Mercedes A класаСравнителен тест между Mercedes A 200 CDI Elegance, BMW 120d и Audi A3 Sportback Attraction 2.0 TDI – 2004
Кажи ми какво караш, за да ти кажа дали те харесвам... Ако допуснем, че годениците се избираха според автомобила и че е вярна максимата „любовта минава през колата", ще открием цели трима свежи и напористи кандидати за заветното автомобилно „Да!"
Претендент номер едно. BMW 120d, 163 к.с, максимална скорост 220 км/ч. Млад и динамичен като южен любовник, с добре напомпани в баварския фитнесклуб мускули и превъзходна фигура. Не е изключена опасността от бъдещ развод поради проблеми с твърде високо хормонално ниво...
Кандидат номер две. Audi A3 Sportback 2.0 TDI, 140 к. с, максимална скорост 207 км/ч. Благороден кавалер с много вътрешни качества и стилни маниери. Или просто парадиращо парвеню с голяма уста и фалшиви зъби?
Кандидат номер три. Mercedes A 200 CDI, 140 к. с, максимална скорост 201 км/ч. Няма тъща или свекърва, която да не остане очарована от лесния достъп до купето и от изобилието от място за внуци... Автомобилът със звезда на емблемата демонстрира отлично съчетание между консерватизъм и модерни решения.
Дотук с флиртуването... Време е да решим кой би бил идеалният спътник в живота и да изберем първия, втория или третия кандидат.
Не може да се отрече, че BMW 120d владее изкуството да предизвиква любов от пръв поглед - също като онези добре гледани мъжкари, които можете да срещнете по скъпите барове. Неустоима външност, намек за гореща кръв и страстен поглед, който не ви позволява да мислите трезво.
При първата среща „единицата" обещава много. Твърде много. Даже прекалено много, защото в този случай определено е по-добре да не говорите за деца и излети с роднините... Проблемът е в това, че предлаганият от малкия баварец простор в купето се разминава сериозно със съвременните изисквания към автомобилите от компактния клас - повече от желателна е възможността за удобно настаняване на четирима пътници и наличието на багажно пространство от минимум 350 л. „Единицата" не може да ви предложи нито едното, нито другото. В замяна на добрите предпоставки за семейно планиране най-младият баварец предлага гарантирани приключения, екшън и раздяла със сивото автомобилно всекидневие. Ако се вярва на скоростомера, „единицата" развива 240 км/ч. Вярно е, че високата максимална скорост се постига благодарение на „по-дългите" предавки, отразяващи се зле на еластичността, но пък не трябва да се забравя, че 120d е с цели 23 к. с. по-мощен от A3 и А-класата. Най-важен от всичко обаче е фактът, че той е единственият екземпляр със задно предаване - както сред трите автомобила в теста, така и в компактния клас като цяло... Именно благодарение на конвенционалната си задвижваща схема най-мощната (засега) „единица" се държи далеч по-динамично на пътя от компактните модели на Audi и Mercedes.
BMW 1С това BMW и новаците могат да завиват „напред с вратите"
Дългоходовият четирицилиндов двигател развива забележителните 340 нютонметра въртящ момент, а компановъчната схема оползотворява този потенциал по впечатляващ начин благодарение на изключително равномерното разпределение на теглото. В състояние на покой 49 % от теглото на автомобила се падат на задния мост, но при ускорение натискът върху задвижваните задни колела се увеличава още повече вследствие на динамичното разпределение на натоварването. Всичко това осигурява на малкото BMW максимално сцепление и брилянтно ускорение на излизане от завоите.
Дори когато електронните помощни устройства са напълно изключени (динамичният контрол на сцеплението и на стабилността DTC/DSC могат да бъдат деактивирани двустепенно), BMW 120d се държи неутрално и предвидимо чак до достигане на физическата граница на сцепление. Поднасянето на задницата може да се провокира само нарочно чрез внезапно подаване на газ. На мокър път това се постига толкова лесно, че дори начинаещи водачи могат да вземат завоите с газ и поднасяне, а играта с автомобила печели неимоверно много от строгия и ефективен контрол на чувствителното и даващо изобилие от обратна информация хидравлично сервоуправление. Естествено, подобни експерименти и заигравки трябва да се провеждат само на затворени за движение участъци от пътя...
BMW 1 серияВ купето на 120d се усещат напречните фуги по настилката
Не толкова блестящо се представя окачването, което е настроено с откровена мисъл за спортно шофиране и изобщо не търси баланс, в който се съдържа и понятието „комфорт". Налице е постоянно състояние на нервност и безпокойство на ходовата част, на цялата каросерия и на онези, които пътуват в нея. Дори малките неравности на магистрала карат главите на пътуващите да потреперват, а напречните фуги се усещат като силни удари във вътрешността на малкия баварец.
