Шест-циливдрови бензинови двигатели, расови каросерии с 2 врати и подходящия имидж „Аз успях" - на когото двете Coupe-та на BMW и Mercedes му се струват прекалено скъпи, малки, непрактични, може да избере на същата платформа разностранните таланти: комбитата 330d Touring и С320 CDI Т.

Двата мощни дизелови автомобила обединяват модерен шик, висока динамика и предвидими разходи и така се превръщат в предпочитаните „лайфстайл-товарни автомобили". Полезността им посредством 470 литра (Mercedes) и 460 литра (BMW) товарен обем на багажното отделение е толкова привлекателна, че рядко някоя задача за транспортиране ще ги затрудни. Естествено не можем да ги сравняваме със семейни комбита като Opel Vectra Caravan, но по отношение на лайфстайл-характеристиките те заемат предните места. За сравнение: Audi A4 Avant c предно задвижване побира само 440 литра.Mercedes C 320 cdi W 203

По отношение на динамичните характеристики не можем да ги упрекнем в нищо. Особено BMW, което е доста пъргаво и без конкуренция. При дуела за ускорение и еластичност Mercedes е с едни гърди напред. BMW е по-жизнено, но и по-шумно от Т-модела Отговорност затова носи мощният му турбо-дизелов двигател, който при почти същия обем, постига 7 к.с. повече от задвижващия механизъм в С-класата. Както и за бензиновите Coupe-та, така и за комбитата с дизелови агрегати важи следното: редовият агрегат на BMW е по-жизнен, по-пъргав, повече ориентиран към удоволствието, отколкото V-образният мотор на Mercedes. Освен това този в BMW е по-лек, а тежестта е разпределена абсолютно поравно между осите. Резултатът: дори и при екстремни маневри мощната дизелова „тройка" запазва неутралитет - нещо, което в някои дни не се случва дори и на швейцарския външен министър - няма комби, което да се справя толкова пъргаво със завоите.

За един автомобил, който - както личи от името -трябва да изпълнява най-разнообразни задачи, съм на мнение, че динамиката е даже прекалена и идва в повече. Защото поради директния волан и гумите с аварийни качества поддържането на права линия по пътя не е от най-лесните задачи, особено при лоши пътни настилки. Горепосочените обстоятелства принуждават водача към постоянни промени на курса и оставя впечатление за нервност, което почитатели на BMW c удоволствие заменят със „спортно усещане".

Като цяло Mercedes-ът изглежда по-уверен. На празен ход двигателят му е по-тих. Една характерна особеност, която се запазва както при ускоряване, така и при междинните ускорения и много отива на комбито. За запазване на нервите ви допринася и допълнителната степен на 7-степенната автоматична предавателна кутия. Максималните стойности на въртящия момент на 320 CDI се постигат доста рано. Той превключва навреме на по-висока предавка и намалява оборотите. Дали по отношение на комфорт на седене, усещане за пространство или возия, при всички субективни критерии Mercedes задминава BMW. Само онзи, който предпочита безкомпромисно експресно комби и цени здравословното твърдо возене, може би трябва да избере автомобила на баварците.

Мерцедес и БМВИзвод:
Тези две комбита също имат прилики с Соuре-тата. По-точно елегантната форма, която поставя дизайна пред полезността както при BMW 330d Touring, така и при Т-модела на С-класата на Mercedes. Ако трябва да избирате между двата автомобила, ще се сблъскате с познатите клишета: BMW е по-спортният автомобил, Mercedes -no-комфортният. А по-доброто комби е това на Mercedes.
Така оценява AUTO BILD
Точкова система за честна оценка: Всеки кандидат може да получи до 200 точки във всеки от трите раздела
- BMW предлага повече място на задната седалка, но усещането за пространство е по-добро в Mercedes. Отнемаме точки на „тройката" по отношение на разнообразността: товарният праг и товарната повърхност не са на едно ниво. Големите стъклени повърхности в Т-модела осигуряват добър обзор. Серийно към оборудването на „тройката" се предлага: Isofix, радио и отключване на багажника. Така ще спестите малко пари.
- По-твърдото окачване, по-малкият комфорт на превключване и малко по-шумният двигател отнемат няколко точки от „тройката". Иначе състезанието е оспорвано: при старт от светофара и междинно ускоряване BMW е по-пъргаво, което не играе роля за практичността. По отношение на спирачките комбитата показват идентични стойности, както и при диаметъра на завиване: по 11 метра.
- BMW е по-скъпо от Mercedes. С механична скоростна кутия 330d Touring струва 81 900 лева. Mercedes също се предлага във вариант с ръчни скорости - на цена 81 288 лева. При BMW автоматичната трансмисия струва допълнително 4200 лева, а при Mercedes - 4435 лева. Тя обаче има една предавка повече.

Минимално предимство за Mercedes - поради по-добрата полезност и удоволствието от дизеловия автомобил. При съотношението цена-качество победител отново с малко този път е BMW.
октомври 2006