mercedes C class 250CDI W204Мерцедес отвръща на удара. С новия мощен и изискан дизелов двигател С-класата иска най-накрая да успее да победи Audi А4 и BMW 3-та серия.

Есента беше гореща. В началото на зимата се отбелязаха няколко температурни рекорди. Но всъщност истинска жега ни донесе Mercedes c новата си четирицилиндрова дизелова „чудесия" в С-класа. С яките си 204 к.с. и фини маниери С 250 CDI най-на¬края ще се опита да победи вечните си съперници Audi и BMW. За съревнованието те са изпратили А4 2.0 TDI и 320d - най-мощните си четирицилиндрови дизели. Наистина, това означава около 30 к.с. по-ниска мощност, но и цена, по-изгодна с около 7000 лева спрямо маркетинговия трик на Мерцедес. Защото засега С 250 CDI ще се предлага само в скъпото ниво на оборудване Prime Edition. Нека да видим дали Мерцедес-ът с това оборудване ще пресече финала първи.

Задвижване

Ако имаше награда „Оскар" за двигатели, тя щеше да бъде спечелена от новия 2,1 -литров Common-Rail дизел от Щутгарт. Не само защото благодарение на будните си и спонтанно реагиращи 204 к.с. той танцува по асфалта и с лекота открадва шоуто на своите колеги от Мюнхен (177 к.с.) и Инголщат (170 к.с). Не само защото превръща наистина внушителния пик на въртящия момент при Audi и BMW (no 350 Нм при 1750 об./мин) в незначителни възвишения със своите от 500 Нм (от 1600 об./мин). Не, истинското предимство на Mercedes С 250 CDI се крие в комбинацията от невероятна мощ и много равномерен ход.С тих шепот и в най-лошия случай с дискретно ръмжене при пълно натоварване Бенц-ът се изстрелва напред, реагира с удоволствие на командите с педала на газта при всякакви оборотни режими (както е при Audi до 5200 об./мин.) и демонстрира достатъчна мощ още малко над 1000 об./мин. Така тежкият 1656 килограма Мерцедес се нуждае от само 7,2 сек., за да спринтира до 100 км/ч. С това С-класата изпреварва BMW-то с почти 1 секунда, а Audi-то - с цели 2 сек. Даже и неточното превключване на предавките, сравнено с BMW и прецизната скоростна кутия на Audi, не може сериозно да възпре щурма на Mercedes.
Пъргавият двигател на 320d, който също работи много спокойно, не се развърта толкова леко, а спонтанно и равномерно реагиращият 2.0 TDI е сдържан под 1500 об./мин. И ако някой се интересува, защото редовно се движи по германските автомагистрали без ограничение на скоростта - когато аеродинамичното съпротивление и механичните загуби възпрат ускорението на Audi и BMW при 230 км/ч, Мерцедес-ът продължава да се ускорява до 246 км/ч.
Ясно е, че цялата тази мощ не идва даром. На всеки 100 км пробег С 250 CDI се нуждае от 6,9 литра дизелово гориво. Наистина, това е най-високата стойност в този тест, но сравнени с 6,6 л/100 км при по-слабото Audi си е напълно приемлива стойност. Истински убедителен обаче е начинът, по който BMW се отнася към скъпото дизелово гориво. Благодарение на рафинираната Start-Stop система и останалите интелигентни технологии за икономия на гориво автомобилът от Мюнхен се задоволява със само 5,9 л/100 км - аплодисменти! Нашият призив към отговорните фактори при Audi и Мерцедес - не се мотайте, а внедрете такива системи.

Каросерия

Ауди А4Всяка една от тези лимузини от среден клас очарова своите водачи с изобилно предлагане на място и фино премиум качество. Ако все пак имаме някакво оплакване, то е от не особено качественото усещане от материалите в интериора на Мерцедес. По-сериозен недостатък е теснотията на задната седалка на Мерцедес. Като компенсация С-класата може да се похвали с най-добри възможности за транспортиране - както като полезен, така и като прикачен товар. Също така този автомобил най-интензивно се грижи за своите пътници. Освен многобройните въздушни възглавници и електронни ангели-хранители при Prime Edition ще имате на разположение и PreSafe - при 3-та серия и А4 изобщо няма такава опция.

Комфорт

По-малкото понякога е повече. Със стандартното си окачване (без регулиреуми амортисьори/снижено окачване) А4 вози много балансирано, което в комбинация с добре оформените седалки ще ви позволи да изпитате истинско удоволствие при шофиране. С-класата не вози по-лошо, но при Prime Edition със 17-цолови джанти изненадва с леко трептене на каросерията при преминаване през малки неравности. Все пак при Бенц най-сериозно е наблегнато на уюта. За него, освен богатото оборудване, се грижи и успокоително ниското ниво на шум. В случай на повреда Runflat гумите на BMW, които при малки пробиви ще ви закарат до най-близкия сервиз, са истинска благодат, но в ежедневието - по-скоро проклятие. Благодарение на по-твърдите бордове на гумите 3-та серия не вози толкова меко и губи някои точки
от оценката за комфорт, освен това само при BMW автоматичната климатична инсталация се доплаща. Определено може да се каже, че при BMW политиката по отношение на допълнителното оборудване има нужда от подобрения.

