Mercedes E class coupeНовото Coupe на Е-класата неустоимо привлича погледите. Но какво се крие под примамливите форми?

През годините Соuре-тата на Мерцедес се превърнаха в истински символ на марката. И по-конкретно Соuре-тата, базирани на лумузините от горния сегмент на средния клас - които при Мерцедес от 1993 г. се наричат Е-класа. Най-успешният модел от близкото минало бе Coupe-то, базирано на лимузината от моделното семейство W124 - от 1987 до 1996 г. са произведени близо 142 000 екземпляра - истински бестселър. И то въпреки факта, че Соuре-тата са по-непрактичните и в същото време по-скъпи версии на съответните лимузини. За повече пари получавате две врати по-малко, по-тесен интериор, по-малко пространство на задната седалка, по-малък багажник. Но какво значение има това - Соuре-тата са красиви, елегантни, те правят впечатление, демонстират по-високите изисквания на притежателя си. След Coupe-то на базата на W124 Мерцедес направиха една стъпка, която беше продиктувана от желанието да намалят разходите и крайната цена на автомобила- и така през 1997 г. се роди CLK, което изглеждаше като Е-класа, но всъщност бе С-класа. И въпреки че от 1997 до 2008 г. бяха продадени повече от 700 000 екземпляра от двете моделни семейства CLK (W208 и W209), това не беше истинско Coupe от среден клас. Така че едва днес, след прекъсване от 13 години, Мерцедес отново разполагат с Coupe, базирано на голямата си лимузина.

Първото, което ми направи впечатление при новото Coupe, са чудесно балансираните пропорции на каросерията. Тя е по-къса от тази на лимузината с цели 17 см, а междуосието е скъсено с 10 см - въпреки това автомобилът изглежда забележително пропорционален. Ниската предница, по-ниската талия, промените по предните и задните светлини - макар че на пръв поглед прилича на лимузината, Coupe-то е завършено произведение на дизайнерското изкуство. Връзката с историческите предшественици се подчертава и от изпъкналите задни калници - препратка към дизайнерската икона Мерцедес S220 Coupe (по-популярно като Ponton Coupe) от 1955 г. Другата характерна особеност на новото Coupe е липсата на средна колона. При свалени странични прозорци нищо не смущава чистата странична линия на каросерията. Наистина, тук дизайнерите са били поставени пред една неразрешима на пръв поглед дилема -как да постигнат максимално изчистена странична линия на покрива и в същото време задният страничен прозорец да се отваря до долу? Наложило се е в задната колона да бъде монтирано малко, неподвижно триъгълно прозорче, което може би ще подразни пуристите. Поради отпадането на средната колона се е наложило и значително усилване на структурната здравина на каросерията – и въпреки това новото Coupe е относително леко -около 1,7 тона.

То се отличава с удивително ниския си коефициент на въздушно съпротивление Cw - едва 0,24, което го превръща в най-аеродинамичния сериен автомобил на пазара. Въпреки че изглежда ръбест и формите му на пръв поглед са остри, това Coupe е новият световен шампион по аеродинамика. Това е постигнато с помощта на старателните изследвания в аеродинамичния тунел, като даже страничните огледала и задните светлини имат малки спойлерчета, за да може въздухът да ги обтича по-гладко. Blue Efficiency е цялостна програма за оптимизиране на работата на двигателя и на целия автомобил, като инженерите на Мерцедес са помислили даже и за горивната помпа, и за хидравличната помпа на сервоуправлението, които се включват на пълна мощност само при необходимост. В резултат на всички тези мерки двата нови 4-цилиндрови двигателя са по-икономични с цели 17%, въпреки значителното увеличение (до 36%) на мощността и въртящия момент. Засега новото Coupe ще се предлага с 5 двигателя - 2 дизелови и 3 бензинови. По-малкият дизелов агрегат (Е 250 CDI) е четирицилиндров, с работен обем 2,1 литра, като благодарение на двата турбокомпресора развива 500 Нм въртящ момент още при 1600 об./ мин, а максималната мощност е 204 к.с. По-големият V6 турбодизел (Е 350 CDI) е 3-литров, въртящият момент е 540 Нм, а мощността - 231 к.с. Бензиновите двигатели, с изключение на най-мощния, са оборудвани с директно впръскване на бензина. Най-малкият (Е 250 CGI) е четирицилиндров, с работен обем едва 1,8 литра, но благодарение на турбокомпресора мощността е 204 к.с, а максимумът на въртящия момент е 310 Нм. Другите два бензинови двигателя са атмосферни, като при Е 350 CGI двигателят е V6 с работен обем 3,5 литра, максимална мощност 292 к.с. и въртящ момент 365 Нм. Големият V8 на Е 500 ни е добре познат - това е двигател с по-класическа конструкция, работен обем 5,5 литра, мощност 388 к.с. и въртящ момент от 530 Нм. Пътното поведение на новото Coupe е напълно съзвучно със спортното и мускулесто излъчване на каросерията. Кормилното управление е прецизно и много информативно, реакциите на автомобила са напълно предвидими. При спокоен стил на шофиране 7-степенната автоматична трансмисия работи напълно незабележимо, но когато „пришпорите" автомобила, реагира светкавично и много адекватно. Превъзходната аеродинамика е причина и за много ниското ниво на шум в интериора при висока скорост.
Новото Coupe е „натъпкано" с всички нови системи за сигурност на Мерцедес - за тяхното изброяване няма да стигнат и 10 страници. Освен познатата Pre Safe интересни технологични решения има и при биксеноновите фарове, много полезна е и Attention Assist, която следи водача и предупреждава, когато той започне да се изморява. По време на тестовете в Италия отбелязах много сериозен недостатък на системата Speed Limit Assist (камера следи пътните знаци и предупреждава водача за ограниченията на скоростта). Като цяло системата работи много коректно и изписва актуалните ограничения на скоростта на дисплея пред очите на водача. При изпреварване и движение по автомагистрали обаче камерата „улавя" и ограничителните стикери, залепени на камионите, и постоянно предупреждава водача, че трябва да намали до 70 или 80 км/ч, докато в същото време разрешената скорост е 130 км/ч. Аз веднага обърнах внимание на инженерите на Мерцедес, които присъстваха на тестовете, и те ми обясниха, че проблемът им е познат. Системата ще се предлага от октомври 2009 г., защото в момента все още се „доизкусурява".

ИЗВОД
Новото Coupe на Е-класата е страхотен, почти перфектен автомобил. Много изпипан, с несравнимо богат набор оборудване за сигурност (някои елементи обаче все още не работят особено коректно), забележително приятен дизайн, както и много висок комфорт. Както е характерно за Мерцедес, цената не е никак ниска, но за парите си ще получите най-модерните технологии, които се предлагат на пазара.
Мерцедес Е класа купе - видео  Мерцедес Е класа купе - рекламно видео   Мерцедес Е класа купе - официално видео  Брабус тунинг на Мерцедес Е класа купе  Каталог на Мерцедес Е класа купе