Mercedes C class

{include_content_item 2218}Комби модел с насоченост към отдих и туризъм

През януари 1996 Mercedes C-класа беше разнообразена със следващ привлекателен модел: за пръв път Мерцедес-Бенц представи комби вариант в тази моделна серия, препоръчвайки го като „автомобил с много разнообразни атрибути за туризъм, хоби или спорт”.
Що се касае до сигурността, комфорта и опазването на околната среда комби моделът притежаваше всички типични характеристики на C-класа, но в добавка с още по-голям простор и гъвкаво разпределение на пространството. Съгласно VDA-методът за измерване, багажното отделение на новия комби модел имаше обем до 1510 литра (когато е натоварен до тавана), което поставяше нови стандарти в този автомобилен клас.
През август 1996 бяха обявени нови промени в редиците на Ц-класата: C220 беше заменен от C230 (110 kW/150 к.с.), чийто 2.3 литров двигател се беше доказал като много успешен в Е-класа за повече от година. Модификации са направени също и на другите 4 цилиндрови двигатели. И на двата 1.8 литров на С180 и на двигателя на С200 е внедрена модифицирана инжекционна система на която е сменена и предишната система за управление с по-технически авансираната HFM система. Нова, електронно контролирана 5 скоростна автоматична трансмисия става достъпна и при С класа моделите от август 1996 година. Това позволява по-нисък разход на гориво, повече комфорт по отношение на шум от двигателя, както и плавност при смяна на скоростите.

Нови шест-цилиндрови двигатели и още повече безопасност

През Юни 1997 С-класата, от която вече са продадени над един милион за четири години производство, беше представена с променен дизайн, покриваща още повече стандарти и още модерни технологии. Въпреки подобренията, даващи знаителни подобрения в областите на сигурността и комфорта, продажните цени останаха непроменени в съответствие със стратегията цена-ценност на Щутгартската марка. В центъра на вниманието на този фейслифт на модела бяха два новоразработени V6-двигателя с кубатури 2.4 и 2.8 литра. На местния пазар C 240 с мощност от 125 kW/170 к.с. беше позициониран като наследник на четири цилиндровия модел C 230, давайки възможност на Мерцедес клиентите да влязат в шестцилиндровия клас на изгодна цена. 2.8-литровият двигател (145 kW/197 к.с.) замени предишния редови шест цилиндров агрегат.
В допълнение към дискретните стилови модификации, засегнали каросерията и интериора, моделният фейслифт включи и значително подобрени пакети от стандартни екстри, които вече съдържаха странични въздушни възглавници в предните врати, високо-производителни обтегачи на коланите с ограничители на силата на коланите на предните седалки и електронна система за подпомагане на спирането. С изключение на C 220 DIESEL и C 180 всички модели в Ц-класа бяха оборудвани стандартно със система против прибоксуване при ускоряване (ASR).

В бъдещето с комън-рейл технологията

Мерцедес-Бенц имаше и друга скрита в ръкава сензационна карта за изложението International Motor Show през есента на 1997-а година: C 220 TURBODIESEL, който малко по-късно бе преименуван в късото C220 CDI. Този дизелов модел отвори нова глава в историята на автомобилните дизелови двигатели, той бе задвижван от четири-цилиндров двигател с директно впръскване на горивото на комън-рейл принцип. Това направи възможен значителния напредък в областта на консумацията на гориво, изгорелите газове и характеристиките на шума. Този четири-цилиндров агрегат беше с мощност 92 kW/125 к.с. и вече развиваше забележителния въртящ момент от 300 нютон-метра от 1800 до 2600 оборота в минута. Потреблението на гориво на C220 CDI беше образцово, тъй като лимузината се задоволяваше с 6.1 литра на 100 километра (комбиниран разход на гориво по NEDC).
Новаторските технологии, индивидуалните дизайн и нива на оборудване, както и доброто съотношение цена/стойност бяха голямата сила на Ц-класата, което бързо ги качва на предни позиции по продажби. Пълната първа година на производство ги изстреля до нива, по-високи от 314 000 автомобила – цели 47 процента повече от 1985 година, когато Мерцедес-Бенц 190 беше в апогея си.

