2010 Mercedes CLСъс стилен и атрактивен дизайн, изключителна изработка, и авангардни технологии, значително осъвремененият 2011 Mercedes-Benz CL подчертава водещата си позиция в света на изтънчените автомобили. Захранен с нов 429 к.с. V8 би-турбо двигател, който постига 10-15% подобрение в разхода на гориво и 23% подобрение на емисиите на CO2, CL550 4MATIC открива ново измерение на ефективността в сегмента на луксозните купета. Това значително подобрение е постигнато благодарение на новоразработената технология BlueDIRECT която е трето поколение модификация на директно впръскване със регулиране на струята, както и енергийно ефективен контрол на алтернатора, горивната помпа, компресора на климатика и серво-управлението. Друго нововъдение е използването на гуми с ниско съпротивление, а при CL600 се предлага и енергийно оптимизираната Active Body Control система. Mercedes-Benz разработчиците са оборудвали CL-класата и с най-съвременната мултимедийна технология, което ще помогне този модел запази позицията си като символ на качество в своя клас. 2011 модела на CL ще дебютира на пазара в САЩ през есента на 2010 година. С новото поколение на CL-Class, Mercedes-Benz фокусира върху разхода на гориво и вредните емисии в този изключително висок клас автомобили. Според д-р Дитер Зетше, председател на Управителния съвет на Daimler AG: "CL е идеалният посланик на нашата марка. Той съчетава по изключително характерен начин качествата, които характеризират Mercedes-Benz: обаяние, съвършенство и отговорност. А с това ново поколение правим още една крачка напред – най-вече в областта на ефективността. Но от гледна точка на дизайн, безопасност, комфорт и продукция - на CL показва пътя напред: просто следвайте Мерцедес."

В областта на безопасността, комбинация от авангардни камери и радарни системи за помощ – уникални за сегмента на луксозните купета - както и нововъдените системи Active Lane Keeping Assist (система за спомагане за на водача да се придържа към лентата в която кара) и Active Blind Spot Assist (система за известяване на водача за наличие на автомобили в ‘сляпата точка’), превръщат CL-класата в един "мислещ" партньор на водача. Модифицираният Active Body контрол (ABC) със системата за стабилизиране при вятър както и системата за директно управление допринасят за допълнително подобрение на безопасността и повишаване на удоволствието от шофирането.

2010 Mercedes CLДизайн: мускулесто и уверено излъчване
Външния вид на новия CL-класата се характеризира с източения профил на предния капак, динамичната V-образна радиаторна решетка и закривениет фарове – все елементи от дизайна, който дискретно, но ефикасно подчертава елегантните, но в същото време и мощни черти на колата.
Предната броня представя нов дизайн с три вскумателни места за въздух акцентирана със забележителна хромирана лайсна. Светодиодна лента с хром за дневните светлини е елегантно интегрирана в страничните отвори за охлаждане на спирачките. Със стандартни Bi-Xenon фарове с активно променливо осветление при завои както и адаптивно регулиране на ‘дългите’ светлини, фаровете предлагат най-модерно и високотехнологично осветление на пътя. Светодиодни мигачи и маркери дооформят съвременния имидж на колата, докато задната част се акцентира от новоразработените задни светлини.

Нов V8 би-турбо двигател с иновативна технология
Новото поколение на CL-класата поема водещата роля и по задвижване и двигатели. Под предния капак на CL550 4MATIC се крие нов V8 би-турбо двигател, който с BlueDIRECT технология предлага впечатляваща мощ. Със своите 4663 куб.см., осем-цилиндровият двигател произвежда 429 к.с., така че въпреки 0,8 литра намаление на обема, той е с около 12% по-мощен от своя предшественик, който бе с мощност от 382 к.с.. В същото време, въртящият момент е увеличен от 530 нм до 700 нм - увеличение от 32 процента. Новият двигател постига 10-15% подобрение в разхода на гориво и 23% подобрение на емисиите на CO2. CL5550 4MATIC изисква едва 4.9 секунди за ускоряване от 0 до 100 км/ч (предишния модел: 5.4 секунди). С една дума: новият CL550 4MATIC е значително по-гъвкав, по-атлетичен, и по-икономичен от своя предшественик.

