Космическо сребристо, планинско сиво, космическо черно- ужасна скука. Една толкова безжизнена цветова палитра не е точно отражение на нашия пъстър, весел живот. И все пак този набор от скучни и безстрастни цветове са предпочитани от 70% от купувачите на В-класата. Мотото е: „По възможност да не се отличавам от останалите, по-добре да съм консервативен." Който избира В-класата, има предвид загубата на стойност. А не някакво иотръпване под лъжичката.Консервативно? Всъщност този автомобил е доста интересна конструкция. Или казано конкретно - той е с двоен под. Така наречената „сандвич-технология" позволява на двигателя и трансмисията частично да се „подпъхнат" под автомобила и пътниците на практика са седнали върху тях - а това позволява ефективно оползотворяване на пространството. Включително багажник с равен под, много място за всички пътници и една висока, с добър обзор позиция на седене.

В ценово отношение В-класата също е позиционирана ио-високо от обичайните компактни автомобили. Въпреки че базовата цена е 46 625 лева (в началото на теста през 2006 г.). едва ли има В-класа, която е продадена за толкова пари. Защото малкият Mercedes се ражда на този свят почти гол. В цената е включено само най-необходимото оборудване. Даже радиото, въздушните възглавници за глави и електрическите стъклоповлигачи отзад се доплащат. По-конкретно в нашия случай дотгьлнителното оборудване беше с петцифрена сума - В-класата ни „излезе" над 65 000 лева. За половината от тази сума може да купите един Golf TDI с базово ниво на оборудване.

Тайната на успеха-висока позиция на седене, много място

Всичко това предполага и високи изисквания. Ще си го признаем отсега - те са оправдани. Многото записи в бордния дневник потвърждават задоволството от комфортното пътуване. Седалките са анатомични и обхващат тялото почти перфектно. Усещането за простор е приятно.колата не ви „стяга в раменете". И нещо много важно - „Най-накрая един автомобил е превъзходен обзор."
Още след първите изминати километри става ясно. че В-класата не поставя прекомерни изисквания пред водачите си. Управлението й е буквално като детска игра. включително и лекото превключване на предавките. В това ли се крие тайната на успеха на компактния Бенц за поколението 50+? Все пак малко по-големият Baby-Benz успява да въодушеви даже и младите глави на семейства. След едно маратонско пътуване със съпругата и двете си момиченца редакторът Ралф Билсфелд споделя с въодушевление: „Един истински Mercedes. Даже и с четирима пътници, куфари, торби, чанти, тротинетки и детски играчки пътуването е напълно спокойно."
Всичко това си има обяснение. В случая на В-класата това е изключително гъвкавата концепции на интериора, позната и от А-класата. Сгъването или демонтирането на задната седалка става с едно движение. Теоретично даже и по врече на червената светлина на светофара е възможно да превърнете лимузината в малък лекотоварен камион. Нито един друг автомобил не е толкова бърз.

Защо е необходимо В-класата да е толкова твърда?

Също така обаче нито един друг автомобил не е с толкова твърдо окачване. Очевидно Mercedes са приели твърде буквално вътрешнофирменото означение на модела ..Sport-Tourer" и са втвърдили до крайност пружиниращите елементи. Единодушното мнение на всички тестови редактори е, че: „Окачването е ненужно твърдо". И това е доста неоправдано, защото спортното окачване е в очебийно противоречие на приятно добродушното поведение на пътя. включително и индиректното кормилно управление.
Все пак по отношение на качеството на изработката Mercedes са останали верни на себе си - всичко е солидно. Дори малко преди края на продължителиия тест фотографът ни Тони Бадер се учудва от „състоянието на тапицериите облицовките. Които изглеждат почти нови."
За сметка на това още в самото начало ни направи впечатление единственият голям недостагьк на малкия Benz - грубата работа на дизеловия двигател. „Дръзкото чукане", както редакторът Андрсас Борхман определя работата на CD1 двигатели, изобщо не подхожда на натрапчивия характер на В-класата. Освен това се изгражда и впечатлението - много шум за нищо. Слабост ири ниски обороти, със слабо „пробуждане" при средни, мудност при високи обороти това е общото мнение за разгръщането на мощността на дизеловия двигател. При това финалното измерване на мощността показа, че всичко е в норма - двигателят развиваше 108 к.с. „Автомобилът е прекалепо тежък за този двигател. Налага се често превключване на предавките, за да поддържате доброто настроение на дизеловия агрегат, така редакторът Александср Корс описва дилемата. И това води до голямо увеличение на разхода на гориво."

Две малки издънки не позволиха място в челната класация.

