Mercedes CL C216Има нещо в новия Mercedes CL, което го кара да прилича на голям ветроход. От най-внушителните. Като едновремешните чаени клипери... Или по-скоро като легендарните ветроходи от клас Big Boat и J през двайсетте и трийсетте години на миналия век. Гледам внушителните форми на перленобялата каросерия и се сещам за две неща. За големия акварел с дуела на „Британия" и „Уестуорд" на излизане от пролива Солент и за последните три стиха от „Бялатишина"......кораб вдига отново платна да отплува с вятъра, а в платната белее една тишина.
Тук бих могъл да поставя точка на своя разказ за новия Mercedes CL и да бъда спокоен, че съм казал най-важното. Но няма да го направя, защото искам да бъда разбран от повече хора, а това би бил разказ за усещания, които са нещо много лично и различно. За щастие светът не е съвършен, и това ни дава възможност да бъдем щастливи, съзирайки проблясъка на съвършенството в редки мигове като този. Подобни изживявания не ни връхлитат всеки ден и човек непременно трябва да получи шанс да ги усети като тръпка по кожата си.
Така е и с лукса. Някои казват, че луксът - това е жизнено пространство. Други го измерват с блясък, трети с мощ, а има и такива, за които висша форма на лукс е краткото време за преодоляване на раз-стоянието между А и В. Уютът и спокойствието също са рядкост и лукс в днешно време. Встрани от личните виждания и предпочитания обаче луксът може да се обобщи като чувството да имаш и можеш. Да имаш и можеш много. Ако поискаш...

