Mercedes A class W168MERCEDES A-КЛАСА - Употребяван малък Mercedes
Всичко е точно от 2001: С новите фарове Mercedes най-после даде и нужното качество. Кокпитът е без забележка. Единственият въпрос: Защо от такава груба и твърда пластмаса? Една прекрасна идея е този ламелен панорамен покрив. Жалко само, че той сравнително рядко остава добре уплътнен. Масови течове и до днес. Я, какво тропа тук? Доста често предният стабилизатор при по-първите производствени серии на А-класата има голям луфт.

Заслужава ли си звездата

Първо, през 1997 А-класата се обърна по време на лосов тест, след това имаше някои неласкави изказвания по повод на качеството. Mercedes внесе сериозни подобрения и днес малкият Benz е препоръчвана покупка втора ръка.
През 1997 г. от Щутгарт най-накрая се появи компактен автомобил с предно предаване, изцяло нови двигатели и специфичен под тип сандвич на купето с двойно дъно. Един вид кола с мазе, в което на по-късен етап се е планирало да се разположат батерии за електрическо задвижване. Прекалено отрано са се замислили за това. После се започна. Първо А-класата зрелищно се обърна по време на един лосов тест. Вечерта на същия ден вече целият свят обсъждаше новината. Mercedes набързо включи ESP системата в серийното оборудване, което бе невиждано допреди това при компактните автомобили. На по-късен етап започнаха да постъпват оплаквания от качеството на материалите и сглобката в интериора. „Навсякъде тропа и скърца", предупреждава AUTO BILD през 2001 година, когато една А-класа бе взета за продължителен тест. Това е нещо наистина изнервящо. Малко по-натагък работата стана още по-дебела...Разбити стабилизатори, изядени тампони на носачите, счупени пружини... „А-класата има невероятна концепция и много пространство вътре, но при нея Mercedes в самото начало здраво са използвали червения молив, с който се обозначават икономиите", казва фенът на А-класата Петер Хартман, който от 2001 година води интернет страницата Elchfans (любители на лосовете).
Чак през 2001 г. Mercedes се пребори с проблемите с качеството
Клиентите мрънкаха. Най-накрая, през 2001 г., Mercedes си написа всички домашни и най-после, с фейслифта през 2001 г., малкият порасна изведнъж. Никакво тропане повече, слабостите по ходовата част вече ги няма. Добре, окачването стана малко твърдичко, но пък по аутобана А-класата се движи основно направо, така че това не е фатално. Общо взето проблеми почти няма, освен ако няма намеса на немарливи механици.
А-класата предлага много и комбинативно вътрешно пространство. В по-дългата версия към това пространство разполагаме с допълнителни 17 сантиметра, което гарантира повече пространство за краката на пътниците отзад. Нещото, което нарушава малко комфорта при седене отзад, е по-скоро високият под. Прекалено чувствителната ESP и мудните петстепенни автоматици също не предизвикват особена радост. Механичната скоростна кутия пък не издържа дълго, когато й се налага да работи с двигатели с висок въртящ момент, каквито са 170 CD1 и 210 например. Двигателите обаче държат дълго. Моделите А140 и А160 CD1 са малко мудни. По-впечатляващи са съответно А160 и А170 CDI. Най-големият във всяко едно отношение - А210 в дългата му версия. Дори някои бивши собственици на С-класа си го купуват.

Mercedes A class W168ИЗВОД
На всички е ясно, че А-класата е Мерцедесът на компактните автомобили и си върви със съответните комфорт и сигурност. Качеството също е на съответното ниво, ако става въпрос за автомобил, произведен след 2001 година. Типично за звездата от Щутгарт - предлагат се много идеално поддържани екземпляри. A140 и А160 CDI са много мудни. Недобре уплътнените ламелни панорамни покриви дават течове и създават проблеми. Много важно: Колата задължително трябва да е оборудвана с климатик.
До 2001 година задният мост създаваше сериозни проблеми. Вина за това имаха тампоните на носачите, които се износваха прекалено бързо.

Това доставя радост
ФУНКЦИОНАЛНОСТТА. Под сурдинка, в началото А-класата имаше сериозни проблеми, но благодарение на въведеното серийно ESP и големите интервенции по качеството А-класата с времето доказа, че макар и малък, тя е истински Mercedes. Човек обръща внимание на функционалността. Задната седалка например може да се сгъва или да се маха напълно за секунди, срещу доплащане по същия начин може да се демонтира и предната дясна седалка. С тази опция А-класата се превръща във функционален товарач. Още повече пространство предлага удължената със 17 сантиметра версия (от 2001 г). Срещу това по-късата версия се противопоставя с удобството си за паркиране в града, защото е дълга само 3,57 метра.
Това дразни
ХОДОВА ЧАСТ. Не само ESP системата спаси А-класата от срама след лосовия тест, но и по-твърдите настройки на окачването. При пътуване с по-висока скорост това води до изнервящо подскачане на каросерията. Малко по-добре се справя с този проблем удължената версия, заради по-дългата си колесна база. Всички А-класи силно се влияят от страничния вятър, а неточното сервоуправление на волана прави корекциите по-трудни. Разбиващите се тампони и стабилизатори след 2001 година са коригирани, но има някои дефекти, които са си останали до ден днешен, като например течащите ламелни покриви и немного качественото лаково покритие на каросерията.
ПРОБНО ПЪТУВАНЕ
НАШИЯТ ТЕСТОВИ АВТОМОБИЛ е сребрист А160 Avantgarde, произведен през 2002 година, сравнително рядко срещана версия за модел 168. Неговият първи собственик е роден през 1941 година и го е поръчал в дългата му версия. По този начин А-класата е по-комфортна и по-пригодна за семейни нужди, но пък е по-ограничена в градски условия. Типично за автомобил, притежаван от възрастен човек. Отлично визуално състояние и сервизна книжка с печати за всички прегледи, както се полага по инструкция.
НАШИЯТ РЕЗУЛТАТ. Когато тази А-класа е била нова, тя е струвала шокиращо скъпо. Почти 40 000 лева е била цената на този А160. Дори и кората над багажното пространство се епоръчвала като допълнителна екстра. Като употребяван автомобил на добра цена този малък Benz изглежда много по-симпатично. Позицията на седалката притеснява едрите водачи и до днес, а на по-далечни разстояния изнервящо действа твърдото като камък окачване. Двигателят със 102 конски сили все още не е вчерашен агрегат и се справя дори и с бързо пътуване по магистрала. Базовият бензинов мотор с 82 к.с. е мудничък, а при дългата версия води направо неравна борба за съществуване.
НАШИЯТ СЪВЕТ Специално А140 и А160 са най-разпространените А-класи, които най-често се заменят с по-нов модел, и затова при дилърите има богат избор на автомобили с малък пробег. Технически данни на Мерцедес А класа