Mercedes C200 KompressorMercedes пусна в продажба изцяло новата генерация на един от двата най-важни модела в продуктовата си гама - C-класата. Достатъчно основание, за да бъде взет Mercedes C200 Kompressor наистина под лупа, за да се открият всички негови силни и слаби страни. Специален тест на модела, проведен от всички издания под името auto motor und sport.

Досега нито една серийна лимузина на Mercedes не е изглеждала по този начин. Който поръча новата C-класа в спортната версия Avantgarde, получава предрадиаторна решетка, която досега беше привилегия само на притежателите на роудстърите и купетата на марката с трилъча звезда.

Mercedes C200 KompressorОтлична водимост, но и прекрасен комфорт

Предимно позитивните реакции на публиката подсказва, че дизайнерите на автомобила са си свършили работата наистина добре. 17-цоловите колела с гуми с профил 45 милиметра са запазена малка на версията Avantgarde, а окачването не е променено в сравнение с другите модификации на модела. За спортния вариант на С-класата се предлага и адаптивно окачване, което е част от почти безкрайната листа с допълнително оборудване. Тестовият автомобил беше екипиран със серийноато окачване, което auto motor und sport горещо одобри още при първото пробно шофиране на модела и осигурява близък до идеалното компромис от спортна водимост и плавен комфорт на возене.Изброените дотук впечатления напълно се затвърдиха след изминатите по време на теста хиляди километри при най-различин условия. 17-цоловите колела с нископрофилни гуми действително леко ограничават възможностите на ходовата част на окачването за плавно преминаване през неравности, но като цяло С-класата напълно типично за марката Mercedes предлага превъзходен общ комфорт. За хора с особено високи изисквания и тънки познания в областта, преминаването през къси неравности с много ниска скорост би могло да бъде и с една идея по-меко, друг много лек недостатък е, че при пълно натоварване и високо темпо по магистрала, напречните неравности водят до недокрай добре филтрирани вертикални движения на каросерията. Но за да бъдат забелязани тези дребни детайли, е необходимо човек да има чувствителността на прословутата принцеса върху грахово зърно, тъй като С-класата въпреки тези дребни забележки заслужава да се окачестви като най-комфортния представител на средния клас

Mercedes C200 KompressorЕто така пътуването доставя истинско удоволствие

Общата картина от автомобила ни показва една спортно-елегантна лимузина, която предлага великолепни възможности за преодоляване на дълги преходи. „Така човек пристига до крайната цел отпочинал”, както гласеше по-рано един от девизите на конструкторите на Mercedes, който заслужава да бъде използван и в случая на новата С-класа. За да може да се обясни на какво се дължеше доброто насторение на всеки от участвалите в теста представители на изданията от групировката, трябва да споменем и за някои други фактори.

Например за чудесната водимост на C-класата – автомобилът премина всички изпитания за поведение на пътя с респектиращи резултати, като усещането за сигурност се запазва дори при достигане до самия граничен режим. Кормилната уредба дава безупречна обратна връзка с пътя, което позволява идеалната линия на завоя да се следва без никакъв проблем, благодарение и на огромните резерви на окачването – тук говорим не просто за отлична пасивна безопасност, а и за истинско удоволствие от шофирането.Дори обещаното от производителя намаляване на разхода на горивото е налице. Mercedes C200 KompressorСпециално при разумно шофиране извън града без проблем могат да се постигат стойности под осем литра на 100 километра. Когато давате пълна газ по свободна магистрала обаче, консумацията лесно се качва до около 13 на сто. Както знаете, времето на четирицилиндровите бензинови двигатели с механичен компресор при Mercedes вече изтича. В процес на разработка са модерни турбодвигатели, които ще предлага както още по-добри мощности показатели, така и значиетлно по-нисък разход на гориво. Така че дори при един забележително добър автомобил, какъвто безспорно е новата С-класа, има какво още да се желае. Всъщност, това което липсва на C200, за да получи максималната възможна оценка, е шестцилиндровият двигател. Именно затова обаче модификацията C350 пък може да се похвали с най-високата за класа оценка...Текст: Гьотц Лайрер, Божан Бошнаков, Снимки: Ханс-Дитер Зойферт, auto-motor-und-sport