В технологичния BlueDIRECT пакет на V8 би-турбо двигател са включени серия от нови разработки, уникални със своята комбинация. Заслужава си да споменем третото поколение на директно впръскване със спрей-регулриане, с пиезо инжектори и много-искрово запалване което подава до четири запалващи искри в рамките на една милисекунда. По този начин се постига иновативен процес на горене, наречен "хомогенно разделение". Други фактори, допринасящи за образцово ниския разход на гориво са продължаването на прилагане на оптимизирани против триене бутала, бутални пръстени, както и цилиндри, on-demand контрол на маслената помпа и ново трифазно термално управление на охлаждащата верига. Луксозните купета също контролират и алтернатора в зависимост от начина на управление и бордовия волтаж. По този начин кинетичната енергия се възстановява при преминаване на режим в готовност.

CL600, със своя 12-цилиндров би-турбо двигател и 510 к.с. с 830 нм въртящ момент остава на върха на пирамидата: ускорява луксозното купе от 0 до 100 км/ч за 4.5 спираща дъха секунди.

2010 Mercedes CLУникална комбинация от системи в помощ на шофьора
2011 CL-клас допълнително налага позицията си на един автомобилен шедьовър с технологична платформа притежаваща едни от най-модерните системи за защита и помощ на водача. Тези силно осезаеми асистенти превръщат купето в "мислещ" партньор, който може да види и усети опасност и при наличието й, да реагира незабавно и независимо за нейното предотвратяване. Пионера на системите за помощ на водача при Мерцедес се базира върху последните разработки при радарни, камерни, и сензорни технологии.

Active Lane Keeping Assist е нова функция за безопасност която дебютира при CL-класа като част от допълнителния пакет от системи в помощ на водача. Ако има изгледи колата да пресече маркировката, системата задейства електрически двигател на волана, карайки го да вибрира за кратко – по този начин подавайки на водача дискретен, но ефективен намек за необходимост от незабавна корекция. Активнаа система за намеса се задейства ако колата неволно пресече непрекъснатата маркировка надясно или наляво. В този случай, колата сама задейства леко спирачката на противоположните на отклонението колела, което помага на водача да се остане в платното си. Тази системат е базирана върху вече съществуващата ESP ® електронно стабилизираща програма.

Active Lane Keeping Assist постоянно преценява информацията, предоставена от камера, монтирана от вътрешната страна на предното стъкло. Системата идентифицира разликата в контраста между пътната повърхност и маркировката на платното. Освен това, допълнителната система за радарно сканиране на страната следи за други обозначаващи края на платното маркери. Системата също така преценя действията на водача и може надеждно да определи дали автомобилът напуска платното умишлено или не. Например, няма предупреждение, ако водачът ускорява точно преди преминаване в друго платно както и при ускоряване при сливане в магистрала, при твърдо използване на спирачките, или пък в завой.

Целево задействане на спирачката при асист-системата за активна невидима зона

Друго нововъведение което Mercedes-Benz предлага за CL-класа е система за помощ при активна невидима зона, която използва многоетапно предупреждение. Ако системата установи, че една смяна на платното ще бъде твърде опасна, то тя предупреждава водача, като показва червен триъгълник на стъклото на външното огледало. Радарен сензор на близко разстояние пък следи какво се случва отстрани и зад колата. Ако водачът не зачете това предупреждение и, например, подаде мигач, то следва звуков сигнал за предупреждение. Ако водачът продължава да игнорира предупрежденията и е в опасна близост до превозното средство в съседната лента, системата се намесва коригиращо като задейства спирачките чрез ESP ®, прилагайки спирачна сила върху колелата от противоположната страна на превозното средство. Това води до отклонение от курса движение около вертикалната ос на автомобила дължащо се на неравномерното разпределение на спирачната сила. Ако все пак сблъсъка не може да се избегне, то активната система за подпомагане на мъртвата зона намалява последиците от евентуален сблъсък чрез задействане на спирачката.

Помощници за по-добра видимост и открояване

Системата Adaptive High Beam Assist (адаптивната система за дълги светлини) сега се предлагаа като стандартно оборудване за CL-класата. Системата разполага с камера, която може да разпознае насрещно движещите се превозни средства или тези намиращи се пред шофьора коли с включено осветление, и може неусетно да превключи от дълги към къси светлини за създаване на възможно най-добрите условия на осветеност за водача без да смущава другите шофьори. В допълнение, Mercedes-Benz предлага като опция и Night View Assist PLUS (система за нощно виждане), с участието на специални инфрачервени камери за откриване на пешеходци: пешеходците са специално обозначени и подчертани на дисплея за улеснение на водача в условия на слаба осветеност.

