Mercedes CLОт началото на есента на пазара излиза новото поколение на луксозния флагман в гамата на Мерцедес - базираното на S-класата купе от висш клас, носещо традиционното означение CL и изпълняващо не по-малко традиционната роля на технологична витрина на щутгартския производител. Дизайнът на дългия 5,06 метра автомобил демонстрира голям брой сходства с познатите от S-класата и CLS стилистични решения, но това не му пречи да притежава своя собствена и неповторима осанка. По забележителен начин дизайнерите са успели да съчетаят внушителността и агресията с изтънчената елегантност.

Големите купета винаги са означава ли много за марката Мерцедес. Макар съвсем логично никога да не са достигали до тиражите на топлимузината в гамата на фирмата, която по традиция се обозначава като S-класа, те неизменно са позиционирани с една стъпка по-високо от нея. Нищо чудно, тъй като в този автомобилен клас съчетанието от максимален лукс и аристократизъм се ползва с далеч по-висок приоритет от рационалното мислене и практичността. Историята на моделите, които днес се наричат Мерцедес CL, започва още през 1952 г., когато на бял свят се появява Mercedes 300 S Соupe и стига до наши дни почти без прекъсване. Единственият период, в който Мерцедес нямат базирано на платформата на S-класата пълноразмерно купе, е времето, в което се произвежда поколението W116 - тогава вместо върху лимузината, топмоделът с две врати е базиран върху платформата на тогавашното издание на роудстъра SL, носещо индекса R107. Сега, около година след дебюта на поредното поколение на S-класата, Mercedes CL се прероди отново, еволюирайки до продукт, който още повече се доближава до абсолютното съвършенство.
Както можеше и да се очаква, дизайнът на флагмана показва голямо сходство с лимузината, на чиято база е изграден, но демонстрира и голяма част от рафинираната елегантност на „купето с четири врати" CLS. Прави впечатление поредната интерпретация на характерните за последните модели на Мерцедес силно открояващи се и формално отделени от основното тяло на предницата на автомобила арки на калниците. Извивката в профила на силуета постепенно се покачва назад, а дъгата на покрива се спуска плавно по подобие на предшественика. Не са забравени и запазените за серията Mercedes CL отличителни атрибути като изцяло отварящите се задни странични прозорци, панорамното задно стъкло липсата на средни и характерната форма на задните странични колони. Самоувереното изражение на автомобила се доминира от големите прозрачни светлини с нова, оригинална форма и от внушителната решетка с масивни хромирани хоризонтални ламели. Няма спор, че работата на дизайнерския екип се е увенчала с успех - новият CL излъчва изключително трудно постижимата смесица между дискретна и фина елегантност и умерени количества внушителност и агресия.
Mercedes CLСтремежът на Мерцедес да отвърнат на предизвикателството на успешния Bentley Continental GT проличава най-ясно от интериора на дългия над пет метра гигант. Подредбата на таблото е сходна с познатите от S-класата решения - основната част от функциите се управляват с един многофункционален контролер чрез централизираната информационно-навигационна система Comand със CD/DVD-плейър, а лостът на трансмисията е разположен отдясно зад волана. В топмодела Mercedes CL 600 е инсталирана разширената версия Comand APS със CD/DVD-чейнджър и памет на твърд диск, а в листата на стандартното му оборудване са включени още първокласна озвучителна система Logic7, система за безключов достъп и стартиране Keyless-Go, както и спортни седалки с променлив страничен контур и системи за отопление, вентилация и масаж.
И все пак колкото и разточително да изглежда серийното оборудване, най-впечатляващото във вътрешността на CL си остава забележително изисканата атмосфера - елитният стил на интериора превъзхожда всички други серийни модели в гамата на Мерцедес и има с какво да постави на мястото му жънещия сериозни успехи в този сегмент на пазара Bentley Continental GT. Сред основните използвани във вътрешното обзавеждане материали са фината естествена кожа, полираната благородна дървесина и покритите с хром метални елементи, а поразително елегантният дизайн се отличава значително от този на S-класата. Плавните извивки на централната конзола напомнят стила на предшественика, а голяма част от бутоните по нея са покрити с фини дървени капачета.

Мерцедес твърдят, че CL е първата стъпка от завръщането на марката към най-добрите й традиции в обзавеждането на автомобилни интериори и обещават, че възможностите за индивидуализация ще бъдат по-богати, отколкото при всеки друг сериен модел на компанията. Нищо чудно, тъй като делът на ръчната изработка е радващо висок, а качеството на изпълнението заслужава определението „ювелирно". Истинският кошмар за малкото Bentley обаче ще настъпи догодина, когато се очаква на бял свят да се появи спортната версия Mercedes CL 65 AMG, която ще радва бъдещите си собственици с феноменален дванайсетцилиндров битурбо двигател с над 600 к. с. и интериор, изработен ръчно изцяло според техните желания и вкусове.
Mercedes CLОтначало моделът ще се предлага в модификациите Mercedes CL 500 и Mercedes CL 600, задвижвани от двигатели със съответно осем и дванайсет
цилиндъра. Мощността на първия е 388 к. с, а флагманът на серията предлага ни повече, ни по-малко от 517 конски сили и 830 нютонметра. И двата модела са серийно екипирани с второто поколение на все още единственото по рода си активно окачване Active Body Control (ABC), което предлага още по-съвършен в сравнение с досега баланс между отлична стабилност в завой и безупречен комфорт на возене. Друга особено интересна технология, която може да се открие в новия CL, е системата Intelligent Light System. B комбинация със „завиващите" биксенонови светлини тя осигурява оптимално осветяване на пътното платно и пространствата встрани от него, променяйки автоматично характеристиките на светлините в зависимост от ситуацията на пътя. CL може да бъде оборудван и с познатия вече адаптивен темпомат с регулиране на дистанцията Distronic Plus, който при нужда осигурява пълно спиране без намесата на водача.
„Гвоздеят в програмата" на технологичното оборудване на новия CL обаче безспорно е разширената версия на системата за превантивна безопасност Pre-Safe, чиито функции досега се ограничаваха с подготвянето на автомобила при регистриране на непосредствена опасност от евентуално произшествие с цел намаляване на последствията от него. Тази подготовка се изразява в създаване на най-благоприятни условия за отваряне на въздушните възглавници, привеждане на седалките и предпазните колани в оптимална позиция и затварянето на прозорците и люка на покрива. Новото в случая е това, че при CL системата Pre-Safe се грижи не само за ограничаване на щетите от сблъсъка, но и за предотвратяване на инцидента, доколкото това е възможно. Системата пресява информацията, подавана от многобройните сензори, и своевременно предупреждава водача за опасността от възникване на инцидент. Ако той се забави или не реагира, Pre-Safe автоматично прилага до 40% от спирачната сила, с цел да предотврати произшествието.
Разбира се, удоволствието да се притежава подобен технологичен и стилистичен шедьовър не е и не би могло да бъде евтино - както обикновено, цените на Mercedes CL ще бъдат по-високи, отколкото на една сравнима S-класа и почти идентични с цените на неостарявагция роудстър SL.