Mercedes A класа 4maticMercedes-Benz планира наточена версия в гамата на новото поколение Mercedes A klasa. С разработката на автомобила по традиция ще бъдат натоварени инженерите на AMG. По думите на шефа на спортното поделение Ола Келениус създаването на такава модификация би било "истински пробив" за марката и би отворило на компанията път към "по-млада и динамична аудитория".

Най-мощната A класа ще получи четирицилиндров бензинов двигател с непосредствено впръскване и механичен компресор, разработен съвемстно с щвейцарските специалисти от Hyprex. Точната му мощност не се знае, но се предполага, че няма да бъде под 270 к.с.

Новият наточен хечбек би се вписал съвсем на място в оповестената преди дни стратегия на Mercedes-Benz, според която следващата A-класа трябва да даде сериозен отпор на Golf. Подобно на неговата най-мощна версия R бъдещата компактна бегачка на AMG ще бъде снабдена със система за двойно предаване и роботизирана скоростна кутия с два съединителя. Трансимисията ще бъде настроена така, че да предава по-голяма част от мощността на задния мост. Mercedes A класа AMG ще се появи на пазара година след дебюта на третата генерация на модела, насрочен за 2012-а.