На европейските модели снимки, предоставени от монтираните в предното стъкло камери се използват и от новата система за указване на ограничението на скоростта (системата не се предлага в САЩ), която разпознава знаците за ограничение на скоростта и изписва ограничението на централния дисплей и върху навигационната карта
.
За новото поколение на CL-Class, Mercedes-Benz предлага също подобрен обсег а на радара, използван при Brake Assist (спирачна система) и DISTRONIC PLUS темпомат система.

PRE-SAFE ® спирачна система

Mercedes-Benz предлага друга радарен помощник за луксозното си купе като компонент от пакета за подпомагане на водача: PRE-SAFE ® система с автоматично аварийно спиране. Ако водачът е разсеян и не преценя непосредствена опасност от сблъсък или не вижда предупредителния сигнал, то PRE-SAFE спирачката може да се намеси и самостоятелно да прилжи частично спиране. Ако водачът не успее да реагира дори и след автоматичното задействане на частично спиране, тази нова версия на PRE-SAFE ® система се активира с максимално спирачно налягане около 0,6 секунди преди неизбежен сблъсък – по този начин това внезапно спиране може значително да намали тежестта на последиците от евентуален сблъсък.

ATTENTION ASSIST (система за ВНИМАНИЕ) предупреждава сънливите шофьори:

Сънливостта е една от най-честите причини за произшествия. Ето защо експерти от Mercedes са разработили системата ВНИМАНИЕ, която е част от стандартното оборудване на новия CL-клас. Системата постоянно наблюдава над 70 различни параметри, за да определи степента на сънливост на водача и го предупреждава точно преди опасната фаза микро-сън да започне. Следенето на поведението на водача зад волана се оказва особено силна индикатор: няколко години практически изследвания от Mercedes-Benz показват, че сънливите шофьори правят малки грешки при кормуването, които често са бързо коригирани по много характерен начин. Това кормилно ‘поведение’ се следи от специален ьглов сензор във волана. Наблюдение на погледа на водача не винаги може да предостави убедителни доказателства за сън, тъй като много шофьори често изпадат в микросън с отворени очи.

Active Body Control намалява влиянието на странични ветрове

CL-клас отговаря на най-високите стандарти по отношение на динамиката и гъвкавостта. Това е отчасти благодарение на Steer Direct система, която може да промени твърдостта на волана според кормилния ъгъл, както и благодарение на модифицираният Active Body контрол (ABC) със стабилизация при вятър (стандартен е при CL600, CL63 и CL65 AMG). Тази последна разработка при активната конструкция на купето променя разпределението на тежестта върху колелетата чрез ABC пружинно окачване за милисекунди (в зависимост от посоката на вчтъра и силата) за да компенсира ефекта на страничния вятър.

Активната система за окачване - която постави началото на нови измерения на динамиката на шофиране в предходната CL-класа през 1999 г. - е уникална в световен мащаб като не само регулира накланяне на колата в завои, но други нежелани движения, като по този начин гарантира пълна хармония на комфорта и управляемостта. От въвеждането на тази новаторска система, инженерите в Зинделфинген непрекъснато я подобряват, така че единадесет години по-късно тя все още стои на върха на автомобилното инженерество. В допълнение към стабилизацията при страничен вятър, новото окачване се отличава и с енергийно оптимизирана хидравлична помпа, която отнема част от натоварването върху двигателя, допринасяйки по този начин за намаляване на разхода на гориво.

Допълнителни мерки за безопасност и гъвкавост по време на динамично шофиране са предоставени от стандартната Torque Vectoring Brake – целенасочено и едностранно задействане на спирачките на вътрешното задно колело при завой. Това дава възможност на CL-a да влезе в завой с още по-прецизен контрол и по-голяма гъвкавост.

Бордова инфоразвлекателна система: най-модерната мултимедийна технология

В съответствие със улегналия си характер и усъвършенствана технология, CL-класата също така определя стандартите за бордова мултимедийна система. Последната иновация, системата SPLITVIEW, се предлага допълнително към COMAND системата разположена в централната конзола. Тази иновативна концепция за дисплей позволява на водача и пътника до него да гледат едновременно на същия екран различно съдържание. Например, докато водачът използва навигационната система спътника отпред може да гледа DVD филм.

