Mercedes C класа комби S204

{include_content_item 2218}C нови технологии, обширен салон и още по-елегантен силует А4 Avant безмилостно щурмува пазарния сегмент на лайфстайл комбитата. Ето защо решихме да го запознаем с един от шампионите в този клас - Т-модела на Мерцедес.

Заради своята прекалена „специализация", от която страдат ефективността и чистата полза при експлоатация, някои автомобили стават обект на разгорещени дебати и словесни битки сред автомобилните фенове. Но Audi A4 Avant определено не попада в тази група. Всъщност този автомобил отговаря на всички изисквания, за да се превърне във всеобщ любимец. Симпатичен и същевременно елегантен, А4 отново блести с перфектно качество на изработката, обемен багажник, както и с достатъчно място за петима пасажери.
В интерес на истината комбито на Audi едва ли може да служи за пример, когато говорим за функционалност, защото в него липсват някои подразбиращи се за една модерна вътрешна концепция улеснения (примерно надлъжно плъзгащи се седалки със сгъваема облегалка, както и отваряща се високо врата към товарното пространство).
На пазара автомобилът от Инголщат явно ще разчита повече на своята неувяхваща красота, отколкото на пълното обзавеждане. Добре че обичайните трикове за укрепване на багажа със защитна мрежа и система от колани са част от стандартната екипировка. Със специалния обръщащ се под на товарния отсек, пригоден за транспортирането на изцапани дрехи или кални ботуши, А4 Avant обаче указва границите на своя ареал - изискания градски елит, който знае как да използва пълноценно свободното си време. Въпреки значителната си дължина (4,70 метра, 12 сантиметра повече от предшественика) каросерията създава впечатление за компактност. То остава дори и при сравнението с конкурента от Щутгарт, макар Audi да надхвърля неговата дължина с цели десет сантиметра. Причина за тази илюзия е изпипаната в естетическо отношение задница -по-полегата от всякога, тя придава на автомобила завладяваща пластичност. Т-моделът на Mercedes обръща повече внимание на използваемия товарен обем, затова и задницата му е почти отвесна, а таванът - с два сантиметра по-висок от този на Audi. Освен това в името на една по-съблазнителна външност релсите върху покрива на А4 не изпъкват нагоре, а са плътно долепени към металната повърхност.
Двамата претенденти разполагат с близки по обем багажници - 490 литра за Mercedes срещу 485 за Audi. При свалени облегалка на задната седалка обаче по-просторният „шваба" оставя А4 зад себе си (1500 срещу 1430 л). С-класата притежава и немалък тайник в пода между двете задни колела, който пък А4 контрира с ниша встрани. Възникналото по този начин пространство помагат да се поберат две чанти със стикове за голф.
С помощта на комплект приспособления, състоящ се от телескопични тръби и колани, съперниците в този сравнителен тест на практика могат да превозват безопасно всякакъв товар. Асиметричното сгъване на задните облегалки се осъществява безпроблемно и в двата автомобила, като само при Mercedes това води до възникването на почти равна подова повърхност. За жалост хоризонталната част на седалките им е фиксирана, а креслото на пътника отдясно не позволява сгъване. В Audi са инсталирани два навиващи се транспаранта, които асистират при ..събарянето" на облегалките - по един за укрепителната мрежа и за покривалото, спиращо любопитни погледи. Т-моделът прибягва до своето утвърдено комбинирано решение против воайорстващи минувачи, чието тегло обаче възлиза на около 10 килограма.
Ориентиращото се към водача арматурно табло на А4 Avant е идентично с това на лимузината. Ергономията, качеството на изработката и материалите при представителя на Инголщат съответстват на изискванията за място на почетната стълбичка в класа, докато за Mercedes оформлението не е превърнато в чак такава фикс идея. Предимство на С-класата, от друга страна, е издигащият се от централната конзола навигационен екран, който попада бързо в полезрението на водача. Изпълнението на салоните е на високо ниво, като вторият ред е достатъчно просторен и удобен за дълги преходи. Разликата в междуосното разстояние е съвсем малка (5 см), в полза на Audi.
Фундаментални различия откриваме обаче под капаците на Avant и Т-модел. И двете машини залагат на надлъжно разположен двигател, но при Mercedes конструкторите се доверяват на класическото задно предаване, а при Audi задвижващи са предните колела. Със серийно двойно предаване могат да се похвалят само най-мощните изпълнения. А4 Avant ще стъпи на германския пазар през май с набор от пет възможни двигателя -1.8 TFSI с мощност от 160 к. с; 3,2-литрова-та версия с 265 „коня"; двулитровият common rail дизел, във версии със 143 или 170 конски сили, както и модификацията 3.0 TDI с 240 к. с. Асортиментът на С-класа Т-модел пък предлага от 1,8-литров бензинов мотор с принудително пълнене (156 к. с.) до 3,5-литров V6 (272 к. а); плюс дизели с работен обем от 2000 (136 или 170 к. с.) и 3000 куб. см (224 к. с). Разбира се, на по-късен етап към гамата на А4 ще се присъединят още няколко мотора, сред които 1,8-литров TFSI c по-малък турбокомпресор и 120 к. с. (в края на 2008 г.), както и двулитров TFSI c променливо газоразпределяне и мощност от 220 „коня". Най-изгодна ще остане версията 2.0 TDI (120 к. с.), предвижда се и 2,7-литров турбодизел (190 к. а). В края на 2008 година ще последва и спортното изпълнение S4, снабдено с шестцилиндров V-образен турбодвигател.
Безспортно нито един от двата автомобила няма да ви излезе евтино - в премиум сегмента просто цените се движат на едно съвсем друго ниво. Този факт обаче надали ще попречи на лайфстайл комбито А4 Avant да продължи своя безупречен пазарен възход.

