Под натиска на принудително сгъстения въздух новото Porsche 911 GT2 се изстрелва в лигата на 500-те конски сили. Как ще посрещнат атаката осемцилиндровите спортисти Corvette Z06 и Мерцедес CLK 63 AMG Black Series?

Спокойна неделна утрин... От открехнатите прозорци се носи приятен мирис на прясно сварено кафе и препечени филийки, а глъчката на събудилите се хлапета се смесва с мърморенето на сутрешните радиопрограми. Постепенно в пасторалния ефир започва да се долавя и една по-остра нотка, която набира мощ и изпълва слуха с настойчиви тонове и агресивни вибрации. По празното в това време на седмицата второстепенно шосе отвъд границите на градчето стремително се приближават три бляскави точки, чезнат по завоите и отново изскачат от гънките на хълмовете. Жълто. Пауза. Сребърно. Пауза. Отново сребърно...
Светкавичната смяна на отпечатъците върху ретината потъва в екота на моторите и оставя човек с отворена уста и претоварени сетива, неспособни да идентифицират веднага отделните изпълнители в арията за 22 цилиндъра и 17 литра работен обем.
Corvette Z06Съзнанието се нуждае от време за сортиране на информацията, при което постепенно изкристализира правилната подредба на трите фурии. Първи е Porsche 911 GT2 - актуалният водач на глутницата 911 и горещ защитник на хардкор течението в непрофесионалното спортно автомобилостроене. Здраво „издут" битурбо боксер с мощност 530 к. с, окачване с адаптивни амортисьори и възможност за индивидуална настройка на клиренса, следата, ъгъла на напречния наклон на колелата и характеристиките на стабилизаторите. Заедно с огромния заден спойлер и спирачната система с керамични дискове цената на цялата тази прелест достига 190 ООО евро.
Втори в редицата е невъздържаният осемцилиндров рев на Corvette Z06. Със своите 86 000 евро американският класик е направо неприлично предложение. Къде другаде ще намерите сочен стек с големината на бейзболна ръкавица на цената на паница боб? Все пак не бива да се забравя, че в случая става дума за страната на неограничените възможности, където определят като „small" алуминиевия блок с осем цилиндъра от по близо литър обем. 512 к. с, 637 Нм, ограничител на оборотите на 7000 в минута. Всичко това е извлечено от архаична конструкция с централно разположен разпределителен вал, повдигачи и два клапана на цилиндър. За сметка на това в Z06 не липсват фабрично инсталирани тунинг специалитети като мазилна система със сух картер, кован колянов вал и титанови сплави при мотовилките и всмукателните клапани. Толкова по въпроса за примитивните американски технологии... Последните съмнения в расовия спортен характер на Corvette се разбиват на пух и прах от алуминиевото окачване и полимерната каросерия с карбонови компоненти.

CLK63AMG- гигантски работен обем и особен характер
Mercedes CLK 63AMGПоследен в триото, но не и по важност, е Мерцедес CLK 63 AMG Black Edition - цивилен болид, чийто нееднояйчен близнак припечелва хляба си в ролята на Safety Car във Формула 1. Родството определено си личи както по цената (141 610 евро), така и по външния вид на Black Edition. Наред с внушителните отвори за въздух в предната престилка изпъкналите арки на калниците и блестящия карбон на дифузора щутгартският спортист впечатлява и с допълнителните спойлери от въглеродни влакна в предната и задната част, даващи визуален израз на онова, на което са способни 507-те конски сили и 630-те нютонметра на 6,2-литровия V8 на AMG. Решителен принос за доброто представяне на пътя имат и модифицираната ходова част с разширени следи на предния и задния мост и възможност за индиви-дуални настройки. Службата на автомобила за сигурност в „летящия цирк" не е лека, драги зрители. Дори да ви се струва, че Бернд Майлендер се влачи като охлюв пред кервана от състезателни машини, пилотът и CLK 63 AMG дават всичко от себе си...
Именно това имаме намерение да направим и ние. Време е да сменим зрителските места с притискащите тялото като в менгеме спортни седалки с тапицерия от негорим текстил, да хвърлим одобрителен поглед на отлично напасваните карбонови облицовки по арматурното табло и да преместим алуминиевия лост на автоматичната трансмисия в позиция „D". Още от момента на старта атмосферният V8 започва да изпомпва към задните задвижващи колела мощност и въртящ момент в изобилие и поддържа това ниво чак до 7000 об./мин, демонстрирайки значително по-плавни маниери от своите компресорни колеги от AMG. Независимо от съкратените времена за смяна на предавките и байпаса на преобразувателя на въртящия момент седемстепенната автоматична трансмисия си остава твърде мек и сдържан компаньон на осемцилиндровата спортна машина. В това отношение не помагат и планките за ръчно превключване зад скосения отдолу спортен волан - ако не следите внимателно показанията за актуалната предавка и не преминавате своевременно на по-ниска степен преди влизане в остър завой, рискувате да се изпързаляте по допирателната, тъй като неколкократното натискане на планката невинаги бива възнаграждаваш с очаквания спирачен момент от страна на двигателя.
Porsche 911 GT2За щастие ситуацията може да бъде овладяна навреме благодарение на отличната кормилна уредба и перфектното поведение на окачването. CLK е изключително стабилен на правите, подчинява се на волана със спонтанна и предвидима реакция, поддържа темпото на висота и щади пулса на водача. И тук не липсва лек уклон към недозавиване, но при умела употреба на педала на газта оборудваният със самоблокиращ диференциал (и система за контрол на сцеплението с възможност за деактивиране) заден мост помага на кормилната уредба в извеждането на тежащия 1737 килограма CLK от завоя със скоростта, с която е влязъл в него. Окачването на AMG се държи с подобаваща сериозност и филтрира съвсем леко неравностите по платното, преди да ги предаде в купето, но за дискомфорт в случая не може да се говори - тежките сътресения от лошо поддържаните пътни отсечки се трансформират още в пружините, заглъхвайки до нивото на нужната на пилота обратна информация.