Стандарният COMAND пакет с дисплей, Bluetooth ®, USB и SD слот предлага на клиентите възможността да пренасят съхранени данни към други превозни средства и мултимедийни устройства. Възможно е също така да прехвърлят и обновяват навигационни данни. Mercedes-Benz интегрира Media интерфейса - интерфейс за мобилни аудио и видео устройства – чрез допълнителен auxiliary кабел, разположени в жабката. Стандартното аудио оборудване включва радио, на 6-дисков CD / DVD плейър с MP3 функция, еквалайзер със контрол на звука в зависимост от скоростта, и 7.2 GB музикален регистър, който съхранява около 2500 цифрови музикални файлове в MP3, AAC или WMA формат. Системата разпознава музикални файлове пуснати от CD, DVD или от музикалния регистър и използва своя база данни Gracenote ® която показва заглавието, албума и изпълнителя на цветния дисплей. Новата функция на търсене позволява на пътниците да търсят в SD карти с памет, USB носители, CD-та и DVD-та за конкретни заглавия или изпълнители.

Стандартната навигационна система съхранява картатат на цялата страна на 40-гигабайтов твърд диск, което позволява изключително бързо изчисляване на маршрута. Друг фактор, който допринася за постигането на изклютилена лекота при навигирането е подробната 3-D карта с дисплей със SIRIUS (сателитно радио и новини, б.ред) ъпдей за трафика в реално време.

Стандартната система за гласов контрол позволява на водача да управлява навигацията, телефона и аудио устройствата чрез изговаряне на цели думи – това означава, че вече не е необходимо да се изговарят командите буква по буква, а просто да се говори нормално при въвеждане на дестинации, избор на радио станция или заглавието на музика от музикалния регистър, или когато избира конкретно име от телефонния указател.


Интериор: внимателно подбрани материали и първокласна изработка

В интериора дизайнерите на Мерцедес също са се представили на високо ниво като са усъвършенствали CL-класата с внимателна изработка на всички дребни детайли. Четири различни вида фино дърво предоставят възможността за перфектно съчетание на материали и цветове по желание на клиента: светъл и тъмен гланциран орех, пепевило черно, и гланцирана кафява топола. Важно да се отбележи, че в съответствие с корпоративната философия на Mercedes-Benz опазване на природата, при CL-класата се използва само европейска дървесина от възобновяеми горски източници. Повечето от дървените елементи са ръчно изработени и индивидуално съчетани по цвят от опитни майстори.

Материалът, от който са изработени седалките в новата CL-класа е от най-изящно качество. Предлагат се четири приветливи цветови комбинации: черна кожа, савана / кашмир кожа, пепелива / сива кожа, Сахара бежова / черна кожа.

Мултифункционалния волан на CL-класата, изработен от дърво и кожа, също е променен: средната му част заедно със модула за въздушната възглавница са стандартно облицовани с мека напа кожа. Новият, по-плосък модул за въздушната възглавница също придава по-спортен дух на многофункционалния волан с използването на изтънчени двойни шевове.

Отделно от това, Mercedes-Benz набляга на използването на светлината като елемент за придаване на допълнително стилно чувство в салона. Стандартното околно осветление в куетп предоставя възможността за избор между три настроения на осветление: слънчево (кехлибар), неутрално (бяло) и полярно (лед синьо).

Традиция: изключителна линия на предшественици

Новото поколение CL-класа е продължение на великата традиция на Mercedes-Benz купета, която води началото си от легендарните компресирани автомобили на 1920-те и 30-те години. От 1950 насам, Mercedes-Benz произвежда една непрекъсната поредица от изключителни автомобили с две врати, които съчетават изискан дизайн с иновативни технологии - всеки един модел се превръща в автомобилна класика. W188 серия на модела 300 S купе - което влезе в серийно производство през 1952 г. - бележи началото. Съвременно проучване нарече този модел "мярката за това какво може да се постигне в автомобилната техника".