Динамиката продължава в третото поколение

Всичко това предвещаваше успех за третата генерация на оригиналния Бейби Бенц, появил се в шоурумовете на Мерцедес-Бенц доставчици и дилъри през Май 2000 година, след време за развой от четири години и инвестиция от 1.36 милиарда евро. Не само силната пазарна позиция беше в основата на оптимизма – цялостната концепция, разработена за новия модел, изигра решаваща роля за пазарния успех.
Дори преди Управителния борд да одобри спецификациите на новия модел в началото на декември 1995 година, обикновените собственици на автомобили – включително някои, които Мерцедес-Бенц вънамеряваше да спечели – бяха консултирани и запознати с важните идеи на моделната концепция. Една тема повтаряща се по време на много от дискусиите с клиенти: колата трябва да бъде удоволствие за шофиране, да дава приятно усещане за мобилност.

Планиращите продукта отговориха на това като му дадоха младежки, спортен облик и вградиха важни прогресивни иновации в управлението, комфорта и сигурността. Съответно новата Ц-класа направи отчетливо живо и стилно представяне на световната си премиера на 21 март 2000 годинна в Sindelfingen – и още повече ориентиран към индивидуалността, в допълнение към новаторските концептуални линии, клиентите на Мерцедес можеха да избират от широк спектър нови, допълнителни екстри, за да изпълнят личните си желания.

Хай-тек възможности а ла S-клас

Динамичността и индивидуалността бяха комбинирани с трети атрибут, а именно хай-тек възможности взети от S-класата. За първи път инженерите прехвърлиха пионерски технически новости от S-класа в C-класа и дори гордо я наричака „компактната S-класа”. Новите разработки като въздушни възглавници за стъклата, адаптивни въздушни възглавници за шофьора и пасажера до него, автоматични фарове, мултифункционален волан и централен дисплей направи Ц-класата от 2000-та година по-специална от всякога дори от наистина хай-тек автомобилите. Общо над 20 технически новости взети от луксозните Мерцедес модели бяха включени в стандартите екстри на Ц-класата.
Най-високата възможна сигурност беше осигурена от системи като Електронната Стабилизираща програма (ESP®), спирачния асистент, обтегачи на коланите и ограничители на силата на коланите на предните и задните седалки, подглавници за всички места и странични въздушни възглавници в предните врати. Електронният ограничител на скоростта SPEEDTRONIC и шест-скоростната ръчна скоростна кутия също бяха включени в стандартното оборудване.

Клиентите на Мерцедес спечелиха и от технологичното лидерство на тяхната автомобилна марка, като бе засегнат и избора на допълнителните екстри. За първи път най-новите системи от S-класата станаха възможни като екстри за Ц-класата: сензорно-регулираната луксозна климатична система THERMOTRONIC, екранната система COMAND, динамичната навигационна система DYNAPS или музикалната система с автоматична система за компенсиране на шума. LINGUATRONIC гласовата командна система, която преди контролираше телефона, сега беше възможна като опция за радиото и CD-плеъра в Ц-класата.
Диапазонът на мощността на четирите бензинови и три дизелови двигателя се простираше от 85 kW/115 к.с. до 160 kW/218 к.с. Екипираната с новоразработения, с принудително пълнене 2.0 литров двигател, Ц-класата беше една от най-динамичните коли в своя клас. Благодарение на механичния си компресор четири цилиндровия агрегат 120 kW/163 к.с. имаше характеристики като на голям шест цилиндров: с въртящ момент от 230 нютон метра, C 200 KOMPRESSOR ускоряваше от 0 до 100 км/ч само за 9,3 секунди и имаше максимална скорост от 230 км/ч. Друго ново допълнение за Ц-класаата беше 3.2 литровият V6-двигател с мощност от 160 kW/218 к.с., гарантиращ добри постижения без усилие и заемащ върхова позиция в този пазарен сегмент.

