Миналата година заводският пилот на Mercedes Бернд Шнайдер доминира в немския пистов шампионат за туристически автомобили (DTM) с прототип, "замаскиран" под наименованието Mercedes CLK. А шефовете на компанията побързаха да "пренесат" състезателната тръпка от пистата на пътя - и на пазара се появи ограничена серия коли, носещо гордото означение CLK DTM AMG, които поне на външен вид силно приличат на колата на Шнайдер.

Mercedes CLK DTM AMGВъпреки сериозните "роднински връзки" и общите родители, общото между двете коли е само името. Състезателният автомобил е с пространствена рама и 4-литров двигател, докато "шосейният му вариант" е базиран на серийното купе и шаси на CLK, a за задвижване се използва добре познатият 5,5-литров двигател AMG. Същият V-об-разен 8-цилиндров мотор се вгражда и в CLK 55 AMG, най-мощната кола в моделното семейство на CLK.

Но в новия автомобил моторът е вече с компресор, а мощността му е нараснала до 582 конски сили. Така разликата с карбоновия суперавтомобил Mercedes SLR е минимална. Но сериозна конкуренция между двата модела не може да се очаква, тъй като колата, създадена "по мотиви от DTM" е почти два пъти по-евтина - 230 000 евро. И тъй като е планирано серията CLK DTM AMG да наброява точно 100 бройки, то всеки един от тези автомобили се превръща в колекционерска рядкост в момента, в който завърши сглобяването му.
Mercedes CLK DTM AMGЕстествено, настройките на колата са правени на легендарната писта "Нюрбургринг" , митично трасе в историята на Mercedes, a върху тях са се трудили звездите Бернд Шнайдер, Клаус Лудвиг и Маркус Винкелхок. Все пак пилот от DTM може най-добре да настрои един автомобил, чиято цел е да има поведение близко до това на пистовите спринтьори. Огромната мощност се предава чрез познатата от SLR 5-степенна автоматична хидромеханична скоростна кутия, която дава възможност и за ръчно превключване на предавките. Двигателят задвижва задните колела, но в усиления заден редуктор сега е поставен диференциал с повишено триене.
Окачването е запазило схемата на серийния CLK, но е значително преработено. Пружините и амортисьорите са същите като на състезателните автомобили от DTM и могат да се регулират на височина. За "цивилна употреба" е заета и спирачната система, но вместо скъпите перфорирани карбонови спирачни дискове, тук се използват традиционния чугун, примесен с алуминий. Електронно максималната скорост е ограничена на 320 км/ч, а тези които си поръчат и пистови гуми Dunlop ще могат да се наслаждават по завоите на странично ускорение 1,3 G, за повишаване на адреналина.
Mercedes CLK DTM AMGМного от панелите на колата, въздухозаборниците и спойлерите са изработени от карбон, за да се намали теглото на колата, а задният мост 46% от тежестта на автомобила, който съвсем не е лек - 1748 кг. Интериорът също е подвластен на състезателната натура на модела. В купето се натрапва присъствието на ролбара, а двете седалки освен, че трябва да придържат телата на пътуващите, дават и допълнителна защита при удар. Естествено, предпазните колани са четириточкови. Но обстановката далеч не е спартанска - в колата има климатик, аудиоуредба и ксеноново вътрешно осветление. Системата против буксуване ASR, както и тази против поднасяне ESP могат да бъдат изключени от централната конзола. Там се намира и металната пластинка, която указва номера на автомобила, а той е някъде между 1 и 100. Дизайнерите казват, че тази информация дава чувство за индивидуалност. И са напълно прави. Първите екземпляри от серията CLK DTM AMG ще са готови през септември, а на месец ще бъдат произвеждани по 5 бройки. Сглобяването им ще става в базата на тима HWA, там където се сглобяват и истинските състезателни автомобили.