От друга страна, с радост установяваме,че в последно време BMW са повишили качеството на изработката на „единицата". Продължават да ни смущават обаче детайли като твърде малките и твърде евтини на вид превключватели на светлините, липсващият индикатор за температурата на охладителната течност и лошият обзор назад. Но както знаем, дребните недостатъци често са неотменима част от чара на любимия...
Подобни несъвършенства трудно могат да бъдат открити при A3 Sportback, чиято самоуверено усмихната предна решетка сякаш казва: „Мога да разбия сърцето и на най-недостъпната жена." Още по-интересни при този модел са направените в задната част промени - удължаването с 62 мм в сравнение е варианта с две врати води до повече място за краката пред задните седалки, увеличава обема на багажника и придава на автомобила специфична линия, в която се преливат характерните черти на комби, купе и хечбек.
За съжаление Audi не предлагат много варианти за организация на вътрешното пространство, при сгъване на задните седалки не се образува равна повърхност, а максималният багажен обем по-скоро предизвиква разочарование.
Audi A3Подобно на малкото BMW, Audi Sportback притежава по-скоро характер на плейбой, отколкото на домошар. Вярно е, че моделът от Инголщат не може да се похвали със светкавичния спринт на 120d, но също като него се справя с удоволствие с всякакви завои. Внезапното подаване или отнемане на газта не са в състояние да го изкарат от равновесие, а загуба на сцепление може да се усети само при много остро вземане на последователни завои.
Сериозен комплимент заслужава начинът, по който Audi са успели да надарят своя модел с предно предаване с толкова спортно поведение, че са го направили почти равностоен на „единицата" със задно предаване, притежаваща тези възможности по рождение. Изобилието от въртящ момент на дизеловия двигател се оказва неудържимо за предния мост само върху мокър път, където колелата започват да буксуват, а предницата на A3 се насочва към външната страна на завоя.
За сметка на това Sportback преодолява неравностите на пътя много по-комфортно в сравнение с „единицата", макар и да не достига равнището на „братовчеда" VW Golf. За флагмана на компактния клас напомня по-скоро неравномерно работещият дизел. Каросерията и щедро оразмереното вътрешно пространство обаче направо ви грабват с усещането за превъзходно качество, а по отношение на арматурното табло и материалите в интериора Audi вече може да се счита за еталон и в този клас. Доброто качество обещава трайност и устойчивост, които са сред най-важните условия за дълъг и щастлив брак.
Mercedes A класаВ тази област А-класата е наваксала най-много и най-накрая малкият Mercedes излъчва усещане за качество, подобаващо за традицията на марката. За разлика от Audi и BMW обаче на него му е трудно да играе ролята на разбивач на женски сърца. Причината е, че външният му вид е съвсем различен - при директно сравнение със 120d даже коренно противоположен. Безкрайно контрастиращият с острите линии на BMW висок еднообемен силует се прицелва към съвсем друг кръг от потенциални клиенти.
Той е най-компактният измежду трите компактни модела и единственият с дължина под четири метра. В комбинация с високата позиция на пътническата кабина това подобрява обзора и улеснява паркирането. Като цяло Mercedes A200 CDI олицетворява съвсем други представи за (съвместен) живот, а новата В-класа (която ще се продава от пролетта на 2005 г.) най-вероятно ще се доближи още по-плътно до идеалния образ на луксозния компактен автомобил.
Независимо от ограничените си габарити обаче, А-класата предлага толкова вътрешен простор, колкото и по-дългият с 43 см A3. Благодарение на предлаганата срещу доплащане система „Easy-Vario-Plus" задната седалка и седалката до водача могат да се демонтират и А-класата се превръща в подобие на универсален лекотоварен автомобил. За съжаление с прекалено силно ударение върху „леко"... Безкрайно скромният полезен товар от 375 кг е абсолютно недостатъчен, за да изкуши желаещите да встъпят в брак, а високата базова цена и оскъдното серийно оборудване също не предполагат безоблачна връзка.
Mercedes А200 CDI обаче удовлетворява с комфорта си на возене и разполага с мощен, добре шумоизолиран двигател. Вярно е, че въртящият му момент е „само" 300 Нм, но моторът реагира добре на подаваната газ още при ниски обороти. Има какво да се желае по отношение на прецизността на кормилната уредба и дозирането на спирачното усилие, които не са на нивото на A3 и „единицата", а високата каросерия намалява устойчивостта на страничен вятър и налага постоянни корекции с волана при по-висока скорост.
Въпреки всичко това обаче, А-класата е доказан покорител на сърца - статистиката в Германия сочи, че за 80 % от клиентите на малкия модел от Щутгарт той е първият Mercedes в живота им. Друг е въпросът дали това безспорно впечатляващо число може да се приеме и като впечатляваща гаранция за вечна вярност...

Оценяването е справедливо, когато почива върху ясна система за присъждане на точки. Затова разпределяме оценките в три раздела, като във всеки от тях даваме по максимум 200 точки на автомобил.