Дизеловите модели бяха не по-малко впечатляващи; новият пет цилиндров C270 CDI постигаше максимална скорост от 230 км/ч и с това бе с 27 км/ч по-бърз от предишния C250 TURBODIESEL. Променливият турбо чарджър и модернтата комън-рейл инжекционна система правеха това възможно като осигуряваха 14 процента по-нисък разход на C-класа от по-маломощният й предшественик. Същата технология беше използвана в четири цилиндровите C 200 CDI и C 220 CDI, чийто разход на гориво оставаха същите въпреки по-високата им мощност: 6.1 респективно 6.2 литра на 100 километра (комбиниран разход по NEDC).
Ц-класата установи нови тенденции в разработването на каросериите. В аеродинамиката например: с коефицент на челно съпротивление от 0.26, C180 беше най-аеродинамичната триобемна лимузина в този пазарен сегмент. В същото време инженерите на Мерцедес намалиха подемните сили на предната и задната оси с до 57 процента, създавайки условия за отлично, стабилно управление.
Инженерите посветиха много време и усилия за подобряването на предния и задния мост, управлението и спирачките, за да подобрят още и така високите стандарти, наследени от предишните модели. Иновациите в технологията на окачването включваха трираменна предна ос с Макферсон, съвременна система за управление рейка-пиньон и големи дискови спирачки с подобрен охлаждащ въздушен поток за максимален спирачен комфорт. Многораменното независимозадно окачване беше напълно преработено и пренастроено.

Младеж с две врати

Но Мерцедес искаше още повече – повече клиенти и повече моделни варианти. По тази причина беше разработено двувратото спортно купе на база на C-класа и беше представено на Парижкото изложение през Септември 2000 година.
C-Class Sports Coupé-то е лесно да бъде характризирано. То беше младежко, динамично иновативно и определено конфигурирано за удоволствие от шофирането; беше и си остава „младежът” в Ц-класа и си извоюва независима роля успоредно на лимузината и комбито - то даваше възможност на младежите и младите по душа атрактивен вход в спортния свят на звездата на Мерцедес-Бенц.
Спортното купе беше технически базирано на Ц-клас лимузината и поради това наследяваше всички иновации на тази моделна линия на Мерцедес. В стилно и концептуално отношение спортното купе беше напълно ново като замисъл. Спортната му външност се характеризираше от компактните размери на каросерията, която беше с около 18 сантиметра по-къса от лимузината, както и от мускулестите му пропорции. В допълнение симпатичната радиаторна решетка с централно разположена звезда и поразителните елипси на фаровете ясно идентифицираха двувратия модел като нов член на цемейството на Мерцедес купетата.
Съвременни четири цилиндрови двигатели с висок мощностен потенциал задвижваха модела с две врати. Първоначално Мерцедес-Бенц предлагаше само 2.3 литровия агрегат с голям въртящ момент(145 kW/197к.с.) взаимстван от SLK Roadster. Други двигатели, които бяха на разположение бяха 120 kW/163 к.с. 2.0-литра с механичен компресор, четири цилиндровия от C 180 (95 kW/129 к.с.) и 2.2 литровия CDI (105 kW/143 к.с.) с директно комън-рейл впръскване.