Това твърдение остава вярно за всички следващи модели, чак до текущата CL-Class, тъй като всички луксозни купета от Mercedes-Benz остават характерни със съчетанието на вечен дизайн, най-високо ниво на комфорт, и последни иновации в автомобилната технология.
През 1961 г. 220 SE купе е първият серийно произведен Mercedes-Benz който е оборудван с дискови спирачки. През 1995 г. ESP електронна програма за стабилност отбеляза своята световна премиера в S 600 купе от серията C140 модел, а през 1999 г. системата за окачване Active Body Control бе въведено за първи път в C215 серия на модела CL-клас. Технологичните иновации PRE-SAFE ® спирачка направи своя дебют в голямото купе Mercedes-Benz. Сега две нови разработки в CL 2011-класа, Active Lane Keeping Assist и системата за помагане при наличинието на сляпа точка (Active Blind Spot Assist), ще спомогнат за предотвратяване на катастрофи или поне за значително намаляване на последиците от такива.

Лукс и бързина

• Перфектни комбинации: пакети на оборудване и системи за подпомагане на водача
• CL600: един шедьовър с върхово оборудване
• Изключителна индивидуалност: AMG спортен пакет и designo

В продължение на десетилетия, великите купета от Mercedes-Benz са представлявали едно автомобилно цъвършенство. Изключителен дизайн, изработка, и новаторска технология се съчатаван заедно в едно стилно единство. Историята на великите автомобили с две врати, носещи трилъчата звезда води началото си от големите компресорни автомобили на 1920-те и 30-те години. Новото поколение CL-класа продължава тази непрекъсната традиция на автомобилни шедьоври.

С целенасочени промени в дизайна, като новата, по-силно подчертана радиаторна решетка, новата предна броня с интегрирани LED дневни светлини, както и стандартните би-ксенонови фарове, инженерите от Мерцедес са съумели да изразят уверения и спортен дух на купетата с две врати по един съвременен начин. Високото технологично ниво, подчертано със системата Active Body Control (ABC) с ветрово стабилизиране при CL600 поставя нови стандарти на динамика и комфорт. А със своите системи за безопасност като стандартната ATTENTION ASSIST за откриване на сънливост, адаптиващи се дълги светлини, система за помощ при наличие на кола в невидимата зона, система за придържане в лентата на платното, PRE-SAFE ® спирачка с автоматично аварийно спиране, CL-класата определея стандарта в класа на луксозните купета.
Това се отнася също и избора на двигатели: новият V8 би-турбо двигател с вместимост от 4663 куб.см., мощност от 429 к.с., и въртящ момент от 700 нм при CL550 4MATIC постига най-високи оценки в своя клас по отношение на ефективността. В същото време, мощността се покачва с 47 к.с. в сравнение с 5,5-литровия атмосферен двигател в предходния модел.

CL600 с вечния си 5.5-литров би-турбо V12 мотор развива 510 к.с. и 830 нм въртящ момент.

CL600: върха на шофьорското удоволствие

Mercedes-Benz стилно подчертава изключителния статут на дванадесет-цилиндровия CL600 с много отличителни черти на екстериора и интериора. В допълнение към специфичната за модела радиаторна решетка с два двойни жалуза, са добавени и V12 емблема на калниците, 19-цолови алуминиеви джанти с пет спици и широка гама от стандартно оборудване.
DRIVE-динамичните мултиконтурни седалки, както и задните седалки са тапицирани с особено еластична Alcantara кожа, украсена със специално V12 шарка, както е и при мекия тапициран таван. Другите места които са тапицирани с тази висококачествена кожа са горните и долните части на арматурното табло, централните панели на вратите, заднита кора зад седалките, набртчканите джобове на гърба на седалките на шофьора и пътника, както и облегалките. В допълнение на тавана, колонките на до предните, страничните, и задните прозорци са също облечени в кожа. Луксозните облегални за главите носещи емблемата V12 допълнително подсилват вътрешния комфорт. Акцентирането върху символа V12 на облегалките допълнително подчертава изключителния характер на автомобила. При влизане, V12 е изобразен на дисплея. Вътрешни елементи от гланцирана кафява топола, хромирани прагове на вратата и багажника, заедно със стандартното вътрешно осветление завършват изтънчения характер на Mercedes-Benz CL600.

designo пакети: индивидуални и изключителни

За допълнителна индивидуализация, клиентите вече могат да избират от една преструктурирани гама от designo опции за CL-Class, които допълнително подчертават изключителния ръчно-изработен стил на луксозния модел. Десет различни цвята designo боя може да се комбинира с десет designo вида от анилинова кожа и четири вида естествена кожа - практически няма ограничение за проява на личен вкус. За избор на designo дърво в интериора, клиентите имат избор между клен матов дъб. Комбинация от черен пиано лак и шампаново бял пиано лак също може да бъде поръчана.