Технически данни за Mercedes CLK 63AMG. Mercedes CLK DTM. Mercedes CLK Black Series и Kleemann.
Екипажът на Corvette Z06 е настанен значително по-комфортно върху скромните като странична опора кожени седалки, но изгледите за нежелани разходки извън трасето при него са също толкова реални, колкото изгледа на евтините пластмасови облицовки на арматурното табло. Окачването с листови ресори осигурява приличен комфорт на магистрала, не се влияе негативно от второстепенни пътища с посредствено качество на настилката и се справя също толкова добре с късите вълнообразни неравности, колкото мотора на Corvette c дългите прави отсечки. Неприятностите идват при отсечки с по-сериозни бабуни, където резонансът изважда от равновесие ходовата част и нерядко принуждава Corvette да напусне желаната от пилота траектория.
Но това е бял кахър... На гладка настилка американецът е истинска прелест с могъщата тяга на своя V8, която с удоволствие би откъснала цели парчета от асфалта, ако валяците с размер 325 не приплъзваха милостиво в пиковите моменти. Пълна гаранция за постоянно сцепление в завой няма дори при напълно включен тракшън контрол, а в спортен режим задницата на Z06 си позволява доста фриволни танци. Желаещите да дръпнат дявола за опашката могат напълно да изключат системите ESP и ASR и да се отдадат на светкавичните реакции на Corvette в граничен режим без заобикалки, задръжки и смекчаващи вината обстоятелства. Доста непосредствена в общуването си с водача е и шестстепенната механична трансмисия, включена в състава на задния мост - тук няма електронни и хидравлични посредници, а чувството за допир между зъбните колела се предава чак до топката на скоростния лост.

Виртуозът на директното общуване с човека зад волана е Porsche 911 GT2. Продуктът на специалисттите от Вайсах пипа здраво, но чисто като с кадифена ръкавица. Скоростният му лост се мести тежко и твърдо, но с изключителна прецизност. Окачването не оставя нищо без коментар и си позволява да отреже само дразнещите пикове в контакта с неравностите по трасето. Всичко е сухо, делово, педантично. Никакви резонансни явления, никаква излишна мекота вследствие на твърде податливи пружини или прекалено освободени настройки на амортисьорите. За наклон на каросерията тук не може да се говори въобще - отсечките с лоша настилка определено не са коронната дисциплина на GT2, но при поносимо състояние на асфалта моделът на Porsche се държи като залепен на пътя, а увеличаването на скоростта води единствено до засилване на усещането за идеално сцепление.
Недозавиване? Нула! Поведение в граничен режим? Близко до нирвана на състезателна писта, но непостижимо на нормален път дори с добре загрели полусликове. Искрените реакции на кормилната уредба и (използваната за първи път при GT2) асистиращата функция на ESP и тракшън контролът поддържат 1474-килограмо-вата динамична бомба в стабилен курс дори в екстремни условия. Типичен пример в тази насока са моментите, когато индикаторът на налягането сочи 1,4 бара, 3,6-литровият боксер притиска тялото в карбоновата черупка на седалката, а хоризонтът се приближава със скоростта на заченат с LSD шеметен сън.
Зад облицования с алкантара волан на GT2 няма място за сънища. Влажната настилка, студените гуми и лютата захапка на 680-те нютонметра могат да се превърнат в коварен коктейл, който да ви развали трайно настроението. Дори в спокойна неделна утрин...
1. PORSCHE
Смазващият турбонатиск и професионалното оборудване и настройка превръщат скъпия GT2 в първокласно предложение за забавления -както на писта, така и по обикновените пътища.
2. МЕРЦЕДЕС
Своеобразният свръх-CLK не може да задмине GT2, но комбинацията от високооборотния V8 и перфектното изпълнение на спортния Мерцедес е достатъчно впечатляваща.
3. CORVETTE
Вдъхновяваща мощи динамично поведение на сравнително изгодна цена - в момента това се предлага само от извънредно искрения в своята автентичност Z06.