Спортна елегантност в комби модела

Estate модела, представен през януари 2001 година завършваше моделния обхват на Ц-класа. Това спортно и елегантно комби се появи в изложбените зали на Мерцедес-Бенц по същото време като Sports Coupé-то (март 2001г). От Септември 2001 година Мерцедес-Бенц започна да предлага C-Class Estate и в САЩ. Комбито предлагаше същите технически нововъведения като лимузината, които се изразяваха в изключителните му характеристики като образцова безопасност, атрактивен дизайн, превъзходна динамика на управлението и комбинираше тези атрибути с просторен интериор плюс интелигентна практичност и гъвкавост. В зависимост от позицията на мулти-функционалните задни седалки компактното комби имаше товарен обем от 470 до 1384 литра според метода за измерване VDA.
Мерцедес дизайнерите бяха разработили лимузината и комбито паралелно. Докато предницата на двете се характеризираше с типичните спортни и елегантни линии, комбито подчертаваше динамиката си с дълъг удивително очертан покрив, чиито стремителни линии отзад се спускаха рязко надолу формирайки преход към наклонените задни колони. По този начин комбито подчертаваше своята идентичност, без да се отказва от динамиката на лимузината.

TWINPULSE (двоен пулс) под капака

В средата на 2002 година Мерцедес-Бенц направи следваща стъпка в бъдещето на четири клапановата технология, представяйки ново поколение двигатели. Тези ултра модерни агрегати, първоначално предлагани в Ц-класата, а по-късно и в други Мерцедес моделни серии, постави нови стандарти в консумацията на гориво, въртящия момент, пъргавостта, леката конструкция и спокойната работа.
На разположение бяха различни варианти на 1.8 литровия двигател – всички с така наречената TWINPULSE система, осигуряваща максимално удоволствие от шофирането и тиха работа с минимална консумация на гориво, благодарение на комбинация от различни технологии като принудителното пълнене, междинното охлаждане, четири клапанова технология, променливо газорапределение, балансьори и адаптивна динамика на шофиране. Мощността, генерирана от четири цилиндровия агрегат на Мерцедес беше в диапазона от 105 kW/143 к.с. до 141 kW/192 к.с.

Обновен дизайн и технология

Когато Мерцедес представи технически и стилно обновените модели на Mercedes C-класа през пролетта на 2004 година, около 1,3 милиона шофьори от цял свят вече бяха направили избора си – лимузина, комби или спортно купе. Това постави нов световен рекорд, тъй като Мерцедес-Бенц не беше продавал толкова много бройки от моделна серия за толкова кратко време. Като част от моделния фейслифт дизайнерите и инженерите акцентираха на вече доказали се атрибути на Ц-класата, но и подчертаха динамиката, комфорта и видимата и ценност. Преправената й предница с броните й, радиаторната решетка и фаровете даваха идея за динамичните характеристики на този модел на Мерцедес, дори и да не се движеше.

Лозунгът, разкриващ новата подвижност на Ц-класата беше ДИРЕКТЕН КОНТРОЛ, пакет от мерки включващ новоразработени окачвания на предна и задна ос, за по добро управление в завой без загуба на комфорт, по-директно управление и преконфигурирани стандартни и спортни системи на окачването. Както и новата шест-степенна ръчна скоростна кутия, базова за всички нива на оборудване, отличаваща се с леката си и прецизна работа и късия ход на лоста.

Четирицилиндровия двигател с принудително пълнене 141 kW/192 к.с. от спортното купе, сега беше на разположение и в лимузината и комбито, а мощността на C 220 CDI беше увеличена с 5 kW/7 к.с. на 110 kW/150 к.с. С новия 270 kW/367 к.с. C 55 AMG, Мерцедес-Бенц предложи един осем-цилиндров двигател за пръв път в тази си моделна серия.
Интериорът бе направен още по-луксозно с нов кокпит дизайн, имащ атрактивно оформени уреди, линейно специфични седалки и THERMATIC – автоматичен климатик като стандарт. При това Ц-класата затвърди репутацията си на технологичен създател на направления в нейния моделен сегмент със следващи нововъведения за още повече безопасност и комфорт. Това включваше нови би-ксенонови фарове, които Мерцедес-Бенц беше комбинирал със специална функция за насочване на светлината в завой.
На 31 март 2007 година, серията бе последвана от новата Ц-класа (W 204), която завоюва още нови територии с повече предимства по отношение на безопасността, комфорта и управляемостта. Вижте всички снимки на Mercedes C класа W203 Превод: Blond