Mercedes CL600
Тук ще ви покажем поредната черешка от тортата, наречена “автомобилна индустрия”. Тази черешка е съвсем свежа, модел за настоящата
2007-ма година. Един екстремно „executive“ автомобил, особено в тази си модификация 600. Но стига заобиколки, караме направо, при това с CL класата на Мерцедес. Започваме по стар български обичай от екстериора и въпреки че е много трудно да се опише пълноценно дизайнът на който и да е Мерцедес, е редно поне да се опитаме. Mercedes CL е нещо много по–специално от стандартен модел на немската марка. Той е предназначен по-скоро за ценители, отколкото за чичковци с големи претенции.

Mercedes CL600Двувратият автомобил е събрал в себе си традицията на марката, събирана в продължение на 50 години производство на купета. Създателите му явно са прекалявали с “Челюсти” и от киносалоните са влизали направо в лабораторията. Резултатът е този – супер агресивен, брутален дизайн. Радиаторната решетка е по–малка от тази на S класата, но някак си успява да постигне много по–агресивно излъчване. Емблемата е огромна и не е закичена отгоре на капака, откъдето разни събирачи на сувенири да си я почупват периодично.
Отстрани динамичната форма на Mercedes CL е много по–ясно изразена. Той изглежда като куршум в действие, направо може да си представите струите въздух на аеродинамичния тест, които следват всяка една от извивките му. Mercedes CL600Отзад.....много е секси отзад, както и много негови събратя, но Mercedes CL e секси по един по–специфичен начин....нещо като Снежанка и Злата мащеха. Милата и невинна Снежанка е секси, но Мащехата, поне в 80 % от филмите по темата, е много по–тежка артилерия. Няма грозна мащеха, не се бъркайте с баба Яга. Така и CL може спокойно да ви схруска за закуска.

Неслучайно Mercedes CL 600 беше една от атракциите на всички автосалони, където се появи Mercedes CL600премиерно. 12-цилиндровият двигател прави пристрастяването ви гарантирано. Продължаваме с представянето и на интериора, макар че специално при тази марка много рядко има забележки. Вътре ситуацията е „Добре дошли в хола на баба“. Но само ако баба е аристократка с изтънчен вкус и слабост към огромни помещения и премиум материали, истинска дървесина, кожа, алуминий и т.н. Малко баби са такива, нали? Е, и нашият Mercedes CL 600 не се случва на много хора. Трябва да си го заслужите. Отвътре Mercedes CL 600 е наистина огромен и съвсем пълноправно влиза в класа на „санаториумите“. Въпреки че думичката “купе” по принцип предизвиква асоциации за “двуместно”, тук си има място за целия национален на Лихтенщайн. Таблото е много елегантно и в същия момент е натъпкано с най–новите технологии, за които можете да се сетите. Има си
екрани и дисплеи, които да ви уведомяват всеки път, когато приближите опасност на пътя. Все пак това е Мерцедес и не може да си позволява да минава през каквито и да е „препятствия“ .

Mercedes CL600Технологиите не се изчерпват само с копчетата и екраните. Автомобилът е изграден върху платформата на новия S-Class и ползва всичките й предимства. Той има активно ABC окачване, активни светлини, изключително ниво на безопасност, контрол и динамика. Едно от най–големите предимства е системата Pre Safe, която гарантира сигурността ви по абсолютно всички параметри на автомобила и обезопасява евентуален удар още преди възникналата опасност. На целия този лукс отгоре, ама точно отгоре, има покрив, при това не какъв да е, а панорамен. Това прави интериора да изглежда още по–внушителен. Места за багаж има достатъчно, винаги можете да си натъпчете фризирания пудел в джобчето на задната седалка, дори и с панделките.
Mercedes CL600Обемът на багажника е нараснал с 40 литра до 490 л. Вътре спокойно можете да съберете поне два трупа, ако си падате по холивудски екшън сценарии. Но за тази цел има други автомобили. Тези 490 литра са достатъчни за който и да е собственик на такъв автомобил – крупен бизнесмен, изрусен футболист или мощен екс-рингов спортист плюс прилежащите им половинки.
Mercedes CL 600 е и флагманът в класа си – 12-цилиндровият модел има съвсем нов V12 5,5-литров би-турбо двигател с максимална мощност 517 конски сили и максимален въртящ момент 830 Нм. При него ускорението от 0 до 100 км/ч става за 4,6 секунди. Имайте предвид обаче, че този красавец харчи също толкова мощно, колкото мощен е и двигателят му. Но всичко се плаща, както са казали древните мъдреци, а
такъв автомобил откровенно си заслужава цената.