Два вида автентичен гранит са на разположение на клиентита на CL-класата: Лабрадорско синя перла и галактическо черно. Тези гранитни елементи са изработени от нарязани на 0,6 до 0,8 мм тънки листи от камък, които след това са покрити със слой лепило за да се гарантира, че всяко зърно остава точно къде се намира. Тези тънки плочи след това са споени между две ролки. Резултатът е визуално ненарушен, изключително тънък лист камък, гъвкав благодарение на слоя лепило който се прилага, което му позволява да бъде монтиран и около тесни ръбове.

С designo Селекцията си, Mercedes-Benz предлага специален пакет от висок клас на designo функции за CL-клас. Клиентите могат да конфигурирате своя автомобил в зависимост от техните лични предпочитания и вкус, от различни материи designo анилин кожа, дървени елементи и цветова гама на разположение. Акцента е designo Надпис от солидно 18-каратово злато на покритието на задния климатик. Това се предлага единствено от пакета designo Селекция. Изисканата атмосфера в интериора на автомогила е завършена от designo волана изработен от дърво и кожа, както и тапицирания в черна напа или Alcantara кожа с кашмирено бежов цвят или антрацитно сиво таван.

Спорт пакет: CL-класа с поразително спортен характер

Пакетът Спорт с по-агресивни черти и AMG алуминиевите джанти дават на луксозното купе с две врати един още по-динамичен външен вид. Обновената редна пестилка придава внушителна и мускулеста визия. Нейната отличителна черта е скосен отвор за входящия въздух с по-широк долен край. Страничните прагове продължават дизайна на предната броня, с впечатляващи контури, които са отразени и в задната престилка. Независимата задната броня с черен елемент е идеалният завършек.

Други спортни елементи са 19-цоловите AMG алуминиеви джанти с пет спици, боядисани в сребърно. Със своя широк 255/40 формат (отпред) и 275/40 (отзад), те не само запълват калниците перфектно, но и още повече засилват спортните характеристики при управлението. Спортното излъчване се допълва и от боядисаните в сребърно спирачни апарати с напис Mercedes-Benz. Спортния пакет ‘плюс едно’ предлага същият агресивен кит заедно с 20-инчова AMG алуминиева джанта с двойна спица с 255/35 и 275/35 гуми.

Техническо оборудване на Mercedes CL

Driver assistance systems
 
Intelligent Light System: This innovative headlamp technology provides five lighting functions which are activated depending on the driving and weather conditions.
Standard***
Cornering lights: This light function provides heightened safety at junctions and when driving slowly in tight bends (a component of the Intelligent Light System).
Standard***
Active Light System: the Intelligent Light System's bi-xenon headlamps follow the driver's steering movements (a component of the Intelligent Light System).
Standard***
Motorway mode: from 90 km/h the entire width of the carriageway is illuminated, improving the driver’s range of vision by around 50 metres (a component of the Intelligent Light System).
Standard
Enhanced foglamps: This function pivots the offside headlamp outwards to illuminate the road verge more effectively (a component of the Intelligent Light System).
Standard***
Country mode: this function replaces the previous low-beam headlamps and provides broader and brighter illumination of the opposite road verge (a component of the Intelligent Light System).
Standard***
Adaptive Highbeam Assist: this system switches between high beam and low beam and adjusts the range of the headlamps in accordance with the distance to oncoming vehicles/vehicles travelling ahead.
Standard
Night View Assist Plus: the display in the dashboard shows a realistic grey-scale image from an infrared camera that monitors the road ahead of the CL-Class. Any pedestrians detected are additionally highlighted in the display.
Optional
 
