На изложението в Париж през 2004 г. Мерцедес представи два нови модела в развитието на гамата на марката – Sports Tourer като това бяха новата В и новата R класи. Първият е просто по-голям брат на А-класата, предно задвижване, с повече простор и възможности за трансформации, с нов 2-литров 4-цилиндров дизелов двигател със 140 к.с. и среден разход под 6 литра на 100 км. Вторият е по-спортно изпълнение с 4+2 места, с предвиден двигател V6 дизел със 218 к.с. комбиниран с хиперавангардната 7-степенна скоростна кутия – 7G Tronic и задвижване 4х4.

В-класата излезе на пазара през лятото на 2005г., като с появяването си разбуни духовете. Технически колата е базирана на А- класата но е по-голяма. Управлението е подпомогнато от електронно-механична разработка на сервоусилвател и електромотор едновременно. Работата му е забележителна с меката промяна на характеристиките спрямо скоростта. Освен това за първи път е свързана директно с ESP посредством STEER CONTROL, който допълнително подсигурява нещата св екстремна ситуация. Особенно внимание е обърнато на детайлите. Конструкцията е тип сандвич, като двигателят и агрегатите около него на практика се намират под краката на пътниците – на „първия” етаж. Което на практика обуславя големия вътрешен обем, стабилността на шасито и сигурността.

В-класата на Мерцедес е уникален автомобил, защото обединява в себе си много и различни концепции – динамика, комфорт, простор. Като резултата от тази смес е компактния спорттурър на В-класата. Първокласен автомобил, спортен, обширен и универсален, с който се пътува максимално комфортно. Всичко това е побрано в дължина от само 4,27 метра. Голям автомобил в малка опаковка. В-класата е нещо съвсем специално, за да се разбере това е необходим само един поглед върху визията й. Остри, стремителни спортни линии, клиновиден преден капак, голяма трилъчна звезда на решетката, намръщени фарове, мощна задна част, широка следа и изпъкнали калници. Колкото по-дълго я съзерцавате, толкова по-добре осъзнавате, че това не е просто А-класа на стероиди, а е съвсем нов поглед върху концепцията за малък, многофункционален спортен автомобил. Уникалната комбинация от дизайн, комфорт и възможности за промени в пространствотои най-вече при такива компактни размери, В-класата просто е без конкуренция в своя клас. Типично за В-класата: тя е нетипична. Две са основните характерни особености в предната част – голямата мерцедесова емблема в решетката и формата на фаровете. Ако колата е с елегантен външен пакет „хром” придобива още по-остри и елегантни контури.

Гамата от двигатели е богата, още на старта те са 6 броя, като повечето се предлагат и за А-класата. Четири са бензиновите мотори – В150 – 95к.с., В170-116к.с., В200-136 к.с. и В200Turbo-193 к.с. Дизеловия агрегат е един 2-литра, 4-цилиндров коман рейл с променливо турбо в две разновидностти В180 – 109 к.с. и В200 – 140 к.с. Двигателите са куплирани с нова 6-степенна механична трансмисия или с авангардната разработка AUTOTRONIC-вариаторна, безстепенна трансмисия. Тя ускорява плавно, разпознава вашия индивидуален стилна шофиране и нагажда оборотите към него. За комфорта на пътуване се грижи най-дългото междуосие в средната класа автомобили – 2,78 метра. Селективната система омортисьори позволява на ходовата част да реагира прецизно на малки неравности и нагажда амортизирането в съответствие с нуждите. Сферичната параболична задна ос прави ходовата част по-стабилна в завои. Така и спортния стил на шофиране не ви лишава от комфортно пътуване. В-класата предлага много пространство на пътниците а също така и много пространство за багаж. Обема на багажника е до 2245 литра – това са 18 добре натоварени пазарски колички в супермаркет. Като в зависимост от нуждите разполагате с една, две, три, четири или пет пълноценни седалки. Серийно задната седалка се дели 1/3 към 2/3, като при сгъване изцяло получавате идеално равен под. При пет заети места в колата ви остава място за багаж от 550 литра (за сравнение обема на багажника на W124 е 520 литра) това е поредното доказателство а универсалността и уникалността на този автомобил.Интериора на В-класата е лаконичен и консервативен.

Изпълнението му е на най-високо ниво. Доставяното за В-класата като опция поколение Telematik серийно е снабдено с Aux-in вход, а от Audio 20 нагоре с Bluetooth. Към новия външен интерфейс може да свържете вашия МР3 – плейър, iPod или външни хард дискове. Независимо дали става дума за радио, CD- или DVD- плейъри, навигационна система или телефон – чрез доставяната по желание навигационна и информационна система COMAND APS управлението на всички компоненти е опростено и централизирано. Именно универсалността на В-класата я превърна в едино то най-продаваните автомобили на Мерцедес за 2007-2008г. През 2008 Мерцедес направи „face-lift” на малкия си спорттурър. Променена бе формата на предния капак, радиаторната решетка, бронята и формата на страничните огледала. В гамата от двигатели е добавен нов – 2-литра, 4-цилиндров за версията B170NGT – 116к.с. като любопитно при тази версия е, че тя има вградена система за движение с природен газ. Като по този начин може да се движи или на бензин или на метан само с едно натискане на бутон от мултифункционалния волан. След модернизацията е усъвършенствана още повече пасивната и активна безопастност на колата. Модернизирани са двустепенните възглавници, страничните завеси и активните подглавници.

Стандартно се предлага и аварийна светлина в салона – при инцидент се задейства аварийно осветление, което позволява на пътниците да се ориентират по-добре. Новост е и парктроник от ново поколение – активната система не само намира свободно място с помоща на сензори, но и помага на водача да направи успоредно паркиране върху него, като той само натиска газ и спирачка. Смело можем да заключим, че това е един истински Мерцедес, носител на всичките добродетели на марката. ГОЛЯМА КОЛА В МАЛКА ОПАКОВКА.