И той има право - средният разход на гориво на този CD1 по време на продължителния тест беше 7.7 л/ 100 км - това е постижение, което не може да служи за пример. За сметка на това двигателят замалко да успее по отношение на надеждността. Стига да не бяха отказите на електрониката. Товарното съпротивление на вентилатора на отоплението се повреди при пробег 65 733 км. В резултат на това вентилацията работеше само на пълна мощност. А около 30 000 км по-късно -предупредителната лампа на ЕSP сигнализира за повреда на контактора на стопсветлините. Досадни дреболии, които не са скъпи. Тези малки „издънки" не позволиха на В 180 да заеме челно място в нашата класация за надеждност. И на фината този автомобил заслужи неблагодарното 11-о място. Жалко, защото тази стара В-класа успя да спечели сърцата и на младите ни колеги - за по-възрастните няма защо да споменаваме. Не па последно място защото - както и едно време - качеството е невидимо за окото. Резултатът от тоталното разглобяване след 100 000 км е „звездният" час на издръжливата механика - по цялото задвижване на В 180 CDI не беше установено никакво износване. Буталата и цилиндрите, тампоните и шариирите -всичко беше перфектно. Зъбните колела в скоростната кутия -стегнати като нови. Някакси това е типично - даже и на възраст един Mercedes си остава (приятно) незабележим. Което и трябваше да се докаже.

От техническа гледна точка - един истински Mercedes CLK

По време на последните 650 км от Хамбург до Щутгарт В180 CDI още веднъж категорично доказва своя произход. Не се чува пукане от областта на покрива, нито пък тропаме от вратите, няма скърцане на седалките - единствено от време на време се чува едно нежно звънтене от арматурното табло. Малко са тестовите автомобили, които правят толкова солидно впечатление при пътуването за финалното разглобяване. Всъщност ни е жал за колата...
Резултатът от визуалния оглед на пода на автомобила и агрегатите е повече от задоволителен. Самите агрегати са защитени много ефективно посредством две кори с голяма площ, След тяхното демонтиране долната част на автомобила изглежда като току-що излязла от завода. Двигателят и трансмисията са абсолютно сухи. Допълнителните агрегати като алтернатора. компресора на климатичната инсталация и стартера са замърсени минимално. Даже и ауспуховата система изглежда като почти нова. Единствено на входната част на предния катализатор откриваме малки повреди. Това добро впечатление минава като червена нишка по време на цялото изследване на автомобила. Защитата срещу корозия не дава повод за никакви съмнения. Ендоскопското изследване на защитата срещу корозия на кухините също дава само положителни резултати. Също и измерването на цилиндрите и буталата, както и огледът на 16-те клапана. Въпреки някои оплаквания от ниската мощност на двигателя, този агрегат е понесъл тежките изпитания по време на теста повече от чудесно. Единствено по огледалния диск и маховика на съединителя си личи. че често са правени опити малкият CDI да се шофира като спортен автомобил.

Писма от собственици

Досега автомобилът не е посещавал сервиза извън-редно, а само за редовното обслужване и смяна на зимните гуми. Това обаче би следвало и да се очаква от автомобил, който като нов струва 60 000 лева. 67157 Вахенхайм Mercedes В 200 1136 к.с!
-----
Истински скъперник
Равносметка след 2 години и 57 000 км - доволен съм. Единствено диаметърът на завой е твърде голям.Среден разход на гориво - 5.6 л/ 100 им.
Винфрид Шербер. по имейл Mercedes В 180 CDI1109 к.с.)
-----
Твърде висок разход
Трябваше да посетя сервиза пет пъти. докато се открие причината за тропането от предните спирачки. Високите обороти на празен ход при високи и ниски околни температури дразнят и водят до висок разход на гориво. Армин Мерц 96050 Бамберг Mercedes В 180 CDt П09 K.C.I

РЕМОНТИ

При пробег 65 606 км
Смяна на спирачните наклад-ки на предната и задната ос 378,07 лева
При пробег 65 733 км
Вентилаторът на отоплението работи само на пълна мощност (5-а степен). Смяна на товарното съпроти¬вление (вдясно), с, което повредата е отстранена
Гаранция (108 лева)
При пробег 84 010 км
Уплътнението на страничното стъкло на шофьорската ерата се отлепи. Подменено в рамките на гаранционното обслужване.
Гаранция
При пробег 93 815 км
Предупредителен сигнал за проблем с ESP по време на движение. Причината се оказа дефектен контактор на стопсеетлините. който бе подменен.
Гаранция (112 лева)

Какво казва Мерцедес:

...за мекия волан Имаше някои оплаквания и от клиенти по повод усещането на допир на мекия обръч на мултифункционалния волан. Ние реагирахме бързо на тези рекламации. Поради това от средата на 2007 г. при серийното производство се монтира волан с по-твърдо тапициран обръч.
... за шумоизолацията на капака на двигателя
Козметичен дефект - мек обръч на волана.гола ламарина на капака на двигателя без шумоизолация.
При В 180 CDI не се монтира шумоизолация под капака на двигателя. При актуалните модели на В-класата също не се монтира шумоизолация. Тоест - при тестовия автомобил такава шумоизолация не е била пропусната, просто серийният вид на автомобила е такъв. Многобройните ни експерименти по отношение на шумоизолацията показаха, че монтирането на шумоизолация под капака на двигателя не се отразява на нивото на шум в интериора на автомобила.