Това разсъждение е основният мотор, въртящ света на спортните купета от висш клас. Светът на хората, които могат, стига да поискат. Могат да си позволят вила в Антиб, стофутова моторна яхта и Мерцедес CL. Щутгартският производител се занимава с изработване на подобни возила от половин век и това личи във всяка фибра на новия модел. При посещението си в България през лятото шеф-дизайнерът на Мерцедес проф. Пфайфер сподели, че този автомобил не се нуждае от цвят, за да бъде впечатляващ. Така е. В перленобялата каросерия с дължина малко над пет метра личи класа. И белези на расовост, която се съобразява с намножилата се в последните години конкуренция с прочути имена и безспорно достойни за уважение възможности дотолкова, доколкото я ползва като фон, върху който да изпъкне.
Mercedes CL си остава просто CL. Луксозно купе, базирано традиционно върху скъсената с осем сантиметра техническа платформа на актуалното поколение на S-класата. Осемте сантиметра са традиция - също както стесняващите се в основата си задни колони и липсващите рамки на двете врати. Останалото във външния и вътрешния дизайн е ново и по същество отразява онова, което S-класата вероятно би искала да бъде, ако не беше това, което е. Във външността се забелязва подчертана приемственост с въведената от S-класата стилистична линия, но в коренно променените предни светлини и индивидуално оформената задна част има значително повече динамика, отколкото в лимузината. Всичко това се допълва от задължителни купе атрибути, като плавната линия на покрива, характерната спортна решетка и цялостното странично остъкляване без средна колона, за да се превърне... в Mercedes CL.
Интериорът също не страни от традициите и демонстрира пълноценна схема 2+2, позволяваща отзад да настаните не само добри познати, но и добри приятели. Новите интегрални предни седалки в стила на SL правят излишни подавачите на предпазните колани и допринасят за повече чистота в линията на споменатото странично остъкляване. Чистотата в линията на интериорните форми е факт, който налага да отдадем дължимото на създателите на невероятната смес от високотехнологични решения, познати от S-класата, разкошни материали и фина доза екстравагантност в цветовите съчетания. В това отношение нещата съвсем умишлено са изведени до границата, оттатък която кръвта започва да синее...
Усещането зад волана. Има много начини да се опише епицентърът на събитията в новия CL, но най-краткият и този път ми звучи най-подходящо - този тип автомобили се управляват от своите собственици и вМерцедес знаят това. Мога да се впусна в пространни обяснения за способностите на окачването, съчетано с последната еволюция на системата за контрол на колебанията в каросерията ABC, която демонстрира значително по-активно отношение към пътя от версията в S-класата, без това да се отрази негативно на комфорта. Мога да цитирам данни за ускорение, еластичност и спирачен път, мога да говоря дълго и за реакциите на кормилната уредба, които изпращат истинските размери на автомобила някъде в небитието. Мога да опиша на три страници и рекордните мерки за обезшумяване, благодарение на които човек може да различи интериора на CL и хол с камина единствено по пукането на дървата... Всичко това обаче е една „бяла тишина", към която не желая да добавям нищо.
mercedes clДвата двигателя на версиите CL 500 и CL 600, към които в Париж бе добавен и AMG-агрегатът на версията 63 AMG също не се нуждаят
от особен коментар. 5,5-литровият V8 работи в познатия от S-класата органичен синхрон с електронно управляваната автоматична предавателна кутия 7G-TRONIC, а дванайсетцилиндровият битурбомотор (с петстепенен автоматик) е топагрегатът в гамата на фирмата, изобретила автомобила. Какво повече? В маниерите на работа на двата двигателя има много от споменатата по-горе дефиниция на лукса, а видът на надписа в левия ъгъл на задния капак в случая е по-скоро въпрос на манталитет и желание, отколкото на възможности.
Електронните системи за превантивна и активна безопасност и улеснение на водача са интересна тема, под чийто акцент CL попада в качеството си на бенефициент на техническия прогрес в Щутгарт в периода след премиерата на S-класата. На първо място следва да се изтъкнат усъвършенстваната система за превантивна безопасност Pre-Safe, която вече включва взаимодействие със спирачната система, спирачният асистент BAS Plus и надзорното тяло в лицето на Distronic Plus с неговите радарни сензори. Тази компания вече е в състояние не само да поддържа дистанцията с движещото се отпред превозно средство и да уведомява водача при опасност от сблъсък, но и да предприема активни действия (прилагане на до 40% от спирачното усилие в момента преди удара) за неговото предотвратяване при бездействие от страна на човека зад волана. За избягване на неприятностите вследствие на контактите с неподвижни препятствия пък се грижи електронната система за подпомагане на паркирането, която в активен режим е в състояние да прецени годността на дадено място за успоредно паркиране при преминаване покрай него със скорост до 40 км/ч и да навигира водача при маневрите с прецизни указания на централния монитор.
За паркирането пред петзвездните хотели се грижи персоналът, но в предлагането на подобна система в CL има много здрав разум. В този клас усещането за липсващи възможности при налично желание е трижди по-неприятно....

НОВА СИСТЕМА 4MATIC ЗА S-КЛАСАТА

Знаете ли коя автомобилна фирма има в гамата си най-много на брой модели с двойно предаване? Audi? Subaru? А може би някоя от офроуд легендите Jeep или Land Rover? He. Оказва се, че първенец в тази област са Мерцедес c общо 48 различни версии със задвижване на четирите колела от седем моделни фамилии - С, Е, S, R, GL, ML класите и разбира се, прочутият в тази област G-модел.
Най-новото попълнение в тази гама са трите версии с перманентно двойно предаване 4MATIC на новата Mercedes S класа, сред които особено силно впечатление прави S 320 CDI 4MATIC за първи път в този модел на Mercedes двойното предаване се съчетава с дизелов двигател. Системата за перманентно задвижване на четирите колела е нова, собствена разработка на щутгартския концерн, базирана на централен планетарен диференциал с твърдо разпределение на въртящия момент в съотношение 45:55% между предния и задния мост. С помощта на допълнителния ламелен съединител и във взаимодействие с електронните системи за контрол на сцеплението и стабилността ESP, ASR и 4ETS, версиите 4MATIC на S-класата демонстрират отлична динамика на пътя и могат да се справят с тежки по характер настилки, без да страдат от често характерните за подобни автомобили свръхтегло, тромавост и повишен разход на гориво. В зависимост от моторизацията увеличението на теглото в сравнение със съответната версия със задно предаване се движи в рамките на едва 66 до 70 килограма. 2006