МНЕНИЕТО НА ПРОФ. ХАРАЛД ЛЕШКЕ
Audi A 4 Avant
МАРКОВА ИДЕНТИЧНОСТ: Новият А4 Avant демонстрира типичната за марката Audi стилистика, макар да е доста по-експресивен от своя предшественик. Като цяло дизайнът на Audi става доста „по-стилен" (тенденция, която се наблюдава и при други марки), а емоцията във формите играе все по-значима роля.
ВЪНШЕН ДИЗАЙН: Емоционално продължение на една доказала се стилистична линия. Страничният силует започва от една относително масивна предница и подчертава лекотата на задната част посредством снижаващата се назад линия. Това внушение се допълва и от възходящата линия в областта на праговете, както и от почти хоризонталния долен ръб на страничното остъкляване. Силно скосените задни колони са ясна демонстрация на динамиката и спортния характер в дизайна на Audi. Като цяло въздействието на предната част е леко агресивно, а голямата решетка се прекъсва визуално от регистрационния номер. Тъмно оцветените отвори за въздух вляво и вдясно при този модел имат само визуална стойност, но при някоя по-мощна версия могат да бъдат и функционални. Страничните спойлери и петте отвоpa в долната част на предницата несъмнено внасят спортна нотка, но карат предницата да изглежда малко претрупана. За разлика от нея оформлението на задната част е доста „кротко" независимо от двете ауспухови тръби.
ВЪТРЕШЕН ДИЗАЙН: За разлика от външността интериорът не е с толкова подчертан марков характер - типичен пример е централната конзола, където Audi са възприели един характерен, макар и позабравен напос-ледък елемент от BMW. Ориентираното към водача оформление е логично, но определено не е типично за марката от Инголщат, а освен това обърнатите към водача прибори не се харесват на всеки. Възможно е с времето почитателите на Audi да свикнат с тази подредба, още повече че качеството на материалите и изпълнението са на типичното за марката високо ниво. Същото важи и за практичните и новаторски детайли, които клиентите очакват да намерят в едно модерно комби.

Mercedes С-класа Т-модел
МАРКОВА ИДЕНТИЧНОСТ: Както вече споменах в предишния брой по повод на седана, при новото поколение човек трябва да се вгледа по-внимателно, за да установи, че пред него е модел на Mercedes. При комби версията положението е сходно.
ВЪНШЕН ДИЗАЙН: Емоционален дизайн, който се харесва на повечето хора. Това е важно, защото в крайна сметка автомобилите не се правят само за дизайнери... Ще мине време, преди да свикнем със страничната фуга на предния капак - при по-тъмните лакови покрития тя почти не личи, но бялото идва на мода и там нещата са особено ярко изразени. Няма начин - стандартите за опазване на пешеходците искат своето. Макар задният капак да не е толкова скосен, колкото при предходната версия, и при Т-модела на Mercedes имаме динамичен завършек на задната част, акцентиран от клиновидно възходящата линия отстрани и почти хоризонталния долен ръб на прозорците. Вдлъбнатата линия, започваща от предния спойлер, преминаваща в страничната част и завършваща в задната броня, улавя много светлина и изглежда изискано с хромираната гарнитура. Предницата с физиономията на SL, за която дълги години критикувахме тунинг фирмите, изглежда допада на клиентите. Добре е, че по-консервативните почитатели на марката могат да избират. Много интересни ще бъдат данните за разпределението на продажбите между двата вида предници, както и насоката, в която ще продължат Mercedes. Ще има ли подобен избор и за клиентите на Е и S-класата?
ВЪТРЕШЕН ДИЗАЙН: Вътрешното пространство създава изчистено и функционално впечатление с лека спортна нотка преди всичко при версията с алуминиеви апликации. Подвижният дисплей се вписва добре и в прибрано положение позволява арматурното табло да изглежда отлично подредено. Някои от повърхностите и ръбовете може би биха могли да бъдат смекчени, но разположението на приборите за управление е отлично като ергономия и дава възможност на почитателите на марката да се почувстват у дома си. Добри са и типичните за комби моделите функционални решения в детайлите. Материалите и прецизността на изпълнението са на високо ниво, макар да не демонстрират нищо ново или революционно. Като цяло добро ниво, но без големи изненади.