И трите автомобила предлагат достатъчно пространство за пътниците на предните седалки, но пътуващите отзад се чувстват удобно само в Audi и Mercedes. В това отношение BMW не покрива изискванията за компактния клас и по-скоро прилича на купе с 2+2 места. „Единицата" се представя блестящо при ускорението, максималната скорост и спирането, a Mercedes - в гъвкавостта на вътрешното пространство,която може да се повиши още, но за съжаление само срещу доплащане.
Въпреки че малкото BMW въздейства най-силно на сетивата, в крайна сметка баварецът получава същия брой точки като Mercedes - слабите оценки за комфорт на возене, усещане за простор и качество не позволяват по-добро класиране. В този раздел неоспорим победител е A3 Sportback, който успява да съчетае универсалната практичност със спортното усещане при шофиране. Mercedes също събират добър брой точки , но биха могли да се постараят още по отношение на ергономията и седалките.
В този раздел победител по точки е Mercedes. Въпреки високата си цена и неособено богатата екипировка за сигурност А-класата се представя най-добре при оценките за разходите. Размерът на застрахователните премии, гаранциите, разходът на гориво и оборудването за комфорт са солидни основания предпочетеният кандидат от триото да бъде именно малкият Mercedes. Audi изкушава купувачите с най-ниската си цена и най-бавно овехтяване, но губи ценни точки заради високите застраховки и оборудването за комфорт и за сигурност. За съжаление само Mercedes е снабден с филтър за твърди частици.
Заключение от Йорг Малцан за победата на Audi A3
Да се чуди човек колко различни могат да бъдат три автомобила от компактния клас с по четири врати... Двете крайности са „единицата" и А-класата. На единия полюс е подчертано спортното BMW със задно предаване и силен като звяр двигател, но пък с малко място и недостатъчен комфорт, а на другия - компактният, качествено изработен и универсално функционален с голямото си вътрешно пространство Mercedes. Сигурно е,че и двата автомобила ще намерят своите почитатели, но те едва ли ще бъдат едни и същи хора - стремежът към спортен имидж и търсенето на многофункционалност са в твърде рязък контраст помежду си... Ако харесвате повече „единицата" , би трябвало да ви допадне и A3. Въпреки предното си предаване новият Sportback демонстрира добри възможности за динамичен стил на шофиране,предлагайки паралелно с това повече комфорт и място за багаж в сравнение с модела на BMW. Audi успешно заема мястото между двата полюса и представлява най-сполучливият компромис сред първокласните германски компактни автомобили. Затова той е и безспорният победител в нашия тест.

Audi A3Накратко:
Audi
Интериорът на Sportback създава блестящо впечатление за лукс, високо качество и добра функционалност, формата на радиаторната решетка е възприета и в оформлението на волана. Автоматичният климатик и аудиосистемата с навигационна система и цветен дисплей се предлагат срещу доплащане.
Двулитровият четирицилиндров дизел работи малко грубо и с ръмжене. Хубаво би било и мощността му да се разгръща по-равномерно.
Въпреки предното си предаване A3 позволява почти толкова активен стил на шофиране, колкото и малкото BMW. Само мократа настилка затруднява предните колела, които трябва едновременно да задвижват и да управляват автомобила. Занасянето в завой обаче лесно може да бъде овладяно.
BMW 1 серияBMW
Четирицилиндровият двигател се отличава с класическа конструкция - задвижвани с верига разпределителни валове и надлъжно разположение, което допринася за оптималното разпределение на теглото, но отнема доста място.
Задните облегалки се сгъват лесно напред и освобождават място за 1150 л багаж. Предпазните колани не се ' регулират на височина.
Единствената възможност за пътуване на възрастни пасажери отзад е при максимално изтеглена напред седалката до водача. Иначе мястото е твърде оскъдно.
Mercedes A класаMercedes
Материалите в А-класата излъчват усещане за качество и в това отношение се ориентират към по-големите модели на фирмата. Предимства на каросерията са лесното качване и слизане, както и многофункционалността и многобройните варианти за гъвкаво оформление на вътрешното пространство. При натискане на бутона за рециркулация на въздуха, прозорците и люкът на покрива се затварят автоматично.
Колко много място! Благодарение на голямата височина и широчина на интериора булката може да остане с шапка на главата. Позицията на водача изисква малко време за привикване. Мобилният телефон се прибира в чекмедже под подлакътни-ка, който обаче пречи при смяна на предавките.
Дизелът на Mercedes е чист (Euro 4) и мощен (140 к. а). Малката външна дължина улеснява паркирането.
Отлично решение е регулируемият на височина под на багажника,който образува равна като тепсия товарна площ. Обемът на пространството за багаж може да се увеличи от 350 на 1370 л. Навиващата се щора над багажника е включена серийно в оборудването на версията Elegance. Системата ESP обикновено се намесва меко и добродушно.Тенденция към поднасяне се появява само при много висока скорост и изключени помощни устройства. Йорг Малцан, снимки Кристиан Битман