Active Lane Keeping Assist: a camera behind the windscreen recognises continuous carriageway markings and gives a warning if the car unintentionally leaves its lane. If the driver fails to react, the system intervenes via ESP®, braking one or more wheels if the vehicle crosses a continuous lane marking line, in order to prevent it straying from the lane.
Optional as part of the Driving Assistance package PLUS
Active Blind Spot Assist: this radar-based system warns the driver before a lane-change if it detects another vehicle in the exterior mirror's blind spot. If the driver fails to react to the warning, ESP® triggers a targeted braking intervention in order to counteract the course which would lead to a collision with the vehicle at the side.
Optional as part of the Driving Assistance package PLUS***
Brake Assist PLUS: this system uses radar sensors to recognise an impending rear-end collision, calculates the necessary degree of braking assistance and makes it available immediately when the driver depresses the brake pedal.
Optional as part of the Driving Assistance package PLUS***
DISTRONIC PLUS: this radar-based proximity control system automatically helps the driver to maintain a set distance from the vehicle ahead. It can brake the CL-Class to a standstill if necessary, then accelerate again. If the distance to the vehicle ahead decreases too quickly, the system gives the driver visual and audible warnings.
Optional as part of the Driving Assistance package PLUS
PRE-SAFE® Brake: if there is imminent danger of a rear-end collision, this system brakes the CL-Class automatically if the driver fails to react and the collision is unavoidable.
Optional as part of the Driving Assistance package PLUS
PRE-SAFE®: if the system recognises a critical driving situation, it takes precautionary measures to protect the occupants. It can e.g. initiate tensioning of the front seat belts, or closing of the side windows and sliding sunroof.
Standard
 
Chassis, steering and brakes:
 
Active Body Control (ABC): active suspension system that adapts the springs to the current driving situation within fractions of a second and is able to largely compensate for the effects of crosswinds.
Standard**
AIRMATIC: the air suspension works together with an electronically controlled damping system.
Standard for CL 500 4MATIC BlueEFFICIENCY
ADAPTIVE BRAKE: this Mercedes brake system offers assistance functions, such as a HOLD function and Hill Start Assist, for even greater safety and comfort.
Standard
Torque Vectoring Brake: by specifically braking the rear wheels, ESP® ensures more safety at the physical limits without any loss of agility.
Standard
Direct-Steer: a variable steering rack ratio depending on the steering angle allows more agile handling and provides more comfort when parking and manoeuvring at slow speed.
Standard
DIRECT SELECT: the 7-speed automatic transmission (CL 500 BlueEFFICENCY and CL 500 4MATIC BlueEFFICIENCY) and the 5-speed automatic transmission (CL 600) are operated electronically via a lever on the steering column.
Standard
BlueEFFICIENCY measures:
 
ECO start/stop function: In order to reduce fuel consumption, in the eight-cylinder models the engine is switched off automatically as soon as the vehicle is motionless and the driver depresses the brake pedal. The engine restarts automatically when the driver removes his foot from the brake pedal, or depresses the accelerator pedal.
Standard for CL 500 BlueEFFICIENCY and CL 500 4MATIC BlueEFFICIENCY***
Recuperation: if the driver removes his foot from the accelerator pedal or applies the brakes in overrun mode, kinetic energy is recovered and fed to the battery.
Standard for CL 500 BlueEFFICIENCY and CL 500 4MATIC BlueEFFICIENCY
 
Comfort:
 
Memory package: three memory settings are stored for both the driver's and the front passenger seat. The settings for the steering wheel and exterior mirrors are also stored.
Standard
Active multicontour seats: depending on the steering angle, lateral acceleration and speed, the inflation pressure and volume of the air chambers in the side bolsters of the seat backrests are varied to give the driver and front passenger even better lateral support. The seats also have a massage function.
Optional (standard for CL 500 4MATIC BlueEFFICIENCY and CL 600)
Ambient lighting: when driving at night, optical fibres behind the trim on the dashboard and door panels provide a pleasant lighting atmosphere in the interior. The driver can choose between lighting moods "solar", "polar" and "neutral"
Optional (standard in the CL 600)
PARKTRONIC including Parking Guidance: ultrasonic sensors measure the length of parking spaces as the car drives past; instructions for safe parking appear in the display.
Standard
Reversing camera: the area behind the CL-Class is shown in the COMAND display, and coloured directional lines show a precisely calculated path into a parking space and display the required space.
Optional
Audio and communication:
 
