. Двигателят на CLK звучи меко като коприна, докато този на BMW - много по-тътнещо и спортно.
- Пълен брой точки за двойното турбо на BMW. Спонтанността, еластичността и мощността са без конкуренция към момента. Mercedes изостава по отношение на динамичните характеристики. Дори и прекалено неутралното управление на волана на 335i не може да бъде достигнато. Максимумът от точки се присъжда и за бързо и въпреки това меко превключващата автоматична предавателна кутия на BMW. По отношение на комфорта и шумовете доминиращ е Mercedes CLK. Едва ли едно Coupe може да има по-елегантно окачване.
- Въпреки 34 к.с. повече мощност BMW е по-икономично. За съжаление, за да влезе във форма, му е необходим бензин А 98 Н, а това му струва една точка. Но пък тя се компенсира от по-изгодната цена. Mercedes предлага 2 години пълна гаранция, a BMW само гаранционно обслужване. При баварците гаранцията за мобилност е неограничена, а при Mercedes е „само" 30 години.

октомври 2006

Мерцедес срещу БМВ