Mercedes C класа W204

{include_content_item 2218}Mercedes успяха да запазят тайната до последния момент и наистина да поднесат изненада... Премиерата на двуликото ново поколение на С-класата засенчи дори вилнеещия над Щутгарт ураган „Кирил".

Отдавна бе добре известно, че Mercedes имат много сериозни амбиции по отношение на третото поколение на С-класа и че тези амбиции ще бъдат надлежно отразени както в технологичното ниво на новия модел, така и в неговите размери и качество на оборудването. Посветените в мащабността на целия план обаче явно са били малцина, защото разграничението между спортно-динамичния Avantgarde c характерната за спортните модели решетка и класически-елегантните в буквалния смисъл Classic и Elegance наистина успя да предизвика изненада.
Ако се върнем малко назад във времето обаче, ще открием, че проф. Пфайфер и неговият екип от дизайнери вече са прекрачвали границите на традициите в използването на двете различни предни решетки - съвсем неотдавна версията с голяма звезда в средата украси физиономията на CLS, след като десетилетия наред беше смятана за приоритет единствено на моделите от Щутгарт с две врати. Дали спазването на табутата носи повече ползи отколкото вреди, е твърде отвлечен въпрос на фона на безспорния факт, че новият тип предница стои добре на С-класата и е правилна стъпка в посока към преследваната с новото поколение цел.

А тя е разчупване на печелившия, но доста консервативен имидж на модела и разширяване на потенциалната аудитория със значимата по брой и финансови възможности група от хора в средата на жизненото поприще, предпочитащи динамичния стил на живот.
Задачата е наистина много амбициозна на фона на резултатите, показани от предходния модел за седемте години от момента на премиерата си С-класата със заводско означение W 203 успя да реализира над два милиона продажби и да се превърне в абсолютен рекордьор по продадени бройки в повече от вековната история на Мерцедес. Идеята е нейният наследник да продължи в същия дух, използвайки не само споменатия ефект на двойната стилистика, но и внушителен по мащаби технологичен арсенал, който да го доближи максимално до онова, което доскоро очаквахме от горния клас.
Новата С-класа е определено по-внушителна и представителна, макар в числово изражение ръстът да не впечатлява особено достойни за подчертаване са единствено 45-те милиметра в повече при междуосието, осезаемо увеличеното пространство на задните седалки и нарастването на багажния обем до 475 литра. За щастие порасналите размери не са се отразили негативно на теглото. Благодарение на широкото използване на високоякостни стомани и високотехнологични лазерни заварки в конструкцията на каросерията, както и на увеличения брой на алуминиевите детайли, суровата каросерия на новото поколение е с осем килограма по-лека от тази на предходния модел.
Формално обаче С-класата несъмнено е добила повече тежест. В общото звучене се долавя ехото на S-класата, а динамиката, излъчвана от новите трапецовидни предни светлини, клиновидните внушения в страничната линия, изпъкналите арки на калниците и напомнящото за CL оформление на задницата действително поставят новия модел поне едно стъпало по-високо.Мерцедес C класа W 204
Интериорът е подчинен изцяло на изискването за максимална прегледност и ергономичност, а неизбежното навлизане на последната версия на системата Command c нейния централен прибор за уп-равление и едроформатен дисплей е било успешно съчетано с внимателно подбрани формални и функционални решения, сред което най-силно впечатление прави елегантният механизъм за прибиране на дисплея в горната част на централната конзола. От по-високите класове на Мерцедес в новия модел са мигрирали и значителен брой удобства в областта на комфорта, но истински впечатляващ е технологичният трансфер по отношение на безопасността - достатъчно е в тази връзка да споменем, че'бъдещите собственици на „малкия" Benz ще могат да разчитат не само на пълния арсенал от пасивни и активни мерки за сигурност, но и на превантивната защита, осигурена от уникалната за класа система Pre-Safe.
Обстоятелството, че петзвенното задно окачване на новото поколение е абсолютно идентично с това на Е-класата, е достатъчно красноречиво. В Щутгарт не крият самочувствието си на лидер по отношение на комфорта и не отричат, че основната цел при конструирането и настройката на ходовата част е била затвърдяването на това реноме. С-класата ще ползва предимствата на система за променливо управление на характеристиките на работа на амортисьорите, а по желание ще се предлага и специално разработено спортно окачване в съчетание с директно настроена кормилна уредба. Системата за постоянно двойно предаване 4matic ще бъде включена в списъка с допълнително оборудване на новия модел още от самото начало, а в гамата за първи път ще може да се открие версия с дизелов двигател и задвижване на четирите колела, както и адаптирана за С-класата версия на седемстепенната автоматична трансмисия 7G-Tronic.
Особени новости в гамата от модернизирани (увеличена мощност и въртящ момент при запазване на показателите по отношение на разхода на гориво) бензинови и дизелови двигатели не се забелязват, но според добре запознати източници, в Мерцедес работят сериозно над внедряването на „старт-стоп" система и механизъм за оползотворяване на енергията в режим на спиране.
Мощността на двигателите към момента на официалната премиера на модела в края на март ще се движи в диапазона между 156 (С 180) и 272 к. с. при версията С 350, но през есента се очаква появата на спортния С 63 AMG с 6,2-литров V8 и 450 к. с. Всички дизелови двигатели ще се оборудват серийно с филтри за твърди частици, а в скоро време се очаква и поетапното внедряване на азотни катализатори и Bluetec.
Официалните изявления на отговорния за маркетинга Клаус Майер и шефа на DaimlerChrysler Дитер Цетше при премиерата на модела включваха две кратки, но доста съдържателни съобщения за цените - новата С-класа няма да бъде съществено по-скъпа от своя предшественик, а базовото ниво с включен германски ДДС от 19% няма да надхвърля 30 000 евро. Звучи ли ви като бестселър?

Технически данни за Мерцедес С класа W202, W203, W204
Снимки на Мерцедес С класа