Bluetooth interface: the mobile phone is wirelessly linked to the hands-free system.
Standard
COMAND: control and display system that integrates the audio unit, DVD player and telephone operation.
Standard
COMAND APS: the navigation data are stored on a hard disc. Further functions include the MUSIC REGISTER and voice control.
Optional (standard in the CL 600)
Gracenote®: database that recognises music tracks on a CD/DVD or from the MUSIC REGISTER and shows the title, album and artist on the colour display.
Standard
Convenience telephony: the driver and passengers are able to conduct onboard telephone conferences by mobile phone, and send or receive SMS messages. The phone is housed in a cradle under the armrest.
Optional (standard in the CL 600)
Media Interface: this universal interface allows portable audio devices to be connected to and controlled by the infotainment system of the CL-Class.
Optional as part of the Navigation package (standard for CL 600)
Music Search: search function that searches SD memory cards, USB sticks, CDs and DVDs for specific music tracks and performers.
Standard
Digital radio: a special DAB (Digital Audio Broadcasting) tuner and additional aerials allow the reception of digital radio broadcasts.
Optional as part of the Front Seat Entertainment package
SPLITVIEW: the driver and front passenger are able to view different content on one and the same screen at the same time.
Optional as part of the Front Seat Entertainment package (standard for CL 600) ***
Harman Kardon® Logic 7® surround sound system: a multi-channel system with innovative digital technology, an output of 610 watts and 14 loudspeakers provides surround-sound for every seat.
Optional as part of the Front Seat Entertainment package (standard for CL 600)
Speed Limit Assist: a camera fitted behind the windscreen detects speed limit signs on the roadside. The relevant limit is then displayed in navigation system map display and in the instrument cluster.
Optional as part of the Navigation package (standard for CL 600) ***
LINGUATRONIC: the voice control system operates the radio, CD/DVD-player, CD/DVD-changer, navigation system and telephone.
Optional as part of the Navigation package (standard for CL 600)
MUSIC REGISTER with a 7.2 GB hard disc which stores around 2500 digital music files in the MP3, AAC or WMA format. These can be loaded from PC memory cards.
Optional as part of the Navigation package (standard for CL 600)

*Selection
** Not for CL 500 4MATIC BlueEFFICIENCY
*** Not available in all countries Всички снимки на 2010 Mercedes CL

Mercedes CL 63 AMG и CL 65 AMG

Съвсем в реда на нещата, двата автомобила са получили променени брони, радиаторна решетка и светлини, но освен това отпред вече присъстват задължителните от 2012г. дневни LED светлини, а отзад се забелязват новите накрайници на изпускателната система.

Единствената видима промяна в интериора на CL 63 AMG и CL 65 AMG Facelift е новият волан, но от Mercedes съобщават, че за неговото оформление са използвани още по-качествени материали и вече се предлагат повече възможности за цветови комбинации.

Но да си дойдем на думата. Обновеният Mercedes CL 63 AMG е оборудван с новия 5.5-литров V8 турбоагрегат, който в сравнение със своя 6.2-литров предшественик е доста по-компактен и по-лек, но в същото време предлага малко по-голяма производителност, по-икономичен е с 27% и по-екологичен с 30%.

До натискането на педала на газта, под предния капак на автомобила кротко си стоят 536к.с., който като влязат в действие позволяват на CL 63 AMG да ускорява от 0-100км/ч. за 4.4сек. Двигателят е комбиниран със седемстепенна автоматична трансмисия AMG Speedshift, а максималният му въртящ момент достига 800Нм., налични в диапазона 2 000-4 500об/мин.

Ако тези технически и динамични показатели не са ви достатъчни, от Mercedes предлагат така наречения AMG Performance package, с който мощността на агрегата нараства до 563к.с., а максималният му въртящ момент до 900Нм. Резултатът е ускорение от 0-100км/ч. за 4.3сек., като освен това, електронният ограничител за максимална скорост се премества от 250 на 299км/ч.

Mercedes CL 65 AMG Facelift разчита на стария 6.0-литров V12 двигател, но на неговата последна версия, при която мощността е увеличена от 612 на 621к.с. Той е комбиниран с петстепенна автоматична AMG Speedshift трансмисия, а според изнесените данни, автомобилът ускорява от 0-100км/ч. за 4.2сек., докато максималната му скорост е ограничена на 299км/ч.

Горещите версии на CL-Class вече разполагат и с множество нови технологии в стандартното си оборудване. Сред тях са системата Direct-Steer, стабилизираща купето при наличие на вятър, преразпределяйки съотношението на теглото, както и системата Torque Vectoring Brake. Последната е изключително полезна, ако изпускате завой, тъй като активира спирачките само на тези колела, на които е необходимо, предотвратявайки излизане от пътното платно.