Динамика

По отношение на динамиката на пътя автомобилът на BMW не се нуждае от почти никакви подобрения. „Тройката" се впуска по завоите BMW 320dтолкова остро бързо, като в същото време върти задницата си хаотично, но и напълно безопасно - затова ще дадем на този автомобил званието „почетен доктор" по напречна динамика. Великолепно информативното кормилно управление дава точно толкова сведения за положението на предните колела, че още при вида на завоите се подсмихваме сьс задоволство.
На този фон кормилото управление на А4 ни се стори една идея по-леко, докато воланът на Мерцедес - недостатъчно директен при изпълнението нa командите на водача. Нa състезателната писта по-силно недозавиващото Audi c предно предаване не може да постигне поведението на съперника си от Мюнхен, същото може да се каже и за правещия впечатление на доста муден Мерцедес. Ho още преди да е станало някакво недоразумение - и трите автомобила се движат абсолютно сигурно по пътя.

Разходи

Като стане дума за цени, Мерцедес се проваля тотално. С 250 CDI Prime Edition струва 69 940 лева, което е с около 7000 лева повече от неговите конкуренти. С опционалните 17-цолови алуминиеви джанти Audi А4 2.0 TDI струва 63 156 лева, а срещу 63 800 лева ще може да паркирате в гаража си BMW 320d. Това е една прекомерно висока надценка, даже и като се има предвид по-високата мощност на Мерцедес, която според нас не е оправдана - все пак за тези пари не получавате почти никакво допълнително оборудване. Наистина ли производствените капацитети за новия дизелов двигател са толкова малки, че Мерцедес могат да си позволят специална надценка за своя супердизелов автомобил? Възможно е. Но разходите по поддръжката на С 250 CDI, които ви очакват, са невъзможни. Единствено всеобхватните гаранционни условия (гаранция за мобилност и срещу пробив от корозия по 30 години), както и най-ниската загуба на стойност в това трио частично разведряват положението. Иначе ще се налага да преглътнете високите разходи. На всеки 25 000 км или веднъж годишно механиците на Мерцедес трябва да преглеждат вашия CDI в сервиза. Наистина, това създава добра връзка с клиентите, но и доста ще натоварва бюджета ви. Audi и BMW залагат на една гъвкава сервизна индикация, като изискват посещения в сервиза на всеки две години. Това пести пари. Който иска да вземе своя автомобил от среден клас на лизинг (а както показва опитът, тези клиенти са доста), за Мерцедес ще трябва да плати значително повече. Общите разходи за три години са около една трета повече в сравнение с Audi и BMW. А точно при служебните автомобили това е един сериозен недостатък на Мерцедес.

Това ни харесва

Мощност без разкаяние. С новото поколение дизелови двигатели Мерцедес ни дава още по-голямо удоволствие от шофирането, както и сериозен технически напредък. Мощни, култивирани и пестеливи - бихме искали всички съвременни двигатели да бъдат такива.
Това ни липсва
Хитроумна техника за пестене на гориво Мерцедес е на прав път, но също както и при Audi липсват интелигентни технически решения за икономия на гориво като системата Start-Stop. При 320d я има. Серийно. Моля, внедрете ги и вие!
Това ни изненадва
Грешна ценова политика. Разработката на дизеловия двигател на Мерцедес c изместено в задната част на агрегата задвижване на разпределителния вал сигурно е била скъпа. Това обаче не бива да води дотам, че при въвеждането на пазара Мерцедес да се опитва да си върне парите със свръхскъпото ниво на оборудване Prime Edition.

ФАКТОР УДОВОЛСТВИЕ: Тук става дума за вкус - оценките и точките не се влияят.
Резултатите от нашата субективна оценка на удоволствието може и да ви объркат. Защото въпреки че и Audi, и BMW, и Мерцедес получават по 4 звезди и поради това заедно се изкачват на първото място в крайното класиране, между трите германски лимузини от среден клас има някои разлики. Така например при дизайна на С-класата ни липсва младежкият замах. Това не е причина да се срамуваме от С 250 CDI, но хармоничното Audi и мускулестото BMW ни харесват една идея повече. За сметка на това Бенц-ът е недостижим. когато стане дума за темперамента и за уюта на борда. Дизеловият двигател с мощност 204 к.с. превръща консервативно-уютната С-класа в истински абонат за удоволствие от шофирането. А добрият комфорт в комбинация с останалите качества на автомобил за дълги пътувания водят дотам, че отделяте на С-класата малко повече време, отколкото й се е полагало. Или отколкото сте отделили на АД или 3-та серия. В своята парадна дисциплина „управляемост" последният изобщо не се дава - нито един от автомобилите тук не се впуска с такова удоволствие в завоите като 320d.

BMW320d
„Тройката" печели в своите парадни дисциплини „задвижване" и „динамика на пътя", но се позволяват значителни слабости и в другите изпитания. На финала това се оказва достатъчно, макар и с малко, за една абсолютно заслужена победа.
Audi А4 2.0 TDI
Автомобилът от Инголщат не може да се похвали с прецизност и лекотата на управлението на BMW - тоест страда от недостатъците, типични за предното задвижване. Въпреки това А4 е убедително с високото ниво на комфорт и приемливата цена. Липсва модерна техника за икономия на гориво като при BMW.
Мерцедес C 250 CDI
Всъщност тази лимузина от среден клас няма недостатъци - чудесен двигател, фин комфорт, добро оборудване. Високата цена и скъпата поддръжка обаче не позволяват на Мерцедес да грабне победата. януаои 